Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Po Plzni se fotbalové akademie dočkala také Jihlava

Praha - V Jihlavě byla koncem minulého týdne slavnostně otevřena regionální fotbalová akademie Kraje Vysočina. Jde o druhý díl projektu krajských akademií pro hráče ve věku 12 až 15 let, které chce Fotbalová asociace ČR budovat po celé republice. V létě zahájila provoz akademie v Plzni. O akademii v Jihlavě se jednalo od loňského roku, na spolupráci se dohodly kraj, město i místní prvoligový klub. "Díky velké ochotě státní samosprávy se nám podařilo akademii otevřít už o rok dříve," uvedl Michal Prokeš z úseku talentované mládeže FAČR. "Raději jsme se vydali cestou, že vychytáme provozní nedostatky," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Fotbalové akademie v Česku

"S hráči trávíme v podstatě celý den, je to celodenní proces od snídaně až po večeři. Na internátu je v této chvíli dvanáct hráčů z celkových 41," uvedl šéftrenér Jan Kameník. "Po dvou měsících provozu v Plzni jsme u mladých hráčů zaznamenali únavu. Neměli jisté stravovací návyky a režim jim působil komplikace. Nyní jsou nám již kluci spontánně schopni říct, že se cítí daleko lépe z hlediska energie, mají mnohem více sil a nemají únavové projevy jako dříve," doplnil Prokeš.

Slavnostního otevření v Jihlavě se zúčastnili i bývali reprezentanti Petr Kouba a Karel Poborský. "Akademie jsou tu od toho, aby dětem nenabízely jen fotbal, ale také kompenzační cvičení, aerobik, gymnastiku. Je jen na nich, jak toho dokážou využít," uvedl bývalý hráč Manchesteru United.

Fotbalová akademie v Jihlavě
zdroj: FAČR

"Informace z provozu v Plzni ukazují, že zásadní rozdíl mezi výchovou dětí, jak probíhala v klubech doteď, a mezi tím, jak probíhá v akademiích, je v komplexnosti zabezpečení dítěte. Je tu dostatečný prostor a profesionální tým na to, aby se dalo věnovat kompletně osobnostnímu rozvoji dítěte, nezanedbáváme vzdělávací proces a zdravotně-preventivní péči. V tomhle máme opravdu velký luxus," řekl Prokeš.

"Do každého ročníku je možné dostat 25 dětí. Nejdeme ale cestou, že bychom to museli naplnit pokaždé. Je to takový návrat k centralizaci talentované mládeže. Pokud tým trenérů usoudí, že je tam vhodné mít 21 dětí, necháme to tak. Třídy tedy nyní nejsou naplněny do maxima," vysvětlil Prokeš.

O zavedení krajských a národních akademií se začalo hlasitěji hovořit od nástupu trenéra Pavla Vrby k reprezentaci, když společně s technickým ředitelem Dušanem Fitzelem připravili reformu výchovy mládeže. Na začátku února pak výkonný výbor FAČR rozhodl, že kraje si mohou dobrovolně zakládat krajské akademie, pokud o to budou stát.

Některé kluby i jednotlivci se záměrem provozování akademií nesouhlasili. "Nedostatečná informovanost vyvolala obrovské vášně, přitom jsme neměli ani šanci ukázat, v čem je podstata našeho snažení. Po roce bojů se čím dál tím více ve vztahu k akademiím zvyšuje pozitivní myšlení," uvedl Prokeš.

Vedle Plzně a Jihlavy o akademii usiloval také Jihomoravský kraj, kde však zatím nedošlo k dohodě mezi krajem a vedením Zbrojovky Brno. O akademii jednají také Jablonec s Libercem, v Ostravě i Praze, kde je však problém najít shodu hned mezi několika kluby v čele se Spartou. "Spádově hovoříme o osmi, maximálně deseti akademiích v České republice," upřesnil Prokeš.

Klubové akademie mají například i Mladá Boleslav, Slovácko či Příbram, kde jde však o soukromou iniciativu majitelů klubů, která nespadá do celorepublikového koncepčního projektu podporovaného státem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články