Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

V Plzni byla otevřena první fotbalová akademie FAČR

Plzeň - V Plzni byla slavnostně otevřena první regionální fotbalová akademie (RFA) pro talentované hráče do 14 a 15 let. Je to pilotní část z dlouho připravovaného projektu Fotbalové asociace ČR. Další akademie by v budoucnu měly následovat. Ve zkušebním režimu od září funguje také RFA v Jihlavě.

Nová fotbalová branka
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Jde o unikátní věc, na jejíž spuštění jsme tolik čekali. Ve fotbalové Evropě bohužel postupně ztrácíme konkurenceschopnost a zřízení akademií pro nadané hráče je prvním krokem, abychom dál drželi se soupeři na špičkové úrovni krok," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Pelta se slavnostního aktu v areálu 33. Základní školy Terezie Brzkové, kam chodili i fotbaloví reprezentanti Petr Čech, Václav Procházka či Vladimír Darida, zúčastnil spolu s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou, hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem či primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým.

"Těší mě, že první akademii spouštíme právě v Plzni, kde funguje jak vrcholový fotbal, tak právě i práce s mládeží. Navíc se zde skvěle sešla spolupráce s městem i krajem. Jen bych si přál, abychom za pár let mohli říci, že jsme dnešním slavnostním spuštěním plzeňské akademie byli u velkého mezníku," dodal Pelta.

Ministerstvo takové projekty podporuje, říká šéfka rezortu školství Valachová

Ministryně Valachová ocenila, že v RFA se hráčům vedle špičkových tréninkových podmínek dostanou také možnosti výborného vzdělávacího procesu a celkového rozvoje osobnosti.

"Ministerstvo podporuje takové projekty, akademie v Plzni je toho jasným důkazem, že nám upřímně jde o sportování dětí a mladých lidí. Všem hráčům v akademii přeju, aby si pobyt v ní užili. A když už se ne všichni dostanou na mistrovství světa či Evropy, ať z nich vyrostou úspěšní lidé, na něž můžeme být hrdí," řekla Valachová.

Čtrnáctiletí a patnáctiletí hráči navštěvují akademii od 1. září. Mají zajištěný komplexní servis od společné přípravy pod vedením špičkových odborníků z mládežnického fotbalu, další sportovní průpravu, výuku, stravovací a pitný režim a v případě potřeby také ubytování.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články