Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pecina: Nynější princip zajištění bezpečnosti na stadionech je správný

Praha - Sněmovní bezpečnostní výbor se zabýval problematikou násilí na fotbalových stadionech. V jarní části fotbalové ligy se totiž stalo několik incidentů. V Brně nezvládli pořadatelé situaci, v Praze zranil dělobuch chlapce. Policie od jara nemusí asistovat pořadatelské službě na stadionech. Ministr vnitra Martin Pecina nehodlá iniciovat žádnou změnu zákona s tím, že nynější princip považuje za správný. Naopak předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi chce současný stav změnit.

Ministerstvo vnitra problém podle Martina Peciny analyzovalo. V situaci, kdy končí ligový ročník, očekává nový ministr, že se nebudou dít žádné převratné věci. "Jestli se udělá v této věci zásadní změna, potom to bude změna, kterou udělá nová vláda a nový parlament. My budeme po zahájení ligy na podzim situaci sledovat. Samozřejmě v případech, kdy dojde k násilí, budeme policii nasazovat. Principiálně je přístup, který byl od začátku roku zvolen, správný a my se ho budeme snažit držet," uvedl Pecina.

Přesto je podle Peciny třeba analyzovat, jestli ke změně nedošlo příliš rychle, jestli by policie neměla pořadatelům dočasně více pomáhat. Zároveň však ministr vnitra uvedl, že nyní je to téma neaktuální a nový zákon nutný pro změnu nynější situace vypracovat nehodlá.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Martinem Pecinou a Alexanderem Károlyim

Károlyi považuje základní princip zákona za špatný

Předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi poslancům vysvětloval, že současný přístup k novému zákonu týkajícímu se zajištění bezpečnosti na fotbalových stadionech je mylný. "Celá filozofie novely zákona o podpoře sportu vychází z nesprávné právní filozofie, že fotbal a celý sport není věcí veřejnou," uvedl Károlyi.

V tom vidí Károlyi zásadní problém, neboť pokud není sportovní akce považována za veřejnou věc, musí se o pořadatelství utkání starat pouze pořadatel. "Zaprvé je potřeba jasně definovat, že sport, jak je v zákoně definováno, je věcí veřejnou. Zadruhé můžeme připustit v určité fázi, že policie nemusí být přímo na stadionech, může být v bezprostřední blízkosti, ale pravomoci, které má ze zákona, nelze delegovat na někoho jiného," řekl Károlyi a upozornil, že zde existuje dělená kompetence.

Fotbalový svaz při jednání s poslanci upozornil i na další nesrovnalosti, které prý přetrvávají i v novele zákona o podpoře sportu. Ten před deseti dny odsouhlasila vláda a předpokládá, že by se v budoucnu mohla vztahovat povinnost zajistit pořádek během sportovních akcí nejen na vlastníky, ale také na provozovatele stadionů. To by však mohlo podle fotbalových představitelů přinést problémy.

Podle novely by totiž měli vlastník nebo provozoval v případě, že bude ohrožena bezpečnost lidí nebo majetku, vydat pokyn, aby byla daná sportovní akce přerušena nebo dokonce ukončena. Ve fotbalové lize však v
drtivé většině nejsou vlastníkem stadionů kluby, ale obce. "Pouze v pěti případech je vlastníkem klub. Představte si, že Slavia bude hrát Ligu mistrů a obecní úřad nebo soukromý vlastník toto utkání přeruší. Rozhodčí a klub vědí, co musejí dělat, kdyby došlo k ohrožení života nebo majetku. Takhle to funguje sto let. A já se najednou dočtu v zákoně o sportu, že obec nebo soukromá společnost nám budou řídit zápas. To je nepřijatelné a souvislosti se musí dopracovat," řekl Alexander Károlyi po dnešním jednání na Výboru pro bezpečnost.

Alexander Károlyi
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články