Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Reprezentační áčko? Je to nejvíc, co ve sportu může být, zářil Petrák

Rok 2018 mu dělá velkou radost. S německým Norimberkem se vrátil do bundesligy a další skvělou zprávu dostal Ondřej Petrák z reprezentačního tábora. Šestadvacetiletý záložník byl poprvé v kariéře zařazen do nominace seniorského národního týmu, což mu udělalo obrovskou radost. "Krásně se to sešlo a moc se těším," říká v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz po nominaci Ondřej Petrák.

Ondřej Petrák
zdroj: ČT autor: Vít Chalupa

Jak se těšíte na pondělí třetího září, kdy je reprezentační sraz, případně na šestého září, kdy se hraje první utkání Ligy národů proti Ukrajině?

Moc, bude to pro mě něco nového. Vždyť to bude můj první sraz v seniorské reprezentaci a věřím, že také hned můj první zápas. To by bylo krásné.

Národní hymnu jste už poslouchal před zápasy týmu do 21 let. Cítíte, že toto bude ještě něco jiného? Bude to splněný sen?

Myslím, že to musí být něco víc. Jedenadvacítka byla dobrá, ale toto je skutečně to nejvíc, co může ve sportu být.

S některými hráči se znáte právě z "21", prohlížel jste soupisku na Ukrajinu a našel tam někoho, s kým se neznáte?

Nenašel, takže se s nikým ani nemusím představovat. Proti většině hráčů, kteří jsou nominovaní, jsem i sám hrál. S některými jsme pak hráli v jednom týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím poprvé nominoval Petráka, do reprezentace se vrací Dočkal

Tušíte, jak vysoké budete platit zápisné?

(smích) Nemám absolutně tušení. Nemluvil jsem o tom s nikým. Nechám se překvapit, ale doufám, že to nebude zase až tak moc vysoká částka.

Jak dlouho před úterním zveřejněním nominace jste věděl, že v ní budete?

V polovině minulého týdne jsem e-mailem dostal předběžnou nominaci, takže jsem už doufal, že by to mohlo vyjít. Mluvil jsem s reprezentačním manažerem panem Šeterlem, který mi řekl, že se trenér Jarolím přijede podívat do Berlína na Herthu na můj první bundesligový zápas v této sezoně.

Mluvil jste s trenérem Jarolímem v Berlíně po zápase? Oznámil vám, že vás "bere"?

Ne, tam jsme spolu nemluvili. Před zápasem jsme byli v hotelu a nebylo to možné a po utkání také ne, protože jsme hned odjížděli autobusem. Ale v neděli mi volal pan Šeterle, že to "dopadlo" a že jsem nominovaný.

Co vám blesklo hlavou? Nadšení? Šel jste slavit?

Přiznám, že po té přednominaci jsem tu konečnou tak trochu čekal. Tedy spíš jsem doufal, věřil. Zvlášť poté, co se mi vydařil sobotní zápas. Ale samozřejmě jsem měl radost. Stoprocentně mi mou nominaci později ještě potvrdil můj manažer, pan Paska. Popravdě, jsem o své nominaci řekl jen přítelkyni Nikole. Rodina to nevěděla až do úterního oznámení, protože jsem to nechtěl zakřiknout.

V utkání s Herthou jste byl jedním z nejlépe hodnocených hráčů Norimberku, byl to ten poslední střípek?

Nerad hodnotím sám sebe, ale myslím, že mi ten zápas fakt vyšel, ale i celkově týmu, přestože jsme prohráli. Co jsem měl odezvu, tak jsme hodně lidí překvapili. K mému dobrému výkonu mi pomohli i spoluhráči.

Byl jste v kontaktu s Karlem Jarolímem již dříve?

To ne, ale vím, že už minulou sezonu, letos na jaře, se byl podívat v Norimberku na nějaký můj zápas ještě ve druhé bundeslize, stejně jako že jezdí za hráči, že byl v létě na soustředěních Hoffenheimu a Brém.

Vy jste obecně v Norimberku zažil všechno možné. Věřil jste, že byste se mohl z druholigového týmu někdy "prokousat" do seniorské reprezentace?

Popravdě řečeno jsem reprezentaci ani neřešil. Když jsme byli s Norimberkem ve druhé lize, tak jsem s tím ani nepočítal. Mým hlavním cílem bylo dostat se s klubem zpátky do první bundesligy. Teď se to krásně sešlo, že jsme se vrátili do bundesligy, a ještě k tomu přišla pozvánka do reprezentace. Takže mě to těší ještě o to víc.

Přátelák nebo soutěžní duel, to mi je jedno

Kolik toho víte o Lize národů, kde byste mohl debutovat za A-tým?

Vím, že jde o novou soutěž a že se z ní lze dostat až na mistrovství Evropy 2020. No a samozřejmě je zajímavé, že máme ve skupině kamarády Slováky. A potom ještě Ukrajinu.

Bude to lepší než hrát přátelské zápasy s Čínou, Arménií nebo Litvou?

Já to možná beru jinak. Je mi jedno, jestli budu hrát za reprezentaci obyčejný přípravný zápas nebo soutěžní. Pro mě je oboje to nejvíc. A že jsou za Ligu národů i body, tak jedině lépe. Myslím, že každý hráč chce vyhrát každý zápas a vlastně nesejde na tom, jestli je to bundesliga nebo reprezentační příprava. Každé vítězství nás posune dál.

Kolik toho víte o soupeřích?

Slováci mají dobré mužstvo složené z hráčů ze zajímavých evropských lig a klubů. Navíc se mnou v Norimberku působí Adam Zrelák, takže si o tom povídáme, ptám se na jejich hráče. Ukrajina má také hodně zkušených hráčů, z bundesligy si vybavuji Konopljanku ze Schalke a Jarmolenka, který minulou sezonu hrál za Dortmund.

Ondřej Petrák u trofeje pro vítěze Německého poháru
zdroj: ČT autor: Vít Chalupa

Hecovali jste se se slovenským spoluhráčem Adamem Zrelákem po losu? A budete v říjnu před vzájemnými zápasy?

Tak trochu. Samozřejmě jsem se ho v týdnu ptal, jak on to má s nominací. Kdyby nebyl zraněný a v sobotu proti Hertě by nastoupil, zřejmě by měl velkou šanci se dostat už nyní do slovenské reprezentace. Tak oba doufáme, že to vyjde na říjen, kdy jsou na programu obě derby u nich i u nás. Říkali jsme si, že by bylo zajímavé si proti sobě zahrát.

Budou pro vás zápasy se Slovenskem něco speciálního? Nebo vás už to "nebere", protože jste se narodil 9 měsíců před rozpadem Československa?

Proti Slovákům jsem asi nikdy nehrál, takže já už to jako rivalitu neberu, ani neřeším, jestli hraji proti Slovákům nebo jinému státu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články