Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Slavia byla v Petrohradu lepší, ale hraje se na góly a ten dal Zenit

Velký respekt k síle soupeře byl cítit z výpravy Slavie před zápasem v Petrohradu, ale na hřišti už to tak nevypadalo. Ruský velkoklub byl většinu zápasu pod tlakem. Brankář Luňov měl spoustu práce, ale nepustil nic a naopak v závěru se Zenitu podařila jedna rychlá, přímočará akce, z níž střídající Kokorin dal jediný gól zápasu.

Jan Matoušek a Elmir Nasbjulin
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitrij Lovetsky

Kdo čekal, že Zenit vlétne na Slavii a ta se zabarikáduje před svou brankou, musel být překvapený. V úvodu se nic moc nedělo. Snaha ruských hráčů skončila u náběhu Nabjulina za obranu a z velké šance bylo velké ukopnutí.

Slávisté se postupem času víc a víc osmělovali. Hlavní postavou byl Matoušek, mladík, který nedávno přišel do Edenu z Příbrami, si počínal jako starý mazák. Nejdříve vyhrál souboj s obránci Zenitu, prošel do vápna, dal dozadu na Zmrhala, ten na Stocha a jeho oblouček vytlačil brankář Luňov na břevno.

Pak Stoch napřáhl z dvaceti metrů a Luňov jen sledoval, jak míč trefil břevno. Potom se uvolnil na hranici pokutového území Zenitu Hušbauer a jeho levačka vyslala projektil, jenže přímo do středu branky, kam se chvíli před ním trefil i Matoušek a kde opět stál připravený gólman. Matoušek pak před poločasem ještě jednou hodně vystrašil Luňova, nicméně skóre se neměnilo.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil. Nejdříve opět vystrašil brankáře Luňova Stoch, pak Matoušek prošel po pravém křídle a z úhlu zahrozil. Pak několikrát Hušbauer procvičil ruského gólmana. Ten dělal, co mohl, a mohl hodně.

Zenit pak předvedl jednu pěknou akci, dal i gól, ale z ofsajdu. A obraz hry se neměnil, Slavia tlačila dál.

Když už to vypadalo, že když ne výhru, tak do Prahy odvezou slávisté aspoň bod, přišla jedna z mála rychlých akcí soupeře a na jejím konci si Kokorin naběhl na kolmou přihrávku a sám před brankářem Kolářem nezaváhal. "Vyběhl jsem a snažil jsem se zmenšit úhel, ale on to trefil milimetrově, co jsem viděl v televizi. Líp to snad trefit nešlo, moc prostoru tam nebylo," konstatoval zklamaný gólman.

Slávisté se dál tlačili dopředu, i když jejich víra v úspěch už byla viditelně nalomená. Ngadeu po rohu ještě mířil hlavou tvrdě pod břevno, ale Luňov byl opět včas na místě a ruský celek vytěžil z minima tříbodové maximum. Petrohrad neprohrál v hlavní fázi Evropské ligy ani dvacátý domácí zápas a vyrovnal rekord Sportingu Lisabon.

Zenit Petrohrad - Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branka: 80. Kokorin. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Neto - Souček, Baluta. Diváci: 45.408.

Petrohrad: Luňov - Aňukov, Ivanovič, Neto, Nabiullin (90. Zabolotnyj) - Jerochin, Paredes, Kranevitter - Mak (64. Kuzjajev), Dzjuba, Driussi (63. Kokorin). Trenér: Semak.

Slavia: Kolář - Coufal (83. Frydrych), Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré (89. Deli), Zmrhal - Matoušek (53. Baluta). Trenér: Trpišovský.

Sergej Semak (trenér Petrohradu): "Nevadí, že jsme hráli špatně. Musíme se radovat z toho, že jsme vyhráli. Dali jsme krásný gól po dobré přihrávce. Měli jsme problémy ve středu hřiště i v obraně, nehráli jsme blízko u sebe. Měli jsme na soupeře hrát tvrději, jen jsme čekali na své půlce. Ale jsme strašně rádi, že jsme vyhráli."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Myslím, že tým může být celkově spokojený a hrdý na to, co předvedl. Po všech stránkách to byl od nás vyspělý, komplexní výkon. Bohužel bez toho nejdůležitějšího - prosadit se v koncovce a dát nějaký gól. To jediné si můžeme vyčítat, to nás stálo body. Troufnu si říct, že první i druhý poločas jsme byli lepším týmem, vypracovali si hodně šancí. Měli jsme spoustu střel na bránu a hodně z nich volalo po gólu. U střely Stocha rozhodovaly možná dva tři centimetry, možná klíčový zákrok pak předvedl v druhé půli proti Hušbauerovi domácí brankář. Kluci hráli náročný fotbal, ale hraje se na góly a Zenit z první šance dal gól. Ukázal, že je zkušeným týmem, který dokáže dovést takový zápas k vítězství. Byla to situace, kdy jsme drželi míč a přišli o něj. Kokorin, který přišel do zápasu na pozici podhrotového hráče, se dostal mezi naši obranu a dokázal to vyřešit. Zbytečná ztráta míče, kdy jsme byli v ofenzivním postavení. Náběh jsme měli zachytit. Zenit potrestal možná jedinou chybu, kterou jsme v defenzivě udělali. Pocit je rozporuplný, divný, nemáme nic, možná jen dobrý pocit z výkonu. Samozřejmě v Kodani to bude důležitý zápas, ale to byl i teď. Kdybychom získali tři body, které jsme si dnes zasloužili, byli bychom na tom jinak. I bod by se hodil."

Miroslav Stoch (záložník Slavie): "Někdy je to kruté, že prohraje lepší mužstvo, ale já si myslím, že jsme ukázali výborný výkon, vysokou kvalitu. Ta cesta, kterou jdeme, je prostě správná. Myslím, že když budeme takto pokračovat, můžeme se vyrovnat top týmům v Evropě. Zenit patří mezi top týmy, ať už v Rusku nebo Evropě. Ta první střela mě mrzí, když trefíte břevno, je to vždy smůla. Rozhoduje pár centimetrů. Kdyby to šlo o pár centimetrů níž, je to gól. Dnes jsme měli střel strašně moc, ale někdy chybělo štěstí a někdy jsme to vyřešili zle. No nic, musíme makat a pokračovat v takovémto stylu. Myslím, že v budoucnu se nám to vrátí."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články