Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

S klackem proti tanku na německý způsob. Bude Bayern vyučovat i letos?

Suverén posledních let Bayern Mnichov je před startem německé nejvyšší soutěže opět jednoznačným favoritem. Pod taktovkou nového trenéra Nika Kovače zaútočí bavorský velkoklub na sedmou mistrovskou trofej v řadě a experti napříč Evropou tipují, že ani v letošní sezoně nebude mít konkurenci. Pozice zaručující účast v Lize mistrů se pokusí uhájit vestfálské duo Schalke - Dortmund a také Hoffenheim, který v minulém ročníku obsadil třetí místo.       

Robert Lewandowski se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Ralph Orlowski

V Bayernu nahradil Kovač velmi úspěšného Juppa Heynckese, který se nenechal přemluvit a na lavičce skončil. Při soutěžním debutu chorvatského kouče deklasoval FCB v souboji o německý Superpohár 5:0 Eintracht Frankfurt. "Jsme dostatečně sebevědomí, abychom mohli říct, že chceme být šampiony," řekl rezolutně Kovač.

A jeho slova smířlivě potvrzují i hlavní rivalové v boji o nejcennější vavřín. "Budou mistry, protože mají nejlepší tým," prohlásil trenér Schalke Domenico Tedesco, jehož svěřenci uzavřeli minulou sezonu na druhém místě s propastnou ztrátou 21 bodů. Mužstvo z Gelsenkirchenu navíc opustilo hned několik opor: Leon Goretzka (Bayern), Max Meyer (Crystal Palace), Benedikt Höwedes (Lokomotiv Moskva) nebo Thilo Kehrer (PSG). 

Nejvýraznější posilou favorizovaného celku z Allianz Areny se stal zmíněný záložník Goretzka. Odešel středopolař Arturo Vidala do Barcelony a ofenzivní křídlo Douglas Costa do Juventusu Turín, kde už předtím hostoval. Naopak přes množství spekulací setrval v Mnichově kanonýr Robert Lewandowski.

Prvním soupeřem Bayernu bude v páteční předehrávce Hoffenheim, jehož dres obléká mimo jiné i český reprezentant Pavel Kadeřábek. Odchovanec Sparty v létě prodloužil smlouvu do roku 2023, přestože o něj údajně usilovaly Inter Milán a AS Řím. Poslední rok v ambiciózním klubu čeká mladého trenéra Juliana Nagelsmanna, jenž od příští sezony převezme Lipsko.

Kádr zůstal až na kosmetické změny pohromadě. Za zmínku nicméně stojí příchody rychlonohého záložníka Leonarda Bittecourta z Kolína, stopera Kasima Adamse z Bernu a útočníka Ishaka Belfodila z Lutychu. Po vypršení kontraktu odešel Mark Uth do Schalke.  

S novým koučem začne i Dortmund, jejž po Peteru Stögerovi převzal Lucien FavreBorussia loni skončila až čtvrtá a tuto pozici by velmi ráda zlepšila. Boj o titul však nevyhlašuje. "Čeká nás nový začátek, který potřebuje delší čas než jedno přestupové období. Musíme uznat, že Bayern je momentálně top favorit," uvedl Favre. 

BVB získal záložníky Axela Witsela z Tchien-ťinu a Thomase Delaneyho z Brém či obránce Abdoua Dialla z Mohuče. Stoper Sokratis naopak přestoupil do Arsenalu, křídelník Andrij Jarmolenko do West Hamu a středopolař Gonzalo Castro do Stuttgartu. 

Sport
zdroj: ČT4

Kromě zmíněného Kadeřábka podepsal nový víceletý kontrakt v srpnu i další český reprezentant Jiří Pavlenka. Bývalý brankář Slavie prožil v Brémách skvělou debutovou sezonu a týmu výrazně pomohl k záchraně. Ve Werderu působí společně s obráncem Theodorem Gebre Selassiem a zkušeným gólmanem Jaroslavem Drobným.

Záložník Vladimír Darida začne čtvrtý bundesligový ročník v Hertě později, protože si na začátku přípravy poranil koleno. Osmadvacetiletý záložník by rád vylepšil ten minulý, ve kterém nedal žádný gól a berlínské mužstvo obsadilo až desáté místo v tabulce. O dva body méně měl dvanáctý Augsburg, kde od roku 2011 působí Jan Morávek. 

Poprvé od konce druhé světové války bude v nejvyšší německé soutěži chybět tradiční účastník Hamburk, jenž sestoupil společně s Kolínem nad Rýnem. Wolfsburg uhájil příslušnost mezi elitou v baráži s Kielem. Nováčky jsou Düsseldorf a Norimberk, kde působí defenzivní univerzál Ondřej Petrák.

Program 1. kola německé ligy:

Pátek 24. 8.
20:30 Bayern - Hoffenheim

Sobota 25. 8.
15:30 Brémy - Hannover, Düsseldorf - Augsburg, Freiburg - Frankfurt, Hertha - Norimberk, Wolfsburg - Schalke
18:30 Mönchengladbach - Leverkusen

Neděle 26. 8.
15:30 Mohuč - Stuttgart
18:00 Dortmund - Lipsko

Nejzajímavější přestupy v bundeslize během léta 2018 (částky v milionech eur):

Naby Keita, Lipsko - Liverpool (60) 
Douglas Costa, Bayern - Juventus (40) 
Thilo Kehrer, Schalke - PSG (37) 
Abdou Diallo, Mohuč - Dortmund (28) 
Bernd Leno, Leverkusen - Arsenal (25) 
Jannik Vestergaard, Mönchengladbach - Southampton (25) 
Alassane Pléa, Nice - Mönchengladbach (23) 
Caglar Söyüncü, Freiburg - Leicester (21,1) 
Axel Witsel, Tchien-ťin - Dortmund (20) 
Thomas Delaney, Brémy - Dortmund (20) 
Andrij Jarmolenko, Dortmund - West Ham (20) 
Paulinho, Vasco de Gama - Leverkusen (18,5) 
Arturo Vidal, Bayern - Barcelona (18) 
Sokratis Papastathopulos, Dortmund - Arsenal (16) 
Daniel Ginczek, Stuttgart - Wolfsburg (14) 
Davy Klaassen, Everton - Brémy (13,5) 
Benedikt Höwedes, Schalke - Lokomotiv Moskva (5) 
Gonzalo Castro, Dortmund - Stuttgart (5) 
Leon Goretzka, Schalke - Bayern (volný hráč) 
Lukas Hradecky, Frankfurt - Leverkusen (volný hráč)

Zdroj
ČT sport, ČTK, transfermarkt.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články