Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ve fotbale začne testování videa, zatím jen v přátelských zápasech

Cardiff - Mezinárodní pravidlová komise IFAB v Cardiffu schválila testování videa ve fotbale v přípravných zápasech. Do soutěžních utkání by mohlo být nasazeno v sezoně 2017/18. Video se bude využívat jen ve čtyřech případech: na posuzování gólu, vyloučení, penalty a u chybného určení viníka. U ofsajdů se s videem zatím nepočítá.

Dron
zdroj: Reuters autor: Steve Marcus

Pravidla dosud povolovala pouze využití technologie, která hlídala, zda míč přešel brankovou čáru. Loni ještě komise testování opakovaných záznamů rozhodčími odmítla, mezinárodní federace FIFA nicméně už na konci roku naznačila, že by se s videem mohlo začít brzy experimentovat.

"Udělali jsme opravdu historické rozhodnutí. IFAB a FIFA nyní povedou debatu o videu a nebudou tím, kdo je zastavuje. Jde o skutečně významný krok, začíná nové éra. Testy zahájíme okamžitě a budeme hledat vhodné řešení," řekl prezident FIFA Gianni Infantino.

Podle ředitele anglické asociace Martina Glenna už projevilo 13 asociací zájem podílet se na testování. Ke zkušebnímu provozu by mohl být využit například skotský pohár. Pokud se video osvědčí, technologie by mohla být využita na Poháru FIFA v létě příštího roku. "Ovšem jen pokud na to budeme stoprocentně připraveni," dodal Glenn.

IFAB, ve které kromě FIFA jsou i zástupci anglické, velšské, skotské a severoirské fotbalové asociace, rovněž schválila menší změny pravidel, které umožňují rozhodčím vyloučit hráče ještě před zápasem za násilné chování. Při rozehrávce ve středovém kruhu také mohou hráči uvést míč do pohybu směrem na polovinu soupeře a ne jen dozadu, jak tomu bylo dosud.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články