Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

V nominaci na Ligu národů jsou tři nováčci, chybět bude zraněný Holeš

V nominaci české fotbalové reprezentace na zářijové zápasy Ligy národů s Gruzií a Ukrajinou jsou tři nováčci – gólmani Jakub Markovič s Adamem Zadražilem a obránce Matěj Ryneš. Mezi 23 povolanými hráči není zraněný Tomáš Holeš, chybět bude také Antonín Barák. Ivan Hašek naopak poprvé od svého lednového nástupu do funkce dal šanci záložníkům Lukáši Kalvachovi s Alexem Králem či útočníkovi Tomáši Čvančarovi. Přímé přenosy obou zápasů, s Gruzií 7. září od 17:15 a s Ukrajinou 10. září od 20:05, sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hašek prozradil nominaci, jsou v ní tři nováčci

Čeští fotbalisté rozehrají Ligu národů v Tbilisi 7. září s Gruzií a o tři dny později vyzvou v Praze Ukrajinu. Vedle Holeše kvůli zranění chybějí v nominaci také brankáři Jindřich Staněk s Vítězslavem Jarošem, i proto se dostalo na gólmanské nováčky ostravského Markoviče a královéhradeckého Zadražila.

"Co se týče gólmanů, nejvíce jsme to v posledních dnech řešili s trenérem brankářů Radkem Černým. On byl hlavní, kdo dával návrh na to, kdo bude nominovaný. Samozřejmě jsme to konzultovali. Vybrali jsme dva nováčky z řad ligových týmů. Bavili jsme se i o Tondovi Kinském, ale toho necháváme jednadvacítce," řekl Hašek, který převzal národní mužstvo v lednu.

Z obránců ze zdravotních důvodů vypadli také Tomáš Vlček a David Jurásek, místo něj Hašek na levý kraj poprvé vybral Ryneše ze Sparty. "Matěj podává velmi dobré výkony. Je vidět, že na mezinárodní úrovni chytá rytmus a tempo, jeho výkonnost neustále stoupá," dodal reprezentační trenér. 

Markovič je z premiérové pozvánky nadšený. "Jsem za tuhle šanci moc rád, tohle chce každý hráč zažít. Reprezentace je jednou z těch vysněných štací," řekl Markovič, který má po letním odchodu Jiřího Letáčka do Getafe zatím v ligové sezoně bilanci čtyř nul z pěti utkání. "Z toho, že 'Lety' nějak nastavil laťku, jsem si hlavu nedělal. Bral jsem to jako příležitost. Stejným způsobem k tomu přistoupím v reprezentaci, pokud šanci dostanu," dodal třiadvacetiletý gólman.

Už na přípravném kempu v Rakousku před Eurem se zranil při jízdě na tříkolce středopolař Michal Sadílek. Z osobních důvodů schází pravý bek či záložník David Douděra, který řeší vážné onemocnění v blízké rodině. Kouč s ním ale do budoucna dál počítá.

"Máme dost zraněných hráčů. Euro určitě zanechalo na některých stopy, zápasy se hrály v obrovské intenzitě, to samé teď poháry. Někteří hráči jsou ťuknutí. Tomáš Holeš je ve stavu, že musí dostat odpočinek," řekl Hašek na adresu jednoho z kapitánů Slavie.

Oproti Euru se do nominace nedostali ani útočníci Jan Kuchta s Mojmírem Chytilem a záložníci Petr Ševčík s Barákem. Středopolař Fiorentiny by po červené kartě v prohraném zápase na Euru proti Turecku nemohl kvůli disciplinárnímu trestu nastoupit v Gruzii.

"Chybí více hráčů, kteří byli na Euru. V Tondově případě jsme uvažovali tak, že má stopku na zápas s Gruzií, kde by se nám hodil více. Hrál 55 minut v posledním ligovém zápase za Fiorentinu, řeší přestup. Teď v nominaci není, ale je ještě možné, že ho donominujeme i podle zdravotního stavu dalších," vysvětlil Hašek.

Místo Baráka s Ševčíkem dal poprvé od svého nástupu šanci Královi z Espaňolu Barcelona a plzeňskému Kalvachovi, který naposledy nastoupil za reprezentaci před dvěma lety. Příležitost poprvé letos dostal také útočník Čvančara z Mönchengladbachu.

"Máme zprávy od kondičního trenéra, který je s ním, že je velmi dobře připravený. Věřím, že Tomáš bude mít daleko lepší rok než v minulé sezoně," uvedl Hašek. "Velmi dobrou formu má také Alex Král. Vidíme každý zápas, jsme s ním v kontaktu. Je členem základní sestavy Espaňolu a je velmi platný," dodal kouč, který během srazu oslaví 61. narozeniny.

Program vysílání fotbalové Ligy národů

7. září

17:15 Gruzie – Česko (ČT sport a ČT sport Plus)

10. září

20:05 Česko – Ukrajina (ČT sport a ČT sport Plus)

Do reprezentace má podle Haška hodně blízko i záložník Dominik Janošek z nizozemské Bredy. "Uvažovali jsme o něm, hraje už první nizozemskou ligu. Sledovali jsme ho a je možné, že se tady objeví, pokud někdo vypadne. Janošek a Vasil Kušej z Mladé Boleslavi byli asi nejvíc na hraně nominace," prozradil trenér.

Mezi náhradníky figuruje také obránce Filip Panák. Osmadvacetiletý kapitán Sparty přitom nedávno uvedl, že nominace by mu už nedávala velký smysl. "Mluvil jsem s ním. Měl teď zdravotní pauzu, není úplně stoprocentní. Ani se neví, jestli bude o víkendu připraven k ligovému zápasu. Věřím, že v budoucnu se tady ještě objeví. Teď má za sebou jeden těžký odehraný zápas a ještě se z něj dostává," vysvětlil Hašek.

Čeští fotbalisté rozehrají Ligu národů v Tbilisi a o tři dny později vyzvou v Praze Ukrajinu a půjde o první zápasy národního mužstva po červnovém mistrovství Evropy v Německu. I tam se Haškův výběr utkal s Gruzií, duel skončil remízou 1:1. Zatímco Gruzínci při premiérovém startu na velké akci postoupili do osmifinále, Češi vypadli ve skupině.

S Ukrajinou, v jejíž nominaci nechybí bývalý slávistický obránce Maksym Talovjerov, se čeští fotbalisté utkají v Edenu. Také úvodní zápas Ligy národů odehrají Ukrajinci kvůli válečnému konfliktu s Ruskem v českém hlavním městě, proti Albánii nastoupí příští pátek na Letné.

"Cíl, s kterým jsme sem přišli, je postup na mistrovství světa. A tohle je jedna z možností, jak se dostat do baráže o mistrovství světa. Takže pro nás je každý zápas naprosto klíčový, do každého chceme jít v plné palbě," řekl Hašek.

Reprezentanti rozehrají čtvrtý ročník Ligy národů a potřetí se představí ve druhé ze čtyř výkonnostních úrovní soutěže. Předloni si ještě pod vedením trenéra Šilhavého poprvé vyzkoušeli elitní Ligu A, ve skupině ale skončili poslední a sestoupili.

Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na vrcholných turnajích. Čtvrtý ročník bude propojen s evropskou částí kvalifikace o příští mistrovství světa. K 12 týmům z druhých pozic v klasické kvalifikaci se připojí čtyři nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří neskončí do druhé příčky. Těchto 16 zemí se pak v play-off utká o zbylá čtyři evropská místa na šampionátu v roce 2026.

Nominace na utkání v Gruzii a s Ukrajinou

Brankáři: Matěj Kovář (Leverkusen), Jakub Markovič (Ostrava), Adam Zadražil (Hradec Králové).

Obránci: Vladimír Coufal (West Ham), Robin Hranáč (Hoffenheim), Ladislav Krejčí II (Girona), Matěj Ryneš, Martin Vitík, Jaroslav Zelený (všichni Sparta Praha), David Zima (Slavia Praha).

Záložníci: Václav Černý (Glasgow Rangers), Lukáš Červ (Plzeň), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Lukáš Kalvach (Plzeň), Alex Král (Espaňol Barcelona), Ondřej Lingr (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Provod (Slavia Praha), Tomáš Souček (West Ham), Pavel Šulc (Plzeň).

Útočníci: Tomáš Čvančara (Mönchengladbach), Adam Hložek (Hoffenheim), Tomáš Chorý (Slavia Praha), Patrick Schick (Leverkusen).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články