Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Vrba: Nadprůměrní trénují jen s průměrnými. Pomohou akademie

Praha Chystaný model fotbalových akademií, který nedávno schválil Výkonný výbor FAČR, slibuje podle svých zastánců zlepšení kvality mladých fotbalistů. Projekt počítá se zúžením dosavadní struktury: díky centralizaci některých jejích prvků by se mělo dostat větší péče nadaným a perspektivním hráčům. K tématu pro ČT diskutovali Pavel Vrba, Michal Prokeš (FAČR) a Ladislav Valášek (Bohemians 1905).

Fotbalová mládež
zdroj: ČTK/dpa/ autor: Joerg Hackemann

Český fotbal podle zastánců projektů akademií trpí nedostatkem kvality v mládežnických kategoriích, z čehož se posléze odvíjí i výkony na vyšších úrovních. "Kladli jsme si otázku kde jsme udělali chybu, že jsme přestali vychovávat hráče jako Tomáš Rosický nebo Pavel Nedvěd. Kluby dělají, co se dá, ale pokud nepřistoupíme na světový trend, kde část výchovy na sebe bere stát a fotbalová asociace, tak těžko budeme konkurenceschopní," řekl vedoucí úseku talentované mládeže FAČR Michal Prokeš. "Akademie by měly zajistit komplexní výchovu dítěte," dodal.

Trenér národního týmu Pavel Vrba vidí cestu ke zlepšení kvality mladých fotbalistů v celkovém zúžení výchovné struktury. Ta je podle Vrby zbytečně přebujelá a ve své podstatě kontraproduktivní. "V dorostenecké lize máme 22 mužstev, k tomu spoustu sportovních center, a to je největší problém českého fotbalu. Před dvaceti lety byla jasná vrcholová střediska, která vychovávala ty nejlepší hráče. To je cesta vybrat mužstva, kde budou nejlepší hráči. Od určité věkové kategorie například osmnácti let bychom se měli věnovat skutečně těm nejlepším, kteří by měli dostat tu největší podporu," podotkl.

"Je to nějaký vrchol pyramidy. Ta péče by měla být pro budoucí reprezentanty, kteří pokračují na nejvyšší úrovni," doplňuje Prokeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Ladislav Valášek: "Role klubů je nenahraditelná, nelze je obejít. Jsou nositeli výchovy, svaz a stát by tomu měly pomáhat. Pěstují i tu radost z fotbalu – v mladém věku, kdy je třeba zájemce ke sportu vůbec přilákat. To je role klubů – přilákat. Nesmíme se odtrhnout od klubů."

Podle Vrby by ale vše mělo probíhat v součinnosti, a ne odtrženě od stávající struktury. Akademie by měly fungovat v přímé závislosti na klubech. "Nadprůměrní hráči trénují s průměrnými a za tři roky jsou také průměrní, prototože nemají důvod, proč se zlepšovat, a nejsou vůbec pod tlakem. Kdežto kdyby se nejlepší centralizovali do nejlepšího klubu a trénovali spolu, tak by to bylo mnohem efektivnější," shrnul plánované plusy připravovaného modelu Vrba.

Akademii plánuje zřídit pro sezonu 2015/2016 Plzeň, ve hře jsou i dvě další varianty. Akademií by podle trenéra reprezentace ve své finální fázi mělo být nejvýše osm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články