Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vaclík chycenou penaltou nastartoval Sevillu, Barcelona doma nečekaně zaváhala

Nebýt jeho, možná by zápas vypadal úplně jinak. Tomáš Vaclík však v klíčovou chvíli Sevillu podržel. Na půdě Levante za stavu 2:1 pro svůj tým lapil penaltu a hosté poté odstartovali krasojízdu, která skončila výhrou 6:2. Andaluský tým tak po třech ztrátách v řadě zabral. Po tápání se radovalo také madridské Atlético, jež zvítězilo v Getafe 2:0. Městský rival Real doma udolal Espaňol 1:0. Vedoucí Barcelona naopak na Camp Nou pouze remizovala 2:2 s Gironou.

Tomáš Vaclík
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Hráli jsme od 12 hodin a přiznám se, že to nebyla legrace. Takhle brzy jsem naposledy nastoupil na Žižkově a to už je přes sedm let. I přes obrovské vedro jsme to zvládli a mně spadl kámen ze srdce, protože tohle vítězství jsme potřebovali jako sůl," uvedl Vaclík.

Sevilla se ujala vedení v 11. minutě, kdy krátce po Vaclíkově zákroku proti Rogerově hlavičce z hranice malého vápna udeřil na druhé straně po svižné narážečce Ben Yedder. O minutu později už se ale útočník Roger z blízka nemýlil a vyrovnal.

V 21. minutě chyboval při výběhu na centrovaný míč domácí gólman Oier a Carrico neměl problém trefit odkrytou bránu. Vzápětí mohlo Levante znovu srovnat, ale Vaclík vystihl směr Moralesova pokutového kopu a přízemní střelu k levé tyči vyrazil.

"Tušil jsem, že Morales bude kopat k mé levé ruce, takže to nebyla žádná náhoda. Díval jsem se, že Morales většinou strany u penalt střídá, a naposledy ji kopal k pravé ruce gólmana, takže jsem čekal, že ji dneska kopne doleva. A opravdu to udělal. Byl jsem na to připravený a evidentně se to vyplatilo," popisoval Vaclík.

Ještě do poločasu Sevilla navýšila vedení, když dalšími brankami završil hattrick Ben Yedder. Nejprve stál na konci rychlého brejku a pak využil další chyby Oiera, který neudržel centr. Na první tři góly přihrával Sarabia a poprvé si připsal tři asistence v jednom utkání.

Po změně stran pojistili favoritovi tři body dalšími góly Silva a Sarabia, v závěru už jen korigoval výsledek střídající Simon. Sevilla si připsala druhé ligové vítězství v sezoně, Levante naopak čeká na výhru už čtyři utkání.

Clement Lenglet (vlevo) inkasuje červenou kartu v utkání proti Gironě
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

Barcelonu poslal do vedení v 19. minutě Messi, který střelou z první zužitkoval Vidalovu přesnou přihrávku před branku. Hvězdný Argentinec se gólově prosadil při svém 423. utkání ve španělské nejvyšší soutěži, čímž se stal cizincem s nejvíce starty v La Lize. Ve 35. minutě však trefil Lenglet úmyslně loktem Ponse a viděl okamžitou červenou kartu.

Girona přesilovku zužitkovala ještě do přestávky, když se individuální akcí prosadil Stuani. Stejný hráč v 51. minutě nekompromisně dorazil předchozí Portův pokus a zařídil nečekané vedení. Uruguayský útočník se navíc stal prvním hráčem v tomto tisíciletí, který dal v průběhu roku dva góly v jednom utkání Barceloně i Realu Madrid.

Vyrovnat mohl po hodině hry Messi, ale z přímého kopu trefil pouze břevno. O chvíli později už se ovšem obhájce titulu dočkal, po závaru před brankou poslal míč hlavou do sítě Piqué.

Thomas Lemar z Atlética Madrid slaví gól
zdroj: REUTERS autor: Juan Medina

Hrdinou Atlética se stal francouzský záložník Lemar, který nejprve v 15. minutě vyslal dělovku z 25 metrů, míč se odrazil od břevna do zad brankáře Sorii a od nich do sítě. Po hodině hry pak Lemar obešel gólmana a střelou z úhlu upravil na konečných 2:0. Getafe navíc dohrávalo posledních 22 minut v početním oslabení a už se nezmohlo na odpor.

Uspěl i Real Madrid, jenž doma udolal Espaňol 1:0 a dostal se o bod do čela tabulky před Barcelonu, která má ovšem zápas k dobru. Duel rozhodl ve 14. minutě Asensio přesnou křížnou střelou po zemi.

San Sebastian uspěl i v oslabení v Huesce

Nedisciplinovanost je málem stála slibně rozehrané utkání. Fotbalisté San Sebastianu zvítězili 1:0 na hřišti Huescy, přestože od 82. minuty hráli bez dvou vyloučených. Po druhé žluté kartě musel nejprve ze hřiště v 71. minutě Juanmi a poté dostal rovnou červenou kartu Theo Hernández.

Jedinou branku zápasu dal v 64. minutě Mikel Remino a San Sebastian díky němu ukončil třízápasové čekání na vítězství. V tabulce se posunul na šesté místo, zatímco nováček Huesca je po třetí porážce za sebou šestnáctá.

Španělská fotbalová liga - 5. kolo:

Huesca - San Sebastian 0:1 (64. Remino), Vallecano - Alavés 1:5 (30. De Tomás - 34. a 77. Ibai, 8. Navarrio, 56. Calleri, 90.+5 Burgui), Eibar - Leganés 1:0 (52. Kike García), Vigo - Valladolid 3:3 (5. a 55. Aspas, 10. Gómez - 40. Plano, 65. Ünal, 90.+4 Suárez), Getafe - Atlético Madrid 0:2 (15. vlastní Soria, 60. Lemar), Real Madrid - Espaňol Barcelona 1:0 (41. Asensio), Levante - FC Sevilla 2:6 (12. Roger, 90. Simon - 11., 35. a 45. Ben Yedder, 21. Carrico, 49. Silva, 59. Sarabia), Villarreal - Valencie 0:0, Betis Sevilla - Bilbao 2:2 (51. Bartra, 68. Canales - 7. Williams, 18. R. García), FC Barcelona - Girona 2:2 (19. Messi, 63. Piqué - 45. a 51. Stuani).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články