Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vynuluje Čech Messiho i posedmé? Wenger věří v Argentincův komplex

Londýn – Za svoji kariéru už v soutěžních zápasech nasázel Lionel Messi za Barcelonu a argentinskou reprezentaci 488 gólů. Pár brankářů však útočným snahám dokázalo odolat a mezi ně patří i Petr Čech. Jeho bilance je však oproti ostatním výjimečná. Argentinská superstar ho nepřekonala hned v šesti střetnutích. Český gólman bude mít další možnost vylepšit bilanci v osmifinále Ligy mistrů, kdy se Messimu poprvé postaví jako brankář Arsenalu. Přímý přenos utkání Arsenal – Barcelona sledujte od 20:15 na ČT sport a našem webu.

Petr Čech a Lionel Messi
zdroj: ČT24/ČTK

Až doposud se střetnutí Čech vs. Messi odehrávalo v duelech Chelsea s Barcelonou. Poprvé se český brankář postavil argentinskému útočníkovi v roce 2006. Tehdy bylo hvězdě katalánského velkoklubu teprve osmnáct let. Naposledy na sebe oba narazili v roce 2012. Vždy šlo o vyřazovací část, dvakrát slavil postup španělský a jednou londýnský tým.

Jedno se ale za celou dobu nezměnilo. Čech v šesti měřeních sil ani jednou neinkasoval. Messi si přitom vytvořil plno šancí. Šel na českého brankáře sám, několikrát trefil brankovou konstrukci a dokonce měl i výhodu pokutového kopu. To vše však bez úspěchu. "Je to skvělé. Moc lidí nemůže říct, že hráli tolik minut proti Messimu a nedostali od něj gól," prohlásil Čech.

Český brankář se nyní postaví Messimu poprvé jako brankář Arsenalu a trenér Gunners Arséne Wenger věří, že osmadvacetiletý útočník by z Čecha už mohl mít mírný strach. "Věřím, že by Messi mohl mít ze vzájemné bilance malý komplex a historie bude hrát pro nás," řekl Wenger.

Sám Čech přiznává, že by rád sérii se svým soupeřem protáhl, hlavní je pro něj ale postup. "Pokud skóruje a my postoupíme, budu spokojený," řekl.

Zatímco proti Chelsea se Messimu nedařilo (nikdy jí nedal gól, ani když chytal při zranění Čecha Hilário), na Arsenal má vzpomínky výborné. Ve čtyřech zápasech s Gunners se trefil hned šestkrát. Čech tak tuší, že v úvodním osmifinále čeká velká zkouška ohněm, ale pokud chce jeho tým milionářskou soutěž vyhrát, nemůže se zaleknout ani úřadujícího mistra.

"Je to jeden z favoritů na vítězství v celé Lize mistrů. Suverénně vedou španělskou ligu a extrémně se jim daří. Pokud ale chce člověk v Lize mistrů dojít co nejdál, tak v play-off na tyhle týmy prostě narazí. Nedá se vybírat. Budeme si s tím muset umět poradit a pokusit se uhrát doma co nejlepší výsledek pro odvetu. Ideální by bylo si do Barcelony vézt náskok alespoň jednoho gólu. Nedostat gól je v pohárech taky dobré, ale ne vždy to musí být rozhodující," konstatoval Čech.

Messi, Suárez, Neymar? Hrají jako mini tým

Kromě Messiho si Arsenal, který Barcelonu porazil jen jednou z předchozích sedmi utkání, bude muset dát pozor také na další dvě útočné hvězdy, Neymara a Luise Suáreze, jenž se trefil v šesti duelech po sobě a celkem při tom zaznamenal 12 gólů a pět asistencí.

"Ti tři hrají jako jeden mini tým. Nehrají jen na sebe, každý z nich má i spoustu asistencí. Dostávají se do šancí, dávají hodně gólů. Každý z těch hráčů je schopen rozhodnout sám zápas. Všichni mají obrovskou individuální kvalitu a dokážou si vyhovět," řekl Čech na svém webu.

Barcelona, která neprohrála 32 soutěžních zápasů za sebou, je tak v duelu velkým favoritem. Wenger ale přesto věří, že by jeho svěřenci mohli poprvé přes španělský tým přejít. "Žádný tým není perfektní, i když Barcelona od ideálu není daleko. Jsou superfavoritem, ale my si musíme věřit. Každý musí být naprosto soustředěný, abychom měli šanci uspět," dodal Wenger.

Mezi ty, kteří se budou muset nejvíce soustředit, bude patřit právě Čech, jehož podle všeho čeká spoustu práce. Všichni v Lodnýně ale věří, že kouzlo českého brankáře opět zafunguje a Gunners nakonec budou slavit první postup do čtvrtinále po šesti letech.

Zdroj
ČT sport, ČTK, metro.co.uk [metro.co.uk], petr-cech.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články