Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jarolím nechal Matouška jednadvacítce. Start české komety komplikuje maturita

Po velkém přestupu do Slavie přichází pro Jana Matouška další velký kariérní krok. Poprvé byl nominován do reprezentace do 21 let. Příbramský křídelník měl dokonce nakročeno i do A-týmu, ale Karel Jarolím ho nakonec nechal "lvíčatům" pro zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v San Marinu a proti Řecku. Společně s ním si premiéru v národním celku odbyde spoluhráč z Příbrami Roman Květ.

Jan Matoušek se raduje z branky
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Výkony Honzy Matouška byly na začátku sezony hodně výrazné. Nepopírám, že jsme tuto otázku probírali s koučem A-týmu Karlem Jarolímem a jeho trenérskými kolegy v souvislosti s jeho případným nominováním do áčka," řekl kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička.

"Ale zatím je závěr takový, že Honza půjde k nám do jednadvacítky a budou to postupné kroky. Věřím, že v jednadvacítce ukáže, že je dobrý hráč, a přenese si dobrou formu, kterou prokazuje v Příbrami," doplnil.

"Vyletěl jako kometa. Bylo by smutné, kdybychom si ho nevšimli. Reprezentaci do 21 let ale čekají klíčové duely, a proto jsme se rozhodli ho ponechat tam," uvedl kouč reprezentačního "áčka" Jarolím.

Matoušek by se mohl k jednadvacítce připojit až na Řecko, neboť ho v září čeká opravná maturitní zkouška z češtiny. "Má ji absolvovat v úterý, den před zápasem v San Marinu. Děláme vše pro to, zda by se nedala zkouška přesunout, aby mohl být k dispozici na San Marino. Může se ale stát, že se připojí až po zápase v San Marinu, protože škola má přednost," řekl manažer jednadvacítky Libor Sionko.

"Honza nám to tímhle malinko zkomplikoval, ale samozřejmě chceme najít řešení, které přinese klid jemu, aby si dodělal maturitu. Ale zároveň bychom byli rádi, aby byl k dispozici už na první zápas," dodal Lavička.

Po delší době se do jednadvacítky vrací bek Aleš Matějů, který zamířil v létě na hostování do Brescie, hrající druhou italskou ligu. "Jeho angažmá na ostrovech nebylo zatím výrazné, i proto změnil dres. Teď nastupuje stabilně, i proto jsme se rozhodli mu dát další šanci," uvedl Lavička. 

Český celek má před sebou v kvalifikaci poslední čtyři zápasy. Zatím je na čtvrtém místě tabulky se stejným bodovým ziskem jako třetí Bělorusko, na vedoucí Řecko ztrácí devět a na druhé Chorvatsko šest bodů. Oba soupeři mají na kontě o zápas více. Na šampionát přímo postoupí jen vítězové skupin, nejlepší čtyři celky z druhých míst čeká baráž.

"Každý zápas pro nás je utkáním o naději. Situace v tabulce nám velí, že pokud chceme pomýšlet na baráž, musíme vyhrát všechny zápasy a naši konkurenti musejí zaváhat," uvedl Lavička.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let

Brankáři: Jindřich Staněk (České Budějovice), Vojtěch Vorel (Senica), Jan Stejskal (Hradec Králové).

Obránci: Matěj Helešic (České Budějovice), Alex Král (Teplice), David Lischka (Jablonec), Aleš Matějů (Brescia), Ladislav Takács (Mladá Boleslav)  Tomáš Wiesner (Sparta Praha).

Záložníci: Filip Hašek (Bohemians Praha 1905), Jiří Kulhánek (Sparta Praha), Roman Květ (Příbram), Roman Macek (Juventus Turín), Jan Matoušek (Příbram), Michal Sáček (Sparta Praha), Lukáš Sadílek (Slovácko), Antonín Vaníček (Bohemians Praha 1905).

Útočníci: Matěj Pulkrab (Sparta Praha), Tomáš Ladra (Mladá Boleslav), Tomáš Zajíc (Slovácko).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články