Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fitzel vystoupil na kongresu UEFA o vzdělávání trenérů mládeže

Praha – V Praze se od středy do pátku koná devátý kongres UEFA zaměřený na problematiku vzdělávání trenérů pracujících s mládeží. Do české metropole se sjelo 160 trenérských osobností z celé Evropy včetně technického ředitele UEFA Andyho Roxburgha a vzájemně si sdělují nové poznatky s výukou trenérů. Ke slovu se dostal i český zástupce, technický ředitel svazu Dušan Fitzel. Podle něj správná výuka trenérů je klíčovým faktorem při výchově mládeže a trenéry je třeba vést především ke kreativitě. Trenérský kongres se v Praze koná podruhé, poprvé to bylo v roce 1997. Jde již o třetí velkou akci UEFA v Praze za poslední rok. V prosinci se v české metropoli konalo zasedání výkonného výboru UEFA v čele s jeho předsedou Michelem Platinim a na jaře proběhl pod patronací FAČR workshop na téma krizová komunikace v rámci fotbalového hnutí.

Dušan Fitzel
zdroj: ČTK

"Je to pro nás velká čest, že sem všechny asociace vyšlou své technické ředitele a vzdělávače. Že se k nám UEFA tak často vrací, ukazuje, že je česká asociace ze strany UEFA vnímaná pozitivně," řekl Fitzel. Ten ve svém projevu vysvětloval rozvoj vzdělávání trenérů v Česku, seznamoval plénum s tím, jak v Česku fungují sportovní třídy a centra, a také s tím, jak je složen realizační tým u mládežnických reprezentací. "Především jsem mluvil o nové funkci patrona, kterou u nás dělají bývalí reprezentanti Bejbl, Galásek či Ulich. To se setkalo s velkým ohlasem a nadšením," podotkl Fitzel.

Podle něj má český mládežnický fotbal v současné Evropě velmi dobré renomé. Stoprocentně. Naše reprezentační týmy byly jediné, které se dostaly na všechny velké turnaje," připomněl postupy sedmnáctky na ME i MS, devatenáctky i jednadvacítky na ME. "Z tohoto pohledu nás vnímají, že velmi dobře pracujeme s mládeží. My na to samozřejmě můžeme mít jiný názor. Chceme hráče více zdokonalit na individuální úrovni, a ne jen v rámci týmu. To je filozofie, které se snažíme u reprezentací držet," dodal Fitzel.

Proto by chtěl mít co nejvíce vyškolených trenérů mládeže s UEFA licencí A, kteří by trendy a nabyté informace šířili dále. "Musíme se snažit co nejlépe zdokonalovat trenéry tak, aby věděli, co s dětmi mají v jakém věku dělat. Proto je pro nás licence pro trenéra mládeže klíčová. Snažíme se zdokonalit je tak, aby byli lídry v klubech, kde dělají, a aby ovlivňovali další trenéry a rodiče," dodal.

Důležité podle něj je ale i to, aby si úlohu mládežnických trenérů uvědomily i některé kluby. "Je na klubech, aby si ujasnily priority. Přijde mi nenormální, že někteří ligoví hráči berou takové platy. Přitom kdyby se jen část těch peněz použila na platy trenérů mládeže, tak jsme úplně někde jinde. V našich podmínkách se bohužel stále role trenéra mládeže podceňuje," litoval Fitzel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články