Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sancho s Nelsonem dominují v Bundeslize. Otevřou dveře anglickým talentům v zahraničí?

Pouze šest anglických fotbalistů se v letošní sezoně snaží prosadit mimo domácí soutěže v elitních evropských ligách. Tendenci, kterou experti z Ostrovů dlouhodobě kritizují, nejvíce narušují teenageři Jadon Sancho (Dortmund) a Reiss Nelson (Hoffenheim). Kamarádi z dětství v Německu září a vzájemně se motivují k lepším výkonům. Drtivá většina jejich krajanů z úspěšných mládežnických výběrů ovšem paběrkuje v Premier League nebo hostuje v Championship či League One. Dojde v blízké budoucnosti ke změně?

Jadon Sancho v dresu anglické reprezentace
zdroj: PA autor: David Klein

Anglická kopaná zažívá "boom". V loňském roce si reprezentační mužstvo odvezlo z mistrovství světa v kategoriích do 19 i 20 let zlaté medaile. Jednadvacítka uzavřela Euro v semifinále a stejná fáze turnaje znamenala konečnou stanici také pro A-tým na letošním světovém šampionátu v Rusku. O minulém víkendu navíc po obratu s Chorvatskem postoupili svěřenci kouče Garetha Southgateho do Final Four v Lize národů.

Talentovaní fotbalisté nicméně uplatnění ve hvězdami nabité Premier League spíše nenacházejí. Ze zmíněného celku do 20 let, jenž v jihokorejském Suwonu porazil ve finále Venezuelu, nastupuje pravidelně pouze záložník Lewis Cook z Bournemouthu a několik hráčů plní roli střídajících žolíků (Dominic Calvert-Lewin v Evertonu, Dominic Solanke v Liverpoolu, Ainsley Maitland-Niles v Arsenalu či Kyle Walker-Peters v Tottenhamu).

Angličané v TOP ligách starého kontinentu:

Bundesliga: Jadon Sancho (Dortmund), Reiss Nelson (Hoffenheim).

La Liga: Patrick Roberts (Girona).

Serie A: Ronaldo Vieira (Sampdoria).

Ligue 1: Jonathan Panzo (Monako), Sheyi Ojo (Remeš).

Sancho s Nelsonem zvolili odlišnou cestu. Místo sezení na lavičce náhradníků či tradičního hostování v nižších soutěžích upřednostnili zahraniční angažmá. Prvně jmenovaný už je hráčem Borussie Dortmund po loňském přestupu z Manchesteru City, Nelsona zapůjčil do Hoffenheimu formou hostování bez opce Arsenal.

"Jejich touhu rozvíjet se v cizině chápu," řekl kouč mistrů světa do 20 let Paul Simpson. "Rok co rok přichází do Anglie spousta mladíků ze Španělska, Holandska, Německa nebo Portugalska. Žádnému z našich hráčů proto nemůže ublížit, když zkusí odlišné prostředí a odlišný styl fotbalu. V dlouhodobém růstu jim to může určitě prospět," dodal.

Pouze nebe je limitem

Duo osmnáctiletých ofenzivních záložníků se od začátku letošního ročníku trumfuje. Sancho se nejprve ukázal jako "král" asistencí. Během úvodních 186 minut (pokaždé v roli náhradníka) připravil spoluhráčům šest gólů, což ho koncem září katapultovalo do pozice nejlepšího nahrávače v elitních evropských ligách.

Nelson kontroval v obdobném duchu. Po stěhování z Ostrovů skóroval šestkrát v sedmi zápasech. Před reprezentační přestávkou rozhodl vítěznou trefou duel s Augsburgem, přestože byl na trávníku jen několik sekund. Gól doposud vstřelil každých 54 minut – žádný Angličan (ani Harry Kane nebo Raheem Sterling) se nemůže pochlubit lepší bilancí.

Hozenou rukavici zvedl Sancho čtyřmi brankami v šesti utkáních, čímž si vysloužil prestižní ocenění pro nejlepšího hráče německé nejvyšší soutěže v říjnu a zároveň premiérovou nominaci do seniorského národního týmu. "Je to bezesporu výjimečný talent. Pouze nebe je pro něj limitem," hodnotil debut teenagera v základní sestavě kapitán Fabian Delph.

Dortmund na konzistentní výkonnost rychlonohého křídelníka okamžitě zareagoval prodloužením stávajícího kontraktu. Aktuální smlouva je platná do roku 2022 bez výstupní klauzule s ročním platem ve výši 3 milionů eur. Vestfálský klub zároveň oznámil, že oddělení skautů upne svůj radar do Anglie.

Ze Southwarku ke hvězdám

Sancho s Nelsonem vyrůstali společně v Londýně, kde na betonových hřištích v Aylesbury Estate (sídliště v jihovýchodní části anglické metropole) cvičili své dovednosti. Jejich rozvoj podporoval v útlém věku kouč městské části Southwark Sayce Holmes-Lewis, kterého současný progres mladíků nepřekvapil.

Vzpomíná především na Nelsona. "Jadon (Sancho) měl v určitých věcech problémy se sebevědomím. Když zkusil něco nového a nefungovalo to, nechtěl to opakovat. Zatímco Reiss (Nelson) říkával: OK, v pohodě, udělám to znovu. To je něco, co jsem na něm miloval. Vždy byl maximálně přesvědčen o vlastních kvalitách a snažil se je zdokonalovat bez ohledu na okolnosti. Chtěl být pořád lepší a lepší," upozornil Holmes-Lewis.

Reiss Nelson z Hoffenheimu se raduje z gólu
zdroj: DPA autor: Frank Hoermann/SVEN SIMON

V Arsenalu působil Nelson od 8 let, Sancho začínal ve Watfordu. Bok po boku však hráli i za Southwark. Tým mimo jiné dovedli k titulu na Londýnských hrách mládeže. "Vzájemně se překonávali. Když jeden předvedl něco speciálního, druhý to minimálně zopakoval. Když jeden vstřelil gól, druhý si řekl: OK, dám dva," zakončil Holmes-Lewis.

Finance až na prvním místě

Sancho před odchodem do Dortmundu odmítl prodloužení kontraktu se "Citizens", jenž by mu zaručil v šestnácti letech 30 tisíc liber (cca 900 tisíc korun) týdně. A také tímto rozhodnutím se odlišuje od ostatních krajanů.

Je pravdou, že vzhledem k rekordní smlouvě o televizních právech si mohou dovolit i průměrná anglická mužstva vyplácet hráčům nadprůměrné mzdy. V kombinaci s faktem, že je Premier League nejsledovanější a nejatraktivnější soutěží na světě, se domácím fotbalistům nechce stěhovat do zahraničí. O běžné neochotě učit se cizí jazyk nemluvě.

Příchody veleúspěšných zahraničních trenérů (Guardiola, Klopp, Mourinho) navíc postupně snižují dlouholetý handicap hráčů z Ostrovů v taktické i technické vyzrálosti, což nejlépe dokumentovalo letní mistrovství světa v Rusku.

Hernímu vytížení mladých "Lvů" mezi elitou však zmíněné skutečnosti škodí. Anglická fotbalová asociace sice po odchodu Velké Británie z Evropské Unie (29. března příštího roku) navrhne redukci cizinců v klubech ze současných sedmnácti na dvanáct, ale všeobecně se očekává, že tento koncept nebude odhlasován.

Dosavadní působení Sancha s Nelsonem je proto návodem k zamyšlení. "Stále motivujeme jeden druhého. Když se mi podaří zápas, myslím si, že to nabudí i Reisse," prohlásil Sancho, který kamaráda z dětství k přesunu do Německa přemluvil.

Budou je následovat i další Angličané?

Zdroj
ČT sport, Independent, Sky Sports, goal.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články