Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Jsem zodpovědný za neúspěšné Euro, řekl Hašek. Baráka nestačil včas přesunout

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek nechtěl hledat žádné výmluvy a přijal plnou zodpovědnost za neúspěch na Euru v Německu. Po zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR (FAČR) představil hlavní body analýzy, kterou spolu s realizačním týmem předložil. Potvrdila, že Češi vykazují dobrá běžecká a silová data, zaostávají však v individuální technice, tvořivosti a práci s míčem, což začíná již u mládežnických týmů.

Ivan Hašek
zdroj: Reuters

Remíza s Gruzií na postup nestačila, porážky s Portugalskem a Tureckem poslaly reprezentaci již po skupině domů. "Mám největší zodpovědnost za národní tým. A musím souhlasit, že Euro pro nás bylo neúspěšné. Žádné výmluvy, že jsme měli krátký čas, že se něco stalo. Měli jsme prostě postoupit ze skupiny, tým na to měl. Bohužel se nestalo. Naše vystoupení jsme si zhodnotili my i externí agentura, která nám dala data," uvedl Hašek na tiskové konferenci.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hašek má důvěru od FAČR, hledá se manažer reprezentace

Jedním ze zásadních problémů pro něj bylo, že legionáři působící v zahraničí tam mají stále menší vytížení. "Projevila se absence našich hráčů v Top 5 ligách. Na šampionátu jsme měli nejméně zástupců, kteří ve velkých soutěžích odehráli aspoň 2000 minut. Je znát také absence českých hráčů v domácí lize u předních týmů na klíčových postech. Nepomohla nám ani zranění Sadílka, Schicka a Staňka," poukázal šedesátiletý kouč.

Také proto vzal zpátky do týmu Antonína Baráka, kterého jeho předchůdce Jaroslav Šilhavý v závěru kvalifikace nepovolával. Záložník Fiorentiny se v rozhodujícím zápase proti Turecku nechal brzy vyloučit a tím zasadil mužstvu zásadní ránu.

"Po našem příchodu jsme dali šanci hráči z Itálie. Nehrál tam stabilně, ale má dost zkušeností. Udělal hloupý první faul za žlutou kartu, když nestíhal defenzivu. Přiznal jsem, že moje největší chyba byla, že jsem ho měl včas přehodit na druhou stranu sestavy, kde by nebyl pod takovým tlakem. Už jsem to hlásil, ale než jsem to stačil udělat, byl vyloučený. Tondu mrzel druhý faul nejvíc, takový se stane. Měl velkou motivaci, neřekl bych, že to byla nedisciplinovanost," řekl Hašek.

Závažné z jeho analýzy je zjištění, že neduhy českých fotbalistů se netýkají pouze áčka, ale táhnou se již od mladších výběrů počínaje týmem do 17 let, jež data také zahrnula. "Je vidět, že nám to chybí už od mládeže. V běžeckém a silovém pojetí ještě celkem obstojíme, ale s balonem máme problém. V individuální technice a práci s míčem zaostáváme. Šancí jsme si vytvořili dost, ale máme velmi špatnou efektivitu zakončení. Slabší je také zakládání akcí od brankáře, slabinou je i intenzita přihrávek do rychlosti. Projevuje se, že hráči na řadě postů nám v klubech nehrají v základu," uvedl kouč.

Za příslib považuje výrazné omlazení kádru. Důležité pro něj také je, že v realizačním týmu bude i nadále působit asistent Jaroslav Veselý, který zároveň vede pražské Bohemians 1905. "Jsem rád, že zůstává, že nám Bohemians vyšli vstříc. Považuji ho za jednoho z největších profesionálů u nás, naše spolupráce funguje. Nadále zůstává i v klubu," dodal Hašek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články