Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Trenérské šachy v 10 velkoklubech. Která z rošád bude ta nejlepší? I

Praha - Vstupujeme do druhého měsíce letního přestupového období v Evropě, a zatímco na hráčském trhu je ještě dost prostoru ke změnám, rošády na trenérských pozicích jsou téměř jistě dokonány. Během letošního léta se přitom na těchto postech stačilo protočit snad nejvíce koučů ve fotbalové historii. Jen namátkou, všech pět nejlepších klubů Evropy podle koeficientu UEFA vystřídalo své trenéry. Která ze změn ve vrcholových evropských klubech však bude ta potenciálně nejlepší? Připravili jsme pro vás první část žebříčku, druhou můžete očekávat na našem webu v příštích dnech.

Laurent Blanc a Carlo Ancelotti
zdroj: ČTK/SCANPIX SWEEDEN autor: Adam Ihse

Je samozřejmě hodně těžké definovat, kdo je vlastně pro který klub tím nejlepším řešením. Například do Manchesteru United by mohl jít kdokoliv, a přesto je jisté, že po sedmadvaceti letech nevídaného působení Alexe Fergusona bude jeho jmenování vyvolávat spoustu pochybností. Proto je spíše v našem žebříčku brána v potaz adekvátnost výměny a potenciální schopnost kouče posunout klub dál jak v krátkodobém, tak dlouhodobějším výhledu.

A dále – bylo velmi těžké určit, kterých deset klubů by v našem žebříčku mělo figurovat. Rozhodli jsme se proto zaměřit se na kluby z pěti nejlepších lig Evropy, které jsou ideálně účastníkem Ligy mistrů, případně přihlédnout na status klubu z hlediska historických úspěchů, počtu fanoušků, jeho hodnoty v posledních letech či koeficientu UEFA. Z těchto důvodů například musíme opomenout Real Sociedad, Málagu, AS Řím či Everton, přestože změny na postech trenérů v těchto klubech jsou rovněž velmi zajímavé.

10. PSG – Carlo Ancelotti -> Laurent Blanc

Většina velkoklubů si pro přestupové období tvoří několik pomyslných seznamů potenciálních posil. První výčet tvoří ty, o něž se usiluje nejvíce, a pro případ, že přestup nevyjde, přichází v úvahu plán B či C. Laurentu Blankovi pak pro začátek angažmá v Paris Saint-Germain jistě příliš neprospívá, že kvůli hlasitým námluvám jeho nového klubu s dalšími trenéry dnes působí zhruba jako plán J. Vedení francouzského mistra si navíc již letos připravuje půdu pro to, aby příští léto dokázalo přivést Arséna Wengera.

Blanc má poměrně slušný životopis jak hráčský, tak trenérský – dokázal vyhrát titul s Bordeaux, francouzská reprezentace pod jeho vedením neprohrála 23 utkání v řadě. Poté ale bývalý kapitán národního týmu nezvládl udržet kabinu plnou velkých hvězd na své straně a Francie vypadla ve čtvrtfinále Eura 2012 se Španělskem. Něco podobného je jistě velkým varováním pro PSG: tým nabitý hvězdami v čele se Zlatanem Ibrahimovičem, který by navíc mohl být výrazně destabilizován příchodem Edinsona Cavaniho. Bylo by nespravedlivé odepisovat jednoznačně talentovaného kouče již na začátku jeho působení, ale přinejmenším tu zůstává nezodpovězená otázka, zda se může neúspěch z reprezentace opakovat i u špičkového francouzského klubu.

9. Valencia – Mauricio Pellegrino -> Miroslav Djukič

Jakkoliv se Valencia dlouhodobě zmítá v dluzích, vždy byla obdivuhodným způsobem schopna udržet se na špičce španělského fotbalu. Dokázala to vhodnou výchovou a správným a smělým výběrem hráčů i trenérů. Kromě Rafaela Beníteze, Hectora Cupera či Unai Emeryho však párkrát dosti ustřelila vedle. V poslední, dosti turbulentní sezoně skončila pod vedením tří různých trenérů na pátém místě, které jí po třech letech nezaručilo Ligu mistrů.

Miroslav Djukič na lavičce Valencie
zdroj: ČTK/EFE

Nový kouč a hráčská legenda Valencie Miroslav Djukič však má velké plány. "Valencia je jako spící obr a já jej chci probudit. Chci dostat klub zpět, kam patří – mezi nejlepší týmy v Evropě," říká 47letý srbský trenér, který si místo u jihošpanělských Los Che zajistil díky slušné práci ve Valladolidu. Klub dokázal přes jeho malé finanční prostředky vrátit zpět do La Ligy, skončit s ním na klidném 14. místě a vtisknout mu osobitý herní styl.

Zdali bude Djukič svou vizi schopen uskutečnit i ve Valencii, je však otázkou, a o to palčivější, že z týmu odchází nejlepší klubový střelec posledních dvou sezon Roberto Soldado. Nelze v žádném případě čekat renesanci přelomu století. Většině fanoušků Valencie by však jistě stačilo, kdyby Djukič mohl za správných okolností navázat na práci Emeryho a během svého působení u týmu produkovat pohledný fotbal a udržovat jej vždy za duem gigantů z Barcelony a Madridu. I kvůli změnám ve vedení klubu a nepříliš rozsáhlé trenérské kariéře Djukiče je však nadcházející angažmá srbského kouče mimořádně nepředvídatelné.

8. Neapol – Walter Mazzari -> Rafael Benítez

Serie A se po několika letech spánku začíná pozvolna probouzet. Přestože její – a zároveň neapolská – největší hvězda, Edinson Cavani, odchází do Francie, většina klubů ze špičky italské nejvyšší soutěže přes nepříznivé finanční podmínky pozoruhodně posiluje. Kromě uruguayského útočníka se do Interu vzdálil také vynikající trenér Walter Mazzari, který Neapol dovedl nejblíže k titulu od doby, kdy jej s klubem vyhrál Diego Maradona.

Rafael Benítez
zdroj: ČTK/AP

Rafael Benítez tak před sebou má mimořádně složitou úlohu jak taktickou – z dlouhodobě praktikovaného rozestavení 3-5-2 by měl přesedlat na jím oblíbené 4-2-3-1 –, tak z hlediska budování kádru. Ten posílila spousta velmi zvučných jmen, mezi nimi například i Gonzalo Higuaín z Realu Madrid. Renomé španělského kouče bylo do jisté míry napraveno vítězstvím v Evropské lize s Chelsea, přesto existují velké pochyby o tom, zdali je Benítez, spíše specialista na pohárové soutěže, schopen s klubem dokráčet k vytouženému titulu.

7. Manchester United – Sir Alex Ferguson -> David Moyes

Ať už by se na přestupovém trhu s hráči i trenéry stalo cokoliv jiného, máloco ve světovém fotbale bude minimálně příští sezonu dominovat nejen anglickým titulkům tolik jako působení Davida Moyese v Manchesteru United. Po sedmadvaceti letech nejúspěšnějšího kouče všech dob u jednoho klubu přichází muž, o němž by sám Sir Alex Ferguson chtěl věřit, že je jeho klonem. Skot z Glasgow je známý pro svůj pragmatický, energický fotbal, nekompromisní přístup a dlouhodobé působení v Evertonu.

Již při Moyesově jmenování však nastaly pochyby o jeho zkušenostech s fotbalem na nejvyšší úrovni či o tom, zdali dokáže hráčům vštěpit dostatečně aktivní herní systém. Moyes již teď poznává, že každý jeho krok je analyzován na dřeň a také že otevřenost v přestupové politice se příliš nevyplácí. United teď kvůli nepovedeným snahám o příchod Thiaga či Fabregase poprvé za hodně dlouhou dobu vypadají jako klub, který reálně ztrácí svou autoritu. Minimálně v první Moyesově sezoně lze očekávat podobné zádrhely i na hřišti, zvlášť s poměrně nelítostným losem ze začátku sezony.

6. Barcelona – Tito Vilanova -> Gerardo Martino

Ze všech trenérských změn v tomto létě, a snad i za poslední roky, je tato z nich nejsmutnější – kvůli dalšímu vyčerpávajícímu boji s rakovinou musel Tito Vilanova přenechat místo na lavičce svému nástupci. Je jím Gerardo Martino, dosavadní trenér argentinského klubu Newell’s Old Boys, který v letošním ročníku Copa Libertadores překvapivě došel až do semifinále a s nímž Martino praktikoval atraktivní fotbal založený na vysokém presinku.

Padesátiletého Argentince si Barcelona vybrala z pochopitelných důvodů – jeho preferovaný styl hry velmi dobře odpovídá filozofii katalánského klubu. Martino je také mnohem větší pragmatik než jeho dva předchůdci a mohl by týmu vštěpit vzývaný "plán B" – tedy úpravu herní strategie v zápasech, kdy Barcelona nemůže svého protivníka překonat pojetím založeným na krátkých přihrávkách.

Pro Martina je zde však ještě jeden úkol – zbavit Barcelonu přehnané závislosti na Lionelu Messim. To však bude velmi choulostivé v momentě, kdy se může zdát, že volba trenéra byla právě úlitbou pro čtyřnásobného držitele Zlatého míče. Martino je legendou klubu, z něhož Messi pochází, a argentinský kapitán veřejně podporoval do funkce trenéra, který byl vždy nejoblíbenějším hráčem Messiho otce – klíčovou postavu útočníkovy kariéry. Jak se Martino dokáže vyrovnat s možným problémem Messi–Neymar? A jak se dokáže adaptovat na evropské prostředí, kde nikdy nepůsobil? Jmenování nového trenéra Barcelony zatím vzbuzuje mnohem více otázek, než nabízí uklidňujících odpovědí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články