Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Plachý: Trenéři mládeže nejsou tělocvikáři

Praha - Na devátém kongresu UEFA zaměřeném na problematiku vzdělávání trenérů pracujících s mládeží, který se od středy koná v Praze, vystoupil se svým projevem i vedoucí trenérsko-metodického úseku svazu Antonín Plachý. Podle Plachého, který má na starost výuku trenérů, je třeba si hlavně uvědomit, že trenéři nejsou tělocvikáři. Trenéři jsou podle něj totiž v Česku podobně podceňovaní jako učitelé.

 

Antonín Plachý
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Na kongresu nám bylo prezentováno, jak jsou v Anglii trenéři vážení, zatímco u nás jsou trenéři stále pojímáni jako tělocvikáři, kteří o ničem nerozhodují. Místo nich rozhodují lidé nekompetentní ve sportovní oblasti. Chytrý majitel klubu řekne: chci tohohle trenéra, protože vím, jak pracuje, viděl jsem ho na tréninku, viděl jsem ho řídit lidi, znám materiály, které vypracoval, tak toho chci a ten mi tady bude rozhodovat o této oblasti. Ale zatím to tu tak nefunguje," uvedl Plachý.

"Problémem je ohodnocení lidí, kteří se starají o děti ve věku od sedmi do třinácti let, kdy je učení absolutně nejintenzivnější. Je to stejné jako u učitelů. Finančně jsou plevel a podobně je chápou i rodiče a veřejnost, přitom právě oni jsou budoucnost děti."

"Oni je naučí angličtinu, počítat a samostatně myslet. Rodiče to ale nezajímá a nikdy se nebyli podívat ve výuce. Nevědí, kdo se o jejich děti stará. Stejně tak se nikdy nebyli podívat na tréninku a netuší, co se tam děje. Proto je důležitá spolupráce škola - klub - rodina. Pokud to nefunguje, tak jsme ochuzení třeba o 30 procent, které jsou zásadní," míní Plachý, který je sám učitelem.

Za jeden z problémů výuky trenérů považuje i návyky z komunistického režimu. To se prý odráží v absenci kreativity trenérů a následně i hráčů. "Většina lektorů i trenérů prošlo komunistickým vzděláváním, což znamená: člověk sedí v lavici, poslouchá, když je vyvolaný, řekne, co má, dostane známku a zase si sedne. Vlastní aktivita v nich pěstovaná nebyla. Proto je potřeba naučit se to změnit. Když chceme vychovávat hráče, kteří mají být kreativní a samostatně přemýšlet na hřišti i v životě, tak je třeba jim k tomu dát šanci," dodal Plachý.

Cení si ale toho, kolik trenérů v Česku má zájem o to se dále vzdělávat. "Zájem je překvapivě veliký, většinou máme dvakrát více přihlášených, než můžeme přijmout. A hlásí se i spousta trenérů, kteří dělají v malých klubech zadarmo, přesto chtějí ty vědomosti. Mají kvůli tomu problémy v zaměstnání i doma v rodinách, přesto do toho jdou. Nezbývá mi, než před nimi smeknout," řekl Plachý. "Na druhou stranu ani sebelepší kurz z nikoho trenéra neudělá, pokud tam není talent," dodal.

Trenérský kongres se v Praze koná podruhé, poprvé to bylo v roce 1997. Jde již o třetí velkou akci UEFA v Praze za poslední rok. V prosinci se v české metropoli konalo zasedání výkonného výboru UEFA v čele s jeho předsedou Michelem Platinim a na jaře proběhl pod patronací FAČR workshop na téma krizová komunikace v rámci fotbalového hnutí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články