Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ronaldova éra v Itálii začíná, podmaní si Portugalec i Serii A?

Lámal rekord za rekordem v Anglii i ve Španělsku. Teď chce pětinásobný držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo psát fotbalovou historii i na Apeninském poloostrově. Už zítra v 18:00 odstartuje nový ročník Serie A a rodák z Funchalu, který v létě zamířil do Juventusu Turín z Realu Madrid, má pomoci nejen k obhajobě titulu, ale také k pozvednutí celé italské kopané, jež v posledních letech skomírá.

Cristiano Ronaldo v dresu Juventusu
zdroj: REUTERS autor: Massimo Pinca

Serie A výrazně ztratila v konkurenci Premier League a La Ligy na lesku, klesla návštěvnost a italský národní tým dokonce po 60 letech nepostoupil na mistrovství světa. Příchod Ronalda ovšem vnímání nejvyšší soutěže rázem změnil. Letošní sezona proto může být pro tamní fotbal klíčová a může pomoci klubům získat peníze z trhů, které zatím o Itálii tolik nestály.

Juventus slavil na domácí scéně už sedmkrát v řadě a příchod hvězdného kanonýra by měl jeho sílu ještě umocnit. A to nejen v Serii A, ale především v Lize mistrů, kde byl sice turínský velkoklub v posledních čtyřech letech dvakrát ve finále, ale na triumf čeká od roku 1996. Kromě něj oblékne černobílý dres i navrátilec z AC Milán Leonardo Bonucci. Opačným směrem putoval útočník Gonzalo Higuaín a obránce Mattia Caldara.  

Fanoušci jsou mimo jiné zvědaví, zda Ronaldo i v taktičtěji svázanější lize, než je španělská nebo anglická, dokáže navázat na posledních osm sezon v Realu, kdy vstřelil pokaždé přes 40 soutěžních branek. "Chci ukázat, že jsem top hráč. Mám rád výzvy. Vím, že to nebudu mít snadné, ale věřím ve své schopnosti. Chci pomoct Juve psát historii," prohlásil Ronaldo.

Loni svedla se "Starou dámou" neúspěšný boj o titul Neapol, která v létě obměnila realizační tým i část kádru. Do Chelsea zamířili trenér Maurizio Sarri a středopolař Jorginho. Na lavičku přišel jeden z nejúspěšnějších koučů současnosti Carlo Ancelotti a oproti předpokladům zůstali záložník Marek Hamšík a útočník Dries Mertens. 

V posilování pokračoval AS Řím, ale musel také skousnout citelné odchody. Do Liverpoolu přestoupil brankář Alisson a nabídku Interu Milán přijala jedna z klíčových opor Radja Nainggolan. Do věčného města se naopak stěhovali Robin Olsen (FC Kodaň), Steven N´Zonzi (Sevilla) nebo Javier Pastore (PSG). Vydařenou přípravu, v níž byl s pěti přesnými zásahy nejlepším střelcem týmu, má navíc za sebou Patrik Schick. 

Na slavná léta chtějí navázat i oba milánské velkokluby, které posílily za více než 70 milionů eur. Inter přivedl kromě Nainggolana mimo jiné Šimeho Vrsaljka z Atlética Madrid či Stefana de Vrije z Lazia a navíc stále usiluje o nejlepšího hráče mistrovství světa Luku Modriče z Realu Madrid. AC Milán zlanařil kromě zmíněného dua z Juventusu například Pepeho Reinu z Neapole nebo Tiemoué Bakayoka z Chelsea.  

Patrik Schick (vpravo) se raduje z gólu proti Tottenhamu
zdroj: USA TODAY Sports autor: Orlando Ramirez

Vedle Schicka se na ligový ročník v Itálii chystá dalších sedm Čechů. Jakub Jankto vyměnil Udine za Sampdorii Janov, kde má patřit k tahounům. V Udine zůstal Antonín Barák, jenž bude chtít navázat na vydařenou premiérovou sezonu.

Ladislav Krejčí bude v Boloni bojovat o místo v základní sestavě, ze které loni vypadl, Stefan Simič se snaží po návratu z hostování uchopit šanci v AC Milán.

Ve hře jsou i mladíci. Martin Graiciar se pokouší prosadit ve Fiorentině, Roman Macek v Juventusu a David Heidenreich v Bergamu.

Po tříleté pauze se do nejvyšší soutěže vrací tradiční účastník Parma: v roce 2015 kvůli finančním problémům spadla až do čtvrté ligy, ale každý rok postupovala a nejrychlejším způsobem se vrátila mezi elitu. Spolu s ní postoupily Empoli a Frosinone.

Program 1. kola italské ligy:

Sobota 18. 8.
18:00 Chievo - Juventus
20:30 Lazio - Neapol

Neděle 19. 8.
18:00 Turín - AS Řím
20:30 Boloňa - Spal, Empoli - Cagliari, Parma - Udine, Sassuolo - Inter Milán

* utkání AC Milán - Janov a Sampdoria - Fiorentina byla odložena

Pondělí 20. 8.
20:30 Bergamo - Frosinone

Nejzajímavější přestupy v Serii A během léta 2018 (částky v milionech eur):

Cristiano Ronaldo, Real - Juventus (117)
Alisson, AS Řím - Liverpool (62) 
Jorginho, Neapol - Chelsea (57) 
Joao Cancelo, Valencie - Juventus (40,4) 
Radja Nainggolan, AS Řím - Inter Milán (38) 
Felipe Anderson, Lazio Řím - West Ham (38) 
Leonardo Bonucci, AC Milán - Juventus (35) 
Mattia Caldara, Juventus - AC Milán (35) 
Fabián Ruiz, Betis Sevilla - Neapol (30) 
Lucas Torreira, Sampdoria - Arsenal (30) 
Steven N´Zonzi, Sevilla - AS Řím (27) 
Javier Pastore, PSG - AS Řím (25) 
Geoffrey Kondogbia, Inter - Valencie (25) 
Simone Verdi, Boloňa - Neapol (25) 
Rolando Mandragora, Juventus - Udine (20) 

Zdroj
ČT sport, ČTK, transfermarkt.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články