Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Vláda projedná novelu o bezpečnosti na stadionech

Praha - Povinnost zajistit pořádek během sportovní akce by se v budoucnu mohla vztahovat nejen na vlastníky, ale případně i na provozovatele stadionů a dalších sportovních zařízení. Předpokládá to návrh novely zákona o podpoře sportu, který předložili poslanci Ladislav Šustr (KDU-ČSL) a Vladimír Šoltys (ODS). Dnes ho má projednat vláda.

Vlastník by tak mohl povinnosti vyplývající ze zákona delegovat na provozovatele, třeba nájemce sportovního zařízení či organizátora sportovního podniku. Vlastník, případně provozovatel musí přitom v případě, že je to nezbytné, podniknout takové kroky, aby v průběhu sportovního podniku zajistili pořádek. Již podle platné legislativy mají stanovit pravidla pro vstup a chování diváků.



Pokud jsou bezpečnost lidí či majetku ohroženy a přes veškerá opatření se nedaří obnovit pořádek, měli by vlastník či pořadatel vydat pokyn, aby byla daná sportovní akce přerušena či ukončena, předpokládá poslanecká novela. Již podle nynějšího znění by také měli požádat o pomoc policii.



Uvedené povinnosti by se podle autorů neměly vztahovat na sportovní akce, u nichž by podle všech dosavadních poznatků nemělo lidem ani majetku nic hrozit. "Je vcelku zřejmé, že zcela odlišná bude míra očekávaného ohrožení bezpečnosti při pořádání veřejně prospěšného sportovního podniku, například s charitativním účelem, než při konání zápasů první fotbalové ligy," uvedli poslanci. Právě s bezpečností při zápasech nejvyšší fotbalové soutěže jsou dlouhodobě největší problémy.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články