Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Řádil na Julisce i v reprezentaci. Nehoda oslavuje 70. narozeniny jako úspěšný agent

Dlouhou dobu byl Zdeněk Nehoda nedílnou součástí reprezentace, se kterou v roce 1976 vybojoval titul mistrů Evropy a o čtyři roky později ve stejné soutěži přispěl k bronzu. V dresu pražské Dukly se člen Klubu ligových kanonýrů radoval ze zisku tří ligových primátů, v závěru kariéry si vyzkoušel i zahraniční angažmá. Dvojnásobný tuzemský fotbalista roku oslavil sedmdesátiny jako jeden z nejúspěšnějších hráčských agentů.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvojnásobný fotbalista roku Nehoda má 70 let

S 90 zápasy byl Nehoda přes 20 let českým rekordmanem v počtu startů za národní tým, v současnosti mu patří osmé místo. S 31 góly je čtvrtý za Janem Kollerem, Milanem Barošem a Antonínem Pučem. Jeho trefa v prodloužení rozhodla semifinále ME 1976 s favorizovaným Nizozemskem, v duelu o zlato se západoněmeckými mistry světa se v penaltovém rozstřelu nemýlil stejně jako v souboji o bronz s Italy na dalším Euru.

"Finále mistrovství Evropy - to byl největší zážitek. My jsme v té době měli vynikající mužstvo a výborné trenéry. Na turnaji byla i ohromná konkurence, kdy jsme museli přejít přes Portugalce, Angličany, poté přes Rusy, Holanďany, až nakonec přes Němce ve finále. Myslím, že se jedná o jeden z největších úspěchů československého fotbalu," vzpomínal na senzační zlato Nehoda.

Debut v Gottwaldově

S fotbalem začínal v rodném Hulíně, v nejvyšší soutěži debutoval jako sedmnáctiletý v dresu tehdejšího Gottwaldova. V roce 1970 s ním slavil nečekaný triumf v Čs. poháru, v následující sezoně se s 16 brankami podělil o ligovou korunu krále střelců. Gottwaldovu to k udržení nestačilo, přetahovanou o mladého kanonýra nakonec vyhrála Dukla.

V dresu armádního celku se mistr Evropy do 23 let z roku 1972 brzy zařadil mezi opory, kromě tří titulů dvakrát zvedl nad hlavu Čs. pohár. Se 124 góly je dodnes nejlepším ligovým střelcem Dukly, celkem jich má v nejvyšší soutěži na kontě 145 v 348 utkáních. V letech 1978 a 1979 byl vyhlášen domácím Fotbalistou roku, v druhém případě obsadil deváté místo v prestižní anketě Zlatý míč.

Zdeněk Nehoda z Československa střílí gól na ME 1980
zdroj: ČTK

Krátce po neúspěšném mistrovství světa 1982 ve Španělsku odešel Nehoda do druholigového německého Darmstadtu. "Kdybych mohl po roce 1976 přestoupit, tak bych nehrál druhou Bundesligu, ale spíše tu první, jelikož nabídky jsem měl. Nicméně doba byla taková, jaká byla, a my se s tím museli popasovat," vysvětlil Nehoda. Poté nastupoval i za Standard Lutych, Grenoble a nakonec jako hrající trenér za Amaliendorf v rakouské regionální soutěži.

Nehoda Sport

Počátkem 90. let byl sportovním manažerem Dukly a Sparty, v roce 1995 založil fotbalovou agenturu Nehoda Sport, v jejímž čele stojí společně se syny Davidem a Michalem dodnes. Zastupoval například Pavla Nedvěda, Jana Kollera, Tomáše Řepku či Zdeňka Grygeru, avšak jako hráč to prý měl jednodušší. "Skončil zápas a bylo po starostech. Ale radost z fotbalu mám i jako manažer," prohlásil vystudovaný právník a člen Síně slávy českého fotbalu, jehož kariéru mapuje kniha Všechny moje góly.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články