Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Vyšetřování kvůli korupci se nevyhnul ani Blatter

Curych - Etická komise Mezinárodní fotbalové federace začala v rámci korupčního skandálu vyšetřovat i prezidenta FIFA Seppa Blattera. Pětasedmdesátiletého funkcionáře obvinil jeho rival v předsednických volbách Mohamed bin Hammám z toho, že nenahlásil pokus o údajné uplácení.

"Nemůžu vyšetřování nijak komentovat. Nechám promluvit fakta," prohlásil Blatter, který v neděli stane před etickou komisí FIFA.

Tři dny před předsednickou volbou bude před komisí vypovídat také viceprezident FIFA Jack Warner s Bin Hammámem, který čelí obvinění, že se pokusil ovlivnit lídry federace CONCACAF pro Severní a Střední Ameriku v čele s Warnerem.

Komise začala Blattera vyšetřovat poté, co prezidenta FIFA Bin Hammám ve čtvrtek obvinil, že o údajných úplatcích pro členy karibské federace věděl, ale neudělal nic pro to, aby jim zabránil.

"Vzhledem k tomu, že nedávná obvinění zmiňují i jméno současného předsedy FIFA, Mohamed bin Hammám požádal etickou komisi, aby vyšetřila i pana Blattera," stálo v Bin Hammámově prohlášení. Etická komise FIFA je přitom vázána svými pravidly. Článek 16 etického kodexu říká, že komise musí prošetřit stížnost člena výkonného výboru.

Volba předsedy je v ohrožení

Nedělní verdikt může ohrozit předsednickou volbu, která je na programu 1. června. Při nedávném vyšetřování údajné korupce při volbě pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 etická komise suspendovala dva podezřelé členy výkonného výboru. Pokud by byla činnost pozastavena i Bin Hammámovi spolu s Blatterem, který je v čele FIFA od roku 1998, nemohla by se volba v Curychu uskutečnit. Sportovní redaktor BBC David Bond míní, že federace se nachází ve velmi vážné situaci. "FIFA je ve válce. Tímto způsobem nemůže fungovat dál. Mnoho lidí bude říkat, že by se měla volba prezidenta odložit," uvedl.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články