Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pat v českém fotbale. FAČR si svého předsedu nezvolila ani ve třetím kole

Praha – Český fotbal bude i v dalších týdnech či měsících bez nejdůležitější osoby, tedy svého předsedy. Ani jeden z kandidátů ve třech kolech volby nezískal potřebné množství hlasů. Blízko zvolení byl největší favorit Martin Malík, v moravské komoře mu ale i ve třetím kole chybělo k předsednickému křeslu pět hlasů. Český fotbal tak přechodně nadále povedou Roman Berbr a Zdeněk Zlámal, mimořádná valná hromada by se měla konat nejpozději do konce letošního roku. Dění na Valné hromadě FAČR jste mohli sledovat minutu po minutě v on-line přenosu na ctsport.cz.

Kandidáti na předsedu FAČR
zdroj: ČT sport

Nový předseda FAČR na probíhající valné hromadě zvolen nebyl. Ve všech třech kolech skončila situace patem – v prvním kole totiž oba postupující kandidáti obdrželi poměrně vysokou podporu od jednotlivých komor – Martina Malíka podpořilo 107 delegátů z české komory a 14 z moravské komory. Petra Fouska zase 15 delegátů z české komory a 56 z moravské komory. Nepostupujícího Libora Dubu podpořili pouze tři delegáti z české komory a nikdo z moravské komory.

Ve druhém kole dostal Malík o jeden hlas více v české komoře a o čtyři v té moravské, Fousek měl na své straně 18 českých a 51 moravských zástupců. Jak v prvním, tak ve druhém kole přitom vítězný kandidát potřeboval obdržet nadpoloviční většinu přítomných delegátů jak v české, tak v moravské komoře.

Až ve třetím kole mohl vítězný kandidát obdržet nadpoloviční většinu hlasů všech delegátů s tím, že v obou komorách musí získat alespoň 35 % hlasů. Jenže i přes zákulisní jednání a návrhy z obou stran předseda zvolen nebyl. Martin Malík obdržel v moravské komoře 20 hlasů, ke zvolení mu tudíž chybělo pět hlasů delegátů.

Zdali bude Malík kandidovat i na mimořádné valné hromadě, zatím není jasné. "Nevím, jestli budu kandidovat na mimořádné valné hromadě. V tuto chvíli je to pro mě čerstvé a nedokážu to říct," oznámil šéf STES. "Nevnímal jsem volbu moravské komory jako vzpouru. Spíš jsem si říkal, jestli něco nebylo něco špatně z mé strany vzhledem k moravské komoře."

Vše, co potřebujete vědět o volbě předsedy FAČR, najdete v novém díle Fotbal fokus podcastu (od 42:55) 

Petr Fousek poděkoval svým podporovatelům i navrhovatelům za hlasy. "Byl to nelehký den, protože dlouhý den nepřinesl jméno nového předsedy. Na jednu stranu to, že nebyl zvolen předseda není optimální. Na druhou stranu bych to nepovažoval na tragédii, protože to ukazuje na některé problémy, se kterými se český fotbal nevyrovnal," upozornil Fousek.

O odstoupení prý neuvažoval ani na chvíli. "O tom, jestli by měl někdo někomu ustupovat, jsme se měli bavit během vyjednávání a ne hekticky na valné hromadě," myslí si bývalý sekretář tehdejší ČMFS. "Mezi druhým a třetím kolem byly vzneseny dotazy, zda neodstoupím já, nebo i kolega Malík."

V čele FAČR tak zůstává stávající vedení i v čele s Miroslavem Peltou, který je momentálně ve vazbě, a to až do doby, než bude zvolen nový výkonný výbor. Stát by se tak mohlo na mimořádné valné hromadě, která se bude konat nejpozději 31. prosince letošního roku. Rozhodla o tom také úprava stanov, která mimo jiné umožňuje současnému výkonnému výboru prodloužit mandát, pokud nebude zvoleno nové vedení. Rovněž mění dosavadní arbitrážní komisi na sbor rozhodců, čímž asociace vychází vstříc požadavku FIFA.

Na stávající valné hromadě tedy nebudou voleni místopředsedové výkonného výboru, ani jeho členové, stejně jako předsedové řídicí komise pro Čechy, ani pro Moravu. Zvoleni však přece jen budou předsedové komisí, a to šéf revizní a kontrolní komise, odvolací komise, sboru rozhodců či etické komise.

V nové podobě stanov přibyl ve článku 21 odstavec 15, který říká, že "členové volených orgánů vykonávají svou funkci i po uplynutí funkčního období, a to až do doby, kdy dojde k volbě někoho jiného na jejich místo či jejich znovuzvolení, ledaže jejich výkon funkce zanikne jinak". Pokud by dnes nebyl zvolen nový výkonný výbor, zůstal by ve funkci ten dosavadní, a to až do mimořádné valné hromady.

Kdo usiloval o post předsedy

Největším favoritem a kandidátem s největším počtem hlasů byl Martin Malík, který je předsedou obchodní a marketingové firmy STES přidružené k FAČR. Stála za ním většina české komory i část moravské komory.

Petr Fousek byl kandidátem převážně profesionálních klubů, které si od bývalého sekretáře FAČR a činovníka UEFA slibovaly nezávislost a možnost změn v českém fotbale. Fousek vystupoval proti stávajícímu místopředsedovi Romanu Berbrovi, který je velmi vlivnou postavou v české komoře FAČR. Ta Fouska v minulých dnech na rozdíl od jiných kandidátů ani nepustila na své zasedání, aby zde mohl přednést svůj projev. Fousek však obdržel podporu od moravské komory, díky čemuž nakonec Malík nebyl zvolen.

Libor Duba, dosavadní generální ředitel Ondrášovky, je ve fotbale novou postavou, spekuluje se o jeho propojení s Romanem Berbrem. To sám Duba popírá, jako jediný však odmítá potřeby rozsáhlých změn ve FAČR. V prvním kole volby dostal pouhé tři hlasy v české komoře a žádný v moravské komoře.

K čemu se zavázali Malík a Fousek?

Martin Malík: "Chtěl bych jasně deklarovat, že v případě svého zvolení do funkce předsedy FAČR budu jednoznačně činit takové kroky v rámci činnosti nezávislých komisí, a především té týkající se rozhodčích, které budou bránit a podporovat jejich nezávislost z pohledu dopadu na chod profesionálních soutěží. Pokud získám pocit, že se tomu tak neděje, jsem připraven rezignovat na svůj post předsedy."

Petr Fousek: "Pokud by byly ohroženy zásadní komise pro LFA, potvrzuji připravenost na rezignaci v případě svého zvolení. Ale to se netýká jen komise rozhodčích. Potenciální rezignace se jedná i toho, pokud by se předsedovi nedařilo prosazovat reformy a změny tak, jak je fotbal potřebuje."

Z arbitrážní komise komise rozhodců

Valná hromada udělala zásadní změnu stanov v otázce přechodu z arbitrážní komise na sbor rozhodců, ve kterém mohou zasedat i hráči. "Jde o nápravu dlouhotrvajících pochybení vzniklých neustálými politickými kompromisy, které byly činěny vedením FAČR v minulosti. Nyní je již nezbytně nutné dostát svým závazkům vůči FIFA," uvedla fotbalová asociace.

Ředitel teplického klubu Pavel Hynek žádal, aby v nových stanovách byl odstavec 4 článku 20 pozměněn tak, že členem FAČR musí být jen delegát a ne každý člen vedení klubu, který delegáta vysílá. Kvůli tomu čtyři profesionální kluby nemohly hlasovat a další musely členství urychleně řešit. Návrh ale delegáti jednoznačně odmítli.

Je nám líto, video expirovalo.
Neúspěšný kandidát Duba: Nechtěl jsem, aby nastala patová situace

Zádrhel u profesionálních klubů

Přesné znění stanov na začátku zasedání nesplňovali zástupci Opavy, Vítkovic, Českých Budějovic, Varnsdorfu, Jihlavy, Brna, Bohemians Praha 1905, Olomouce, Zlína, Mladé Boleslavi, Sokolova, Vlašimi, Ústí nad Labem, Dukly, Frýdku-Místku, Pardubic, Baníku Ostrava, Teplic a Slavie Praha.

Čtrnáct klubů stihlo nedostatek napravit, nepovedlo se to Baníku Ostrava, Sigmě Olomouc, Frýdku-Místku a Sokolovu. Kromě Frýdku-Místku ostatní kluby vše napravily, ale dodatečně jim hlasování nebylo umožněno.

"Výsledky mandátové komise nejsou pokusem o šikanu profesionálních klubů. Naopak jde o předejití případnému zpochybnění výsledků valné hromady, které by se nabízelo při takto masivním porušení povinnosti vyplývající ze stanov," uvedl předseda legislativně-právního oddělení FAČR Jan Pauly.

V úvodu delegát Ladislav Vilímek, předseda divizního Brumova ze Zlínského kraje, navrhl, aby program valné hromady nebyl schválen, a volby vedení FAČR se tak neuskutečnily. Valná hromada to však odmítla a pokračovalo se podle programu připraveného Výkonným výborem FAČR.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články