Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Poborský: Čekat na analýzu neúspěchu na Euru do srpna? Pozdě. A nesmí se dělat pocitově

Za jednoznačný neúspěch označili Zdeněk Grygera a Tomáš Vaclík v rozhovoru pro ČT sport působení českého týmu na mistrovství Evropy. Jediný bod ze tří utkání znamenal konec reprezentace už v základní skupině. Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek podotkl, že turnaj ukázal, jak tenká je hranice mezi úspěchem a neúspěchem, a dodal, že vyhodnocení účasti na Euru proběhne v srpnu. Podle legendy českého fotbalu Karla Poborského je to ale pozdě.

Vladimír Coufal brání Cristiana Ronalda
zdroj: Reuters autor: John Sibley

"V téhle skupině skončit poslední s jedním bodem je neúspěch, je to zklamání," předeslal bývalý reprezentant a současný manažer druholigového Zlína Zdeněk Grygera.

"Na turnaji máte jen tři zápasy... S Portugalskem to bylo těžké, složité. Můžete překvapit, nevyšlo to, prohrálo se. Může nás mrzet remíza s Gruzií, to mohlo ovlivnit postup či nepostup ze skupiny. S Tureckem jsme věděli, jakou bude mít v Německu podporu, srazila nás i nedisciplinovanost," dodává někdejší hráč Sparty, Ajaxu či Juventusu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hodnocení českého týmu na ME pohledem bývalých reprezentantů

Brankář Tomáš Vaclík, o jehož případné nominaci se vedly před turnajem dlouhé debaty, souhlasí. "Prožíval jsem to hodně, všechny zápasy jsem viděl, klukům jsem držel palce. Bohužel, cíl postoupit ze skupiny se nepodařil."

I dlouholetá opora českého týmu v bráně vidí jako kámen úrazu remízu s Gruzií. "Tenhle důležitý zápas se nezvládl. Je to zklamání a myslím, že na tenhle turnaj budou chtít asi všichni rychle zapomenout."

"Česká reprezentace měla nepochybně ambici do play-off patřit. Ale kvalifikace i turnaj ukázaly, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem, postupem ze základní skupiny i potom z každého zápasu ve vyřazovací fázi, byla na ostří nože," podotýká předseda FAČR Petr Fousek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Poborský: To je neúspěch a není to smůla

Na analýzách se podle něj pracuje. "V srpnu proběhne vyhodnocení Eura, jak to bylo v plánu. Proběhne nejen vyhodnocení sportovní, ale i ekonomické, organizační," doplňuje.

Někdejší kandidát na předsedu FAČR Karel Poborský má nicméně jasno. "Oni musí vědět, co dělají, jsou za to zodpovědní. Pro mě je to pozdě, nebo hodně na hraně."

A pokračuje: "Analýza mě bude zajímat, pokud se k ní dostanu. Je potřeba ji udělat ne pocitově, ale řečí čísel. Dnes se dá všechno změřit. Co vlastně hrajeme za fotbal... Vyhodnotit si, jaký hrajeme styl a jaký styl hraje Evropa. A jaký je český fotbalista," vysvětluje Poborský.

Ivan Hašek podle Fouska rozhodně v ohrožení není. "Má dlouhodobější smlouvu. Je třeba vzít v úvahu, že vstoupil k týmu v lednu. Ve sportovní analýze musí zaznít, co je potřeba zlepšit, co se povedlo či nepovedlo, protože už v září začíná Liga národů," ví Fousek.

Dotkne se ale ekonomicky neúspěch českého týmu vedení FAČR? "Rozpočet byl vypracován ve variantách, v případě, že budeme postupovat, nebo neuděláme nic. Z jednoho bodu to není úplně to, co bychom si představovali, ale na chod asociace to mít vliv nebude."

Česká reprezentace vstoupí do nového ročníku Ligy národů 7. září, kdy se utká s Gruzií. Ve skupině v lize B narazí také na Ukrajinu a Albánii.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články