Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Rekordní vraždění neviňátek přineslo i kritiku. Měly by se omluvit, spílají Američankám

Rozjely demolici, kterou až do závěrečného hvizdu nezastavily. Co z toho vzešlo? Americké fotbalistky zničily při vstupu do mistrovství světa Thajsko 13:0, čímž vytvořily nový rekord šampionátu. Ne všichni však kanonádu obdivovali. Do velkých favoritek na titul se opřel třeba bývalý útočník národního týmu USA Taylor Twellman, podle něhož by se hráčky dokonce měly za kanonádu omluvit.

Radost amerických fotbalistek
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Bylo to vraždění neviňátek, které se čekalo. Tak velké ale zase ne. V první půlce to Thajky sice proti superfavoritovi ještě zvládly obstojně a do kabiny odešly "jen" s výsledkem 0:3. V druhé půli už ale jen sledovaly, jak jim míč za míčem končí v síti.

V konečném součtu jich brankářka asijského celku vytahovala z branky hned 13, což znamenalo nový rekord šampionátu. Obhájkyně titulu v prvním vystoupení na turnaji překonaly dosavadní nejvyšší výhru německých fotbalistek ze šampionátu v roce 2007, kdy deklasovaly Argentinu 11:0.

Američanky ukázaly, že na MS přijely ve velké formě. Taylor Twellman ale dominantní vystoupení zkritizoval. Důvod? Respekt k soupeři. "Oslavování devátého gólu v mých ústech zanechalo hořkost. Jsem zvědavý, jestli se za to po zápase někdo omluví," uvedl Twellman.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalistky USA začaly MS rekordní výhrou nad Thajskem

Bývalý hráč Mnichova 1860 nebo New England Revolution se také pozastavil nad tím, jestli Američanky za rozhodnutého skóre příliš neodhalily karty. "Nejsem si jistý, proč národní tým plýtvá od skóre 3:0 signály při standardkách. Měly Thajsko dorazit, myslet na další zápas a neodhalovat to, co by se mohlo v dalších utkáních hodit," dodal.

Trenérka národního týmu Jill Ellisová se hráček zastala, stejně jako další osobnosti v čele s nejlepší střelkyní v historii amerického týmu Abby Wambachovou nebo někdejšího reprezentanta USA Alexiho Lalase.

"Jsme na turnaji, kde může rozhodovat skóre. Také musíte naskočit na vítěznou vlnu a žádný trenér přece nebude jen kvůli něčemu takovému krotit vlastní hráče," uvedla Ellisová.

"Všichni, co kritizují tak vysokou výhru, by si měli uvědomit, že pro některé hráčky šlo o první góly na mistrovství světa a z toho přece musí být nadšené. Představte si sebe v jejich situaci. Váš sen je zahrát si a dát gól na mistrovství světa, tak oslavujete. Řekl by mužskému týmu, aby nedával góly nebo neoslavoval?" řekla autorka 184 branek v americkém dresu Wambachová.

Podobně mluvil i Lalas. "Nemůžou přece za to, že hrají proti špatnému soupeři. Nejsou na turnaji, aby se tam se všemi kamarádily. Přijely šampionát vyhrát a od prvního hvizdu chtějí nastřílet co nejvíc gólů," prohlásil bývalý hráč Padovy nebo Los Angeles Galaxy a účastník mistrovství světa v roce 1994.

Slova pochopení přichazely i z tábora Thajska, které je na šampionátu outsiderem. "Výsledek přijímáme. Neudělali jsme dost. Američanky jsou velmi silné a hrály skvěle. My jsme dělali chyby, z kterých se musíme poučit," řekl trenér asijského výběru Nuengrutai Srathongvian.

MS žen rozebíral i poslední Fotbal fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články