Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dočkal se vrací do národního týmu, premiérovou pozvánku dostal Petrák

Skoro po roce Bořek Dočkal opět oblékne reprezentační dres. Kouč Karel Jarolím ho zařadil do nominace pro úvodní zápas nové soutěže Ligy národů s Ukrajinou a následný přípravný duel v Rusku. Jediným nováčkem mezi vyvolenými je záložník německého Norimberku Ondřej Petrák. Jarolím zatím povolal 22 fotbalistů, kvůli zranění ale asi vypadne záložník Antonín Barák. Kouč ještě doplní tým o dvě jména.

Bořek Dočkal
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Podobně dlouho jako Dočkal v reprezentaci chyběl i stoper Jakub Brabec, který od Jarolíma tentokrát dostal důvěru, a ještě delší pauzu měl další nominovaný Radim Řezník.

Proti Ukrajině nastoupí český celek 6. září v Uherském Hradišti. O čtyři dny později odehraje v Rostově na Donu přípravné utkání proti domácímu Rusku, které v létě hostilo světový šampionát.

Jarolím se při skládání nominace musel obejít bez zraněných opor záložníka Vladimíra Daridy a kapitána obránce Marka Suchého. Ze zdravotních důvodů jsou mimo hru i další stoper Jakub Jugas, záložník Jaromír Zmrhal či útočník Václav Kadlec. Mezi chybějící hráče se pravděpodobně zařadí Barák z Udine, který má trhlinu ve svalu.

"Klub nám to ještě nedal písemně, proto jsme ho tam nechali. Ale s největší pravděpodobností vypadne, a proto tam zbydou dvě místa," řekl na tiskové konferenci manažer reprezentace Jaromír Šeterle.

"Vzhledem k tomu, že nám kvůli zranění vypadli tři klíčoví hráči, tak to trochu komplikace je. Smutné je, že jsme se naposledy sešli v červnu, tři měsíce člověk nic nemůže dělat, a ještě než to začne, tak vám vypadnou tři hráči ze základu," uvedl Jarolím. "Nechci ale být pesimistický, musíme se s tím vypořádat. Jsou tam ještě dvě okénka volná. Půjde nejspíše o křídelního hráče a útočníka," dodal Jarolím.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím poprvé nominoval Petráka, do reprezentace se vrací Dočkal

Petrák se v 26 letech poprvé dostal do reprezentačního A-týmu díky dobrým výkonům v Norimberku. "Podílel se na postupu Norimberku do bundesligy, sledovali jsme ho už v průběhu jara. Nastupoval pravidelně už v posledních přípravných zápasech, takže jsme tušili, že bude v základu. Jeli jsme se na něj osobně podívat a zápas odehrál velice slušně. Navíc může nastoupit jak na pozici v záloze, tak na stoperu," řekl Jarolím.

Dočkal za reprezentaci nehrál od loňského října. V poslední době mu účast v národním týmu komplikovalo, že vloni v zimě zamířil do čínského Che-nanu Ťien-jie, odkud od února odešel na hostování do Philadelphie. "Bořek má v klubu určitá čísla, co se týče asistencí nebo i gólů. Mluvil jsem s ním osobně, těší se, že se tu po delší době ukáže. Věřím, že když už přijede, budeme moci jeho schopností využít," uvedl Jarolím.

Také stoper Brabec, který v létě zamířil do tureckého Rizesporu, v reprezentaci skoro rok nehrál. "Jsme rádi, že si našel klub, kde pravidelně nastupuje. Byli jsme s ním v kontaktu, toužil hodně, aby se vrátil, i když to samozřejmě nestačí. Podává slušné výkony," řekl kouč.

Spolu s Brabcem je z typických stoperů v nominaci už jen Tomáš Kalas, naopak v kádru figurují hned čtyři praví obránci. Jarolím ale počítá s tím, že jeden z nich, plzeňský Řezník, by mohl hrát ve středu defenzivy. Jedna z opor Viktorie má v reprezentačním A-týmu na kontě jediný start z roku 2014. "Záleží, v jakém rozestavení budeme hrát, ti hráči se dají použít na pozici středních obránců," podotkl Jarolím.

Nová soutěž UEFA Liga národů je rozdělena do čtyř lig a je dodatečnou kvalifikací na mistrovství Evropy 2020. Každá ze čtyř lig bude mít jedno účastnické místo, o které budou bojovat vždy čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace. Český celek figuruje v první skupině Ligy B a vedle Ukrajiny má za soupeře ještě bývalého federálního partnera Slovensko.

Nominace české fotbalové reprezentace:

Brankáři: Tomáš Vaclík (FC Sevilla), Tomáš Koubek (Rennes), Jiří Pavlenka (Brémy).

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Jakub Brabec (Rizespor), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Vladimír Coufal (Slavia Praha), Radim Řezník (Plzeň), Tomáš Kalas (Bristol City), Jan Bořil (Slavia Praha), Filip Novák (Trabzonspor).

Záložníci: Jan Kopic (Plzeň), Antonín Barák (Udine), Bořek Dočkal (Philadelphia), Tomáš Hořava (Plzeň), Jakub Jankto (Sampdoria Janov), Ondřej Petrák (Norimberk), Josef Hušbauer (Slavia Praha), Tomáš Souček (Slavia Praha), Jan Sýkora (Slavia Praha).

Útočníci: Michael Krmenčík (Plzeň), Patrik Schick (AS Řím).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články