Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

LFA schválila Příhodu do vedení Komise rozhodčích i odklad zápasů jen do 25. kola

Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže, odsouhlasila návrh FAČR, aby se novým předsedou komise rozhodčích stal Radek Příhoda. Jeho jmenování ještě musí formálně schválit výkonný výbor FAČR 30. června. Dále LFA rozhodla, že se zápasy první ligy od nové sezony kvůli případným karanténám budou odkládat jen do 25. kola. Pak budou muset týmy k utkání nastoupit, jinak prohrají kontumačně. Nasadit mohou jakékoliv hráče.

"Když dojde k tomu, že na tým bude v prvních 25 kolech nařízena karanténa, utkání se odloží a budeme hledat termíny pro dohrání. Pak už není kam ty termíny posouvat," řekl na tiskové konferenci předseda LFA Dušan Svoboda s tím, že je pak na klubech, koho v takovém případě do zápasů nasadí, včetně hráčů juniorky.

LFA sáhla k úpravě především proto, aby nedošlo k něčemu podobnému jako v předminulé sezoně, kdy se nedohrála nadstavbová skupina o záchranu a nikdo nesestoupil. "Rok a půl jsme to brali na svá bedra (jako LFA), organizovali jsme testování, dělali jsme týmům maximální podporu. Teď je třeba, aby k tomu přistoupily proaktivně," podotkl Svoboda.

Od nové sezony zřejmě bude moci do hlediště dorazit více fanoušků. "Dle informací, kterými disponuji, by měla být umožněna kapacita 50 procent stadionu. Za předpokladu, že lidé budou otestování, očkování nebo covid prodělali. Je to posun, teď jsme měli 25 procent," řekl Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová liga se vrací k nadstavbě

Svoboda také potvrdil, že Příhodovu nominaci na šéfa Komise rozhodčích potvrdil ligový výbor LFA. "Takže nic nebrání tomu, aby si sestavil svou komisi. Jmenováním samozřejmě ukončí činnost pro LFA," řekl na tiskové konferenci předseda LFA.

Bývalý ligový rozhodčí Příhoda nahradí Portugalce Vítora Manuela Mela Pereiru, který šéfoval sudím poté, co předchozí komisi pod vedením Jozefa Chovance odvolal výkonný výbor po říjnovém zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Někdejší vlivný funkcionář je jednou z 20 trestně stíhaných osob v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy. Aféra se dotýká především rozhodčích.

Příhoda v české nejvyšší soutěži působil do roku 2018 a odpískal v ní 237 utkání. V letech 2008 až 2018 byl na listině mezinárodní federace FIFA.

Za LFA bude jako její zástupce v komisi rozhodčích pokračovat výkonný ředitel Tomáš Bárta. Po půlroce ho vystřídá Jiří Moláček. "Samozřejmě jsme chtěli, aby tam šel dříve, ale jeho pracovní povinnosti to nedovolují. Pan Moláček je neurochirurgem, byl bych rád, kdyby bylo víc takových lidí ochotno se angažovat ve fotbale," uvedl Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články