Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia chce proti Liberci třetí výhru. Plzeň čekají Budějovice

Praha – V minulé sezoně se do posledního kola museli strachovat o udržení v soutěži. Od začátku té nové však fotbalisté Slavie figurují úplně na opačném konci tabulky. Sešívání mají na kontě dvě výhry a svoji formu by chtěli potvrdit i ve třetím kole proti Liberci. Na druhý triumf bude útočit Plzeň, jež jede do Českých Budějovic. Přímý přenos utkání Slavia - Liberec sledujte od 19:55 na ČT sport. Textový on-line přenos pak na našem webu.

Když v létě vedení Slavie oznámilo, že ze spolupráce s ruským investorem nakonec nic nebude, fanoušci sešívaných začali mít obavy, co bude s jejich týmem. Místo katastrofického scénáře však zatím svěřenci staronového trenéra Miroslava Beránka na začátku ročníku válí. V prvním kole si nejprve odvezli tři body ze Slovácka po výhře 2:1 a minulý týden si další triumf připsali doma s Baníkem, tentokrát v poměru 3:1.

Slavia nyní hodlá dobrý start do ročníku potvrdit i proti Liberci, s kterým hraje znovu na domácím stadionu. "Nastartovali jsme sebe jako tým i fanoušky. Na tabulku ale nekoukám, šest bodů nic neznamená. Nelítám v oblacích, jsme pořád na začátku cesty. Čeká nás Liberec, tak to musíme potvrdit dalším vítězstvím. Jsme rádi, že si tým tak, jak ho skládáme, sedá. Ale stále to není bez chyb, potřebujeme vypracovat lepší součinnost, automatismy," řekl před zápasem trenér Beránek.

Pražané, kteří mají doma s Libercem bilanci dvou výher v řadě, budou opět spoléhat především na gólový příděl střelce Milana Škody. Vytáhlý útočník hrál k vlastní nelibosti v minulém roce na pozici stopera, ale trenér Beránek ho opět vrátil dopředu a jeho tah se mu začal vyplácet. Osmadvacetiletý hráč totiž v obou zápasech zamířil do černého.

To Liberec se zatím v nové sezoně hledá. V předkole Evropské ligy skončil po dvou prohrách s rumunskou Astrou Giurgiu a svěřenci trenéra Samuela Slováka nezáří ani v lize, kde mají na kontě po dvou remízách pouze dva body. 

"Vypadnutí z Evropské ligy je samozřejmě zklamání, ale musíme se z něj oklepat, protože nás čeká liga a v ní chceme uspět. Proti Astře jsme odehráli výborný druhý poločas, už předtím s Příbramí jsme hráli v druhé půli dobře. Doufám, že v tomhle ofenzivním fotbale budeme pokračovat hned v dalším zápase, budeme efektivnější a dáme z toho víc gólů," řekl kouč Slovák.

Nový lodivod Slovanu se však bude muset obejít bez dvou opor záložní řady Pavelky a Jarolíma a nejistý je také start stopera Karišika. Několik absencí bude mít i Slavia, i když ne tak výrazných. Mezi zraněnými zůstávají Mičola, Vyhnal, Dobrotka a Mikula.

Slavia Praha - Slovan Liberec

Předpokládané sestavy:

Slavia: Hrubeš - Nitrianský, Latka, Bílek, Juhar - Vukadinovič, Baéz, Zmrhal, M. Černý - Milan Škoda - Balaj.

Liberec: Hroššo - Mudra, Rajnoch, Pimpara, Fleišman - Obročník, Sackey - Šural, Ďubek, Frýdek - Hamulák.

Zajímavosti:

- z 21 vzájemných zápasů na hřišti Slavie skončily jen 2 remízou

- poslední 2 vzájemné zápasy v Edenu vyhrála Slavia, předtím ale 3x vyhrál na jejím hřišti Liberec a pokaždé to bylo o 2 góly

- Slavia spolu se Spartou jako jediná vyhrála první 2 kola a drží stoprocentní bilanci - Slavia vyhrála první 2 kola poprvé od sezony 2007/08

- Slavia dala v minulé sezoně nejméně branek ze všech týmů (24), nyní má po 2 kolech na kontě už 5 gólů, což je spolu se Spartou, Plzní a Slováckem nejvíce

- Liberec ve čtvrtek vypadl v 3. předkole Evropské ligy s Giurgiu

- Liberec 4 soutěžní zápasy po sobě nevyhrál

- Liberec má z prvních 2 kol na kontě 2 remízy

- slávisté Gecov a Bílek působili v Liberci, zraněný Marek Jarolím zase hrával za Slavii

- Piták (Slavia) čeká na 60. ligový gól

Plzeň touží napravit zaváhání z Evropské ligy

Cíl napravit zaváhání z předkola Evropské ligy má i Plzeň. Viktoria se nečekaně rozloučila domácím debaklem 1:4 s Ploještí a poprvé do roku 2010 bude chybět v pohárech. Navíc se tým hledá i v české nejvyšší soutěži, do které vstoupil remízou 2:2 s Příbramí a poté vyhrál 3:1 nad Jabloncem.

Trenér Dušan Uhrin mladší doufá, že v Českých Budějovicích už se Plzeň vyvaruje naivních chyb, které jeho tým dosud srážely. "Proti Jablonci to vypadalo, že jdeme nahoru, ale i tam byla jedna chyba. Teď proti Petrolulu bylo těch chyb hodně," uvedl. "Pořád se to opakuje. Musíme si to podrobně analyzovat a zhodnotit si, kdo a proč ty chyby dělá. Herně to není špatné, ale chyby a neproměňování šancí nás sráží," přidal.

Nováček soutěže z Budějovic má zatím za sebou pouze jeden zápas, v němž si připsal cenný bod doma s Libercem. Trenér Urban si však uvědomuje, že jeho svěřence nyní čeká těžší soupeř. "Viděli jsme zápas Plzně s Ploještí. Nehrála špatný fotbal, akorát nebyla efektivní. Až samotný zápas ukáže, jestli je to poznamená. Mají široký kádr, uvidíme, v jaké sestavě přijedou. Každopádně soupeř je favorit. My máme co ztratit, ve hře jsou tři body. Budeme bojovat. Musíme předvést výkon na hranici možností, možná ještě za ní. Jinak nemáme šanci na bodový zisk," prohlásil.

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň

Předpokládané sestavy:

České Budějovice: Křížek - Klesa, Lengyel, Podstavek, Machovec - Brunclík - Vošahlík, Benát, Volešák, Koreš - Michal Škoda.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava (Horváth) - Petržela, D. Kolář, Pilař - Tecl.

Zajímavosti:

- Č. Budějovice v minulém týdnu nehrály zápas v Teplicích kvůli úmrtí ředitele severočeského klubu Františka Hrdličky

- Č. Budějovice neporazily Plzeň v lize už 13 utkání od výhry 2:1 v roce 2006

- Č. Budějovice prohrály 5 z posledních 6 ligových zápasů s Plzní - Plzeň v Č. Budějovicích 6x po sobě neprohrála

- Plzeň v 6 z posledních 8 ligových utkání s Č. Budějovicemi nedostala gól

- v letech 2007 až 2010 skončilo 7 vzájemných zápasů po sobě remízou

- 15 z 28 vzájemných duelů v lize skončilo nerozhodně

- Plzeň ve čtvrtek vypadla ve 3. předkole Evropské ligy s Ploještí

- Plzeň je v lize 13 utkání neporažena, ve 3 z posledních 4 ligových zápasů ale remizovala

- včetně přípravy vyhrála Plzeň jediné z posledních 8 utkání

- Plzeň může dosáhnout na 200. výhru v lize

Boleslav chce navázat na výkon z Lyonu

Třetím vypadnuvším týmem z předkola Evropské ligy, který se v neděli představí, je Mladá Boleslav. Ta podle očekávání nezvládla dvojutkání s Lyonem, v odvetě už ale s francouzským favoritem sehrála vyrovnaný zápas. Středočeši sice prohráli 1:2, odčinili však domácí porážku 1:4 a doufají, že na výkon z Lyonu navážou i v neděli na hřišti nováčka Hradce Králové.

"Do Hradce nemůžeme jet s jiným záměrem než napravit domácí ztrátu s Duklou. V posledních zápasech jsme zbytečnými chybami pouštěli soupeře do šancí, toho je třeba se vyvarovat," řekl trenér Boleslavských Jarolím.

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav

Předpokládané sestavy:

Hradec Králové: Koubek - Holeš, Křižko, Rolko, P. Mareš - Kotiš, Janoušek - Štípek (Malinský), P. Černý, Halilovič - Dvořák.

Mladá Boleslav: Hruška - Kysela, Navrátil, Smejkal, Bořil - Milla, Ščuk - Skalák, Magera, Lalkovič - Ďuriš.

Zajímavosti:

- Hradec prohrál jediný z 6 vzájemných ligových zápasů

- M. Boleslav ve 3 ligových zápasech v Hradci ještě nevyhrála

- Hradec jako jeden ze 3 týmů v prvních 2 kolech neskóroval - nedal gól v posledních 6 ligových utkáních, celkem 587 minut

- Hradec v lize 7 zápasů po sobě nevyhrál

- M. Boleslav ve čtvrtek vypadla z Evropské ligy na hřišti Lyonu

- M. Boleslav prohrála 4 z posledních 5 ligových utkání

- M. Boleslav dala v lize v 10 z posledních 11 venkovních zápasů gól

- v M. Boleslavi působí bývalý hráč Hradce Šisler, dres Hradce zase oblékají bývalí hráči Boleslavi Kulič, Rolko a Štípek

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články