Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Příhodovu komisi rozhodčích doplnili Hartman a někdejší Berbrovi kritici Kovařík s Kordulou

V nové komisi rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) vedle jejího předsedy Radka Příhody a již dříve avizovaného zástupce Ligové fotbalové asociace Tomáše Bárty budou Libor Kovařík, Antonín Kordula a Václav Hartman. Na svém jednání to schválil výkonný výbor FAČR. Komise hodlá zveřejňovat případné tresty pro chybující rozhodčí.

Bývalí rozhodčí Kovařík s Kordulou v minulosti kritizovali někdejšího místopředsedu FAČR Romana Berbra, který se s nimi dokonce soudil.

Někdejší vlivný funkcionář je jednou z dvaceti trestně stíhaných osob v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy.

Aféra se dotýká především rozhodčích. Krátce po vypuknutí kauzy výkonný výbor rozpustil tehdejší komisi rozhodčích v čele s jejím šéfem Jozefem Chovancem a sudím dočasně šéfoval Portugalec Vítor Manuel Mel Pereira.

Po zvolení nového vedení FAČR v čele s Fouskem se stal šéfem sudích respektovaný bývalý ligový rozhodčí Příhoda.

"Chceme zvýšit důvěru v sudí, v jejich výkon. Budeme hledět také na charakter. Cítím, že fotbalu můžeme pomoci, tato komise má obrovskou odbornost. Důvěra veřejnosti mě samozřejmě těší, ale na druhou stranu je to obrovský závazek," řekl Příhoda po jednání výkonného výboru.

Důvěryhodnost komise chce podpořit například tím, že bude zveřejňovat tresty za případné přehmaty rozhodčích.

"Ze začátku určitě. Každé pondělí budeme transparentně popisovat omyly rozhodčích a budeme zveřejňovat tresty," uvedl Příhoda.

Do začátku nové ligové sezony schází necelý měsíc a jedním z prvních úkolů nové komise bude vytvořit listinu rozhodčích. Ke kolika změnám na ní dojde, Příhoda zatím neřekl.

"Naše komise se sejde co nejdříve, do tří čtyř dnů, a sestavíme listinu rozhodčích. První, kdo ji dostane na vědomí, bude výkonný výbor. Ke změnám dojde," řekl Příhoda.

Výkonný výbor dnes rovněž schválil záměr pozměnit strukturu FAČR, jak už krátce po svém nedávném zvolení do čela asociace avizoval nový předseda Fousek. Nová podoba má být schválena na příštím jednání 3. srpna.

Fousek zároveň dostal od výboru pravomoc navrhnout generálního sekretáře. Ve funkci podle všeho po mistrovství Evropy skončí Pauly, který post zastával za předchozího vedení.

"Už na minulém výkonném výboru jsme rozhodli, že nedojde k žádným personálním změnám, dokud budeme na Euru. Podílí se na tom řada lidí ze sekretariátu. Dosavadní provoz FAČR nás jednoznačně utvrdil v tom, že jsme rozhodli správně," řekl Fousek.

"Generálním sekretářem je stále pan Pauly. Jsem rád, že výkonný výbor k tomu přistoupil jednomyslně. Věci nejsou úplně jednoznačně uchopeny ve stanovách. Ty říkají, že generálního sekretáře jmenuje a odvolává výkonný výbor. Já tam postrádal, že na návrh předsedy. Výkonný výbor se s tím ztotožnil a výhledově to bude záležitost, kterou budeme směřovat do novelizace stanov. Vím, že jsem vás neuspokojil, co se týče konkrétního jména, ale i k tomu dojde," dodal Fousek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články