Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího soudu, ten musí znovu projednat Berbrovo dovolání

Nejvyšší soud bude muset znovu přezkoumat přípustnost dovolání ve sporu místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a bývalé šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové s bývalým fotbalovým rozhodčím Antonínem Kordulou. Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího soudu, který dovolání odmítl jako vadné. Berbr s Damkovou chtějí po Kordulovi omluvu kvůli výrokům v médiích, soudy nižších instancí už dříve rozhodly, že Kordula se omlouvat nemusí. Berbr s Damkovou proti tomu podali dovolání.

Nejvyšší soud loni v září jejich dovolání odmítl, aniž by se jím zabýval. Podle nálezu Ústavního soudu tím bylo porušeno ústavně zaručené právo stěžovatelů na soudní ochranu.

"Ačkoliv dovolání podané stěžovateli bylo kvalitativně hraniční, z pohledu Ústavního soudu zákonným požadavkům na vymezení předpokladů přípustnosti dovolání alespoň základním způsobem dostálo," uvedl soudce zpravodaj David Uhlíř.

Kordula v roce 2015 podle žaloby naznačil v některých médiích, že rozhodčí ve skutečnosti neřídila Damková, ale její partner Berbr, který k tomu neměl kompetence. Přidali se i další kritici, také na ně Berbr s Damkovou podali žaloby.

V případě Korduly Okresní soud v Hodoníně rozhodl, že se omlouvat nemusí, protože v médiích vystupoval sám za sebe, jeho vystupování bylo kultivované a nebylo ničím urážející. Rozsudek předloni v září potvrdil odvolací Krajský soud v Brně a později i Nejvyšší soud.

Městský soud v Praze letos v říjnu pravomocně zamítl žalobu Berbra a Damkové od někdejšího fotbalového rozhodčího Tomáše Kovaříka. Partnerská dvojice se dožadovala omluvy kvůli rozhovoru pro deník Sport, v němž Kovařík v roce 2015 uvedl, že Berbr rozhodčí ovládá a ovlivňuje.

S tvrzením o Berbrových údajných mafiánských praktikách vystoupil v roce 2015 jako první rozhodčí Libor Kovařík, který následně ukončil kariéru sudího. Ke kritice se poté přidal Tomáš Kovařík a někteří další rozhodčí, na což Berbr a Damková reagovali sérií žalob.

Po Liboru Kovaříkovi požadují Berbr s Damkovou u soudu nejen omluvu, ale i 800 tisíc korun. Po dalším z kritiků, bývalém reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chtějí omluvu a 100 tisíc korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články