Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
HSF System Cup 2024

Lvíčata čeká těžká zkouška, los baráže o Euro jim přisoudil Belgii

Je rozlosováno. Česká fotbalová reprezentace do 21 let narazí v listopadovém play-off o postup na mistrovství Evropy 2025 na papírově nejsilnějšího soupeře z Belgie. Zbývající dvojice baráže mají následující složení: Finsko – Norsko a Gruzie – Chorvatsko.

Václav Sejk před brankářem Severního Irska
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Lvíčata zakončila svou kvalifikační skupinu úterní výhrou 3:0 nad Litvou v Hradci Králové, což byl nutný předpoklad k posunu na druhé místo ve skupině I.

Šampionát bude v příštím roce hostit od 11. do 28. června Slovensko. Vedle pořadatelské země mají účast na turnaji jistou také dánští vítězové "české" kvalifikační skupiny, obhájce trofeje Anglie, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko a Ukrajina.

Francie, Ukrajina a Polsko postoupily jako tři týmy s nejlepší bilancí z druhých míst v kvalifikaci. Poslední tři účastníci turnaje vzejdou z barážových zápasů. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy utkání Česko "21" – Litva "21"

Při losu neplatilo žádné nasazení. Češi sehrají první střetnutí 15. listopadu venku, odvetu 19. listopadu před vlastními příznivci. Místo domácího utkání bude potvrzeno v nejbližších dnech. Dá se ale očekávat, že vybrán bude znovu Hradec Králové.

"Belgie je velmi silný soupeř. V osudí byli snazší protivníci, ale naším cílem je samozřejmě udělat vše pro postup. Lvíčatům vytvoříme maximální podmínky. Za určitou výhodu lze považovat, že druhý zápas sehrajeme doma," uvedl předseda FAČR Petr Fousek na webu asociace.

"Dostali jsme soupeře, kterého jsme si úplně nepřáli, na první pohled v baráži z těch nejtěžších. V kvalifikaci skončil za Španělskem, které právě s Belgií ztratilo jediné body. Dobrým výkonem, přípravou, kuráží a odhodlaností, které jsme prokázali v říjnových kvalifikačních zápasech, jsme ale schopni zvládnout i takto silného soupeře a postup na Euro bude náš," reagoval trenér Suchopárek.

Belgii si fotbalisté nepřáli

Mladí Belgičané, které si za soupeře nepřál kapitán týmu Václav Sejk, za sebou ve skupině B nechali Skotsko a Maďarsko shodně o tři body. V deseti duelech šestkrát vyhráli, jednou remizovali a třikrát prohráli. Na suverénní Španělsko ztratili devět bodů. Střelecky je se čtyřmi góly táhl útočník Olaigbe Kazeem z Cercle Bruggy.

Sejkovi se hlavní přání nesplnilo. "Los nám přidělil možná nejtěžšího soupeře, ale pokud chceme na Euro, musíme porazit každého. Všichni možní soupeři byli velmi kvalitní a náš cíl se nemění. Belgii si blíže budeme teprve představovat, ale ve skupině měla také nějaké ztráty. Nejedná se o tým, který by nešel porazit. Klíčové je dobře se nachystat a připravit, menší výhodou může být první zápas venku. Odvetu máme doma, kde jsme silní," řekl se čtyřmi trefami nejlepší český střelec kvalifikace.

"Před losem jsem tipoval Norsko. Papírově je pro nás Belgie asi nejtěžší možný soupeř, kterého jsme mohli dostat, ale těšíme se. Bude to pro nás zatím asi nejnáročnější dvojzápas, ale věřím, že ho zvládneme a postoupíme na mistrovství Evropy. Je to náš velký cíl a motivace," doplnil záložník Patrik Vydra.

Česká reprezentace do 21 let se zatím utkala s Belgií sedmkrát a má s ní příznivou bilanci čtyř vítězství, jedné remízy a dvou porážek s aktivním skóre 13:5. Trenérem soupeře je dvaačtyřicetiletý Gil Swerts, který během hráčské kariéry nastupoval za Feyenoord, Alkmaar či Notts County.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články