Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Je čas, aby Hložek vyrazil do světa? Liga mu začíná být malá, tvrdí odborníci

Blíží se velký přestup. Evropské velkokluby se zajímají o Adama Hložka, který v dresu Sparty v devatenácti letech kroutí už čtvrtou sezonu a v lize nastřílel téměř čtyřicet gólů. Tomáš Rosický, legenda Sparty a sportovní ředitel klubu, o něm nedávno prohlásil, že je nejlepším hráčem ligy. Je tedy čas, aby přestoupil do velkého zahraničního klubu?

Bývalý fotbalista Slavie a dlouholetý úspěšný trenér František Cipro nechtěl polemizovat, jestli je opravdu nejlepším hráčem ligy. "K těm nejlepším ale patří, a pokud se mu nic nestane, třeba zranění, což mu nepřeju, tak v nejbližší době z něho náš nejlepší fotbalista určitě bude," říká Cipro přesvědčeně.

Hned dodává, že hodně složitá věc je, jestli by měl hráč odejít hned, nebo čekat až na léto, což chce vedení Sparty. "Pavel Paska (Hložkův hráčský agent) s tím má zkušenosti a ví, jak se k tomu postavit," říká kouč, který Slavii dovedl v roce 1996 k titulu i do semifinále Poháru UEFA, jenž byl na úrovni současné Evropské ligy.

Bývalý reprezentant Ladislav Vízek vidí Hložkův přestup už jako nutný krok. "Hodně ho sleduju. Už je třeba, aby měl kolem sebe víc lepších hráčů než nyní ve Spartě. Má správné fotbalové myšlení, ví, kam má míč poslat, co s ním udělat. A tady k tomu má dva-tři hráče, třeba v Dortmundu by to bylo jiné – tam by pookřál," věří olympijský vítěz z Moskvy 1980 a majitel bronzu z ME.

Bývalý kouč červenobílých Cipro také dodává, že hodně důležité je vybrat správnou soutěž. "To se ale většinou pozná až časem. Třeba Coufalovi se Součkem vyhovuje anglická liga a troufám si říct, že by i v Bundeslize obstáli, ale už nejsem tolik přesvědčený, že by se jim takhle dobře vedlo i ve Španělsku... Myslím, že pro Hložka by teď byla ideální Bundesliga," říká jasně.

Legenda Slavie se neobává, že by Hložek nebyl na přestup připravený i po psychické stránce. "Protože tady je většinou hlava fotbalisty důležitější než nohy," naznačuje Cipro. Ale o Hložkovu budoucnost ani z tohoto pohledu nemá strach: "On je opravdu mimořádný. Ten se venku prosadí a naše liga mu už začíná být malá."

I Vízek nadanému mladíkovi věří, že prokáže svůj talent i ve velkém klubu. "Myslím si, že by mohl jít i rovnou do Anglie. On na to má," tvrdí člen Klubu ligových kanonýrů.

"Je moc dobrej a přemýšlím o tom, jestli by pro něho nebylo lepší, aby šel pryč už v zimě. Ale pro Spartu by to byla ztráta. Kromě Hložka je tam nadstandardním hráčem už jen mladý Krejčí," říká muž, který téměř celou kariéru strávil v Dukle. Věří, že by útočníkovi s přestupem stoupla motivace a ještě víc by na sobě pracoval.

Zkušený hráčský agent Zdeněk Nehoda by byl spíš pro to, aby Hložek dohrál sezonu v Praze. "Měl by ještě pomoci Spartě vyhrát titul a je lepší, když se takový větší transfer udělá v létě, protože začne s týmem přípravu a adaptace na nové prostředí je lepší než v zimě," říká muž, jenž stál i za přestupy Pavla Nedvěda a býval kanonýrem národního týmu, s nímž v roce 1976 získal titul mistra Evropy.

Nehoda se zastavil i u ceny, která se podle médií pohybuje někde mezi 20–25 miliony eur. "Cena je taková, jaká je poptávka a nabídka. Někdy je deset milionů moc, jindy třicet málo. Záleží, jaký to bude klub a jak moc o něj bude stát. Cenu si odhadovat netroufám, ale Sparta ho určitě pod cenou neprodá," tvrdí s jistotou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články