Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Nový šéf FAČR Fousek: Dívám se dopředu, teď je čas na práci

Očekával, že jeho souboj s Karlem Poborským bude hodně vyrovnaný. Osmapadesátiletý dlouholetý funkcionář Petr Fousek chce být podle svých slov předsedou Fotbalové asociace ČR všech. Jeho první kroky prý povedou tam, kde ho nevolili. Zároveň věří, že jím vedený výkonný výbor bude pracovat tak, aby se před veřejností nemusel stydět.

"Věděli jsme všichni, nejen Karel a já, ale i delegáti, že situace je vyrovnaná, že volba nebude nějak dramaticky 199:0. Že je tady nějaké rozložení sil. Já se dívám dopředu. Předvolební kampaň je u konce a teď je čas na práci. K tomu je potřeba, aby byl fotbal co nejvíc jednotný," řekl Fousek.

V prvním kole se podle očekávání o novém předsedovi nerozhodlo. Fousek dostal více hlasů v moravské komoře a Poborský v české. Ve druhém kole, kde už o vítězi rozhodl součet hlasů z obou komor dohromady, podpořilo Fouska 106 delegátů. Soupeře pak 91 delegátů.

"Uvědomuju si, že to byl dlouhý a poměrně těsný souboj. Všem, kteří volili Karla Poborského, chci říct, že i k nim přistupuju úplně stejně. Chci být předsedou všech, zejména těch, kteří nevolili mě. Moje první cesty povedou tam, kde mě nevolili. Děkuji Karlovi za to, že ve vzájemném souboji ze mě vymáčkl to nejlepší," doplnil Fousek, který se od roku 1994 pohybuje v orgánech mezinárodních federací FIFA a UEFA a naposledy působil jako nezávislý expert pro řecký svaz.

Velká výzva

Český fotbal volil nové vedení poté, co byl v říjnu zatčen bývalý místopředseda Roman Berbr. Fousek se před volbami hlásil k reformnějšímu směru, byť v minulosti na asociaci, dříve svazu, v několika funkcích sám působil.

"Děkuji všem, kteří mě volili, podporovali, navrhovali a ještě v hloubi mé řecké mise od loňského října přesvědčovali, abych se vrátil do českého fotbalu a pokusil se znovu kandidovat," řekl Fousek, který o post předsedy neúspěšně usiloval před čtyřmi lety proti nyní končícímu Martinu Malíkovi.

"Funkce si nesmírně vážím, je to obrovská čest, vést největší sportovní svaz v zemi. Je to ale samozřejmě i obrovská výzva a penzum práce, která před mnou leží. Fotbal je nejpopulárnější sport v České republice a ne vše je v něm v pořádku. Budu se snažit, abychom pracovali tak, abychom se se před společností nemuseli stydět. Chtěl bych mít na výkonném výboru funkční tým, který bude schopen uskutečňovat změny, které český fotbal čekají," dodal Fousek.

Šmicer je v týmu

Většina ze zbylých 11 členů výkonného výboru, o nichž dnes delegáti také rozhodli, je mu nakloněna. "Jsem spokojen s volbou, celá řada lidí, o kterých jsem měl představu, že se do výkonného výboru dostanou, se do něj dostala. To je ta proreformní většina, ale už bych to nechtěl příliš rozdělovat, kdo má jaké zastoupení. Teď po valné hromadě budeme mít krátké zasedání výkonného výboru a řádné zasedání bude v příštím týdnu," prohlásil Fousek.

Nadále hodlá pracovat s Vladimírem Šmicerem, který neuspěl s kandidaturou na místopředsedu. "Je součástí mého týmu, má pevné místo v tom, co se odehrálo doposud i v tom, co se odehraje do budoucna. Předpokládám, že získáme podporu výkonného výboru, abychom pro něj našli pozici. Nechci ji teď blíž specifikovat, ale měla by být taková, aby se na vedení českého fotbalu mohl podílet," řekl Fousek.

Fousek: Vzdělání mám

Nechtěl příliš spekulovat, jak výsledek volby ovlivnilo dění na valné hromadě, především bouřlivá diskuse nad zprávou o hospodaření a zprávou revizní a kontrolní komise.

"Některé ty skutečnosti, které byly prezentovány, byly hnutí známy, jiné ne. Celkově se domnívám, že těch důvodů je asi víc. Myslím, že mi to pomohlo v tom, že každý viděl, jaká je FAČR obrovská mašinérie, jaká je to firma, s jakými rozpočty hospodaří. Že na to mám vzdělání a zkušenosti," dodal Fousek.

V pátek se v Boloni zúčastní přípravného utkání české reprezentace s domácí Itálií. "Už jsem se spojil s trenérem Šilhavým. Chtěl jsem vědět, jak to probíhá na soustředění, jestli je u mužstva všechno v pořádku. Budeme teď spolu v kontaktu neustále, protože Euro je za rohem. Komunikoval jsem i s manažerem reprezentace Liborem Sionkem. Všichni si uvědomujeme, jak je pro nás Euro důležité z mnoha důvodů. Chceme tam sportovně uspět," konstatoval Fousek.

Poborského neúspěch překvapil

Bývalého reprezentanta Karla Poborského prohra s Petrem Fouskem mrzela, podobně jako nezdar národního týmu ve finále Eura 1996 ve Wembley mu ale dojde až později. Svět se mu volebním neúspěchem nezhroutil. Momentálně nedokáže říct, jestli se ještě někdy bude o funkci předsedy FAČR ucházet.

"Hodnotí se to blbě, protože jsem prohrál. Dlouhodobě jsem byl vychováván, abych vyhrával, takže je to těžké. Souboj s Petrem byl férový od začátku až do konce. Hnutí si demokraticky vybralo jinak a respektuju to. Pro mě to byla obrovská výzva a zkušenost."

Neúspěch ho překvapil. "Samozřejmě že jo, protože kdybych nechtěl vyhrát, tak bych do té volby nešel. Pro mě je každá prohra špatná a tahle nevyjímaje, ale takový je život. Zítra půjdu do práce jako každý den v normálním režimu. Momentálně mám smlouvu na FAČR u akademií a mládežnických reprezentací, takže se tomu budu věnovat dál, pokud se něco nezmění směrem z vedení."

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články