Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Euroliga žen 2024/2025

Suchopárek: Belgie? Pro baráž asi nejtěžší soupeř

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jan Suchopárek neskrýval, že Belgie je soupeř, jehož si jeho tým přál pro listopadové play-off o postup na mistrovství Evropy 2025 na Slovensku asi nejméně. Pokud mužstvo podle něj zopakuje výkony ze závěru kvalifikace, může i silného protivníka vyřadit.

Jan Suchopárek
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Asi to kapitán týmu Václav Sejk zakřikl. Před losem jako jediného soupeře pro baráž, kterého si nepřeje, jmenoval Belgii. A právě ona lvíčatům připadla.

"Dostali jsme soupeře, kterého jsme si úplně nepřáli, na první pohled v baráži z těch nejtěžších. V kvalifikaci skončil za Španělskem, které právě s Belgií ztratilo jediné body. Ale dobrým výkonem, přípravou, kuráží a odhodlaností, které jsme prokázali v říjnových kvalifikačních zápasech, jsme schopni zvládnout i takto silného soupeře a postup na Euro bude náš," reagoval trenér Suchopárek, který byl v Nyonu losu osobně přítomen.

Před dvěma lety Češi play-off zvládli. Vyřadili Island po výhře 2:1 venku a remíze 0:0 v domácí odvetě. Na šampionátu v Gruzii o rok později lvíčata skončila již po skupinových zápasech s Anglií (0:2), Německem (2:1) a Izraelem (0:1). Ani Belgie na turnaji nedošla dál.

Po remízách s Nizozemskem a domácí Gruzií a prohře s Portugalskem skončila ve skupině na posledním místě. Nyní Belgičané usilují o druhý postup na závěrečný turnaj za sebou, to se jim ještě nikdy nepodařilo.

Česká fotbalová jednadvacítka
zdroj: Česká fotbalová reprezentace

"V kvalifikaci skončili za Španělskem, které právě s Belgií ztratilo jediné body. Předpokládáme, že jejich herní styl se nebude příliš lišit od doby, kdy jsme s nimi hráli přípravné zápasy – poslední před loňským mistrovstvím Evropy v Pinataru (0:0)," připomněl kouč duel na soustředění ve Španělsku.

"Herní styl soupeře tedy dokážeme odhadnout. Jejich skóre v kvalifikační skupině 13:6 ukazuje na solidní ofenzivu a inkasovali méně branek než nejlepší týmy v kvalifikaci. Jde o vyvážený tým," dodal Suchopárek.

Pokud jde o soutěžní zápasy, v roce 2002 cestou za zlatem Češi v Ženevě zdolali Belgii ve skupině šampionátu 1:0. V kvalifikaci na Euro 2017 pak doma vyhráli znovu 1:0 a na belgické půdě prohráli 1:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK, fačr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články