Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Berbr kandidovat bude, kluby asociaci finančně nepomohou

Praha – Ligová fotbalová asociace stáhla vstřícnou ruku s nabízenou pomocí. Důvod? Roman Berbr odmítl výzvu profesionálních klubů, aby na valné hromadě Fotbalové asociace ČR nekandidoval na místopředsedu. Výsledky pátečních voleb bude LFA respektovat, nesmí však být ohrožena nezávislost komisí v čele s komisí rozhodčích.

"Výkonnostnímu fotbalu jsme předložili nabídku, že jsme schopni pomáhat při řešení krize včetně financování. Základem bylo najít složení nového vedení a způsob práce FAČR. Nabídka zahrnovala konkrétní jména, kdo by měl být ve výkonném výboru. Ale ukázalo se, že nejsme schopni se s výkonnostním fotbalem dohodnout," popsal situaci majitel Sparty Daniel Křetínský po jednání s ostatními majiteli.

"Vzhledem k tomu, že nedošlo k názorové shodě mezi kluby Ligové fotbalové asociace a zástupci výkonnostního fotbalu, nemohou tak ligové kluby hrát aktivní roli, kterou nabízely, a řešení celé krizové situace a tím plná odpovědnost za budoucnost FAČR bude plně v rukou jeho vedení. LFA přitom upozorňuje, že situace může být z pohledu financování fotbalu vysoce kritická," uvádí se ve společném prohlášení šéfů profesionálních klubů.

Křetínský připustil, že jednou z podmínek pomoci bylo, že ve vedení nebude figurovat dosavadní místopředseda Berbr. "Osobně jsem s ním komunikoval s tím, že by v současné situaci bylo jednodušší, kdyby ve vedení nebyl. Podle nás by bylo lepší zvolit nové vedení, které není zatíženo stávajícím problémem a spornou pověstí," sdělil Křetínský. S Berbrem se však nedohodl.

Daniel Křetínský: "Naše pozice při řešení krize bude pasivnější. Budeme respektovat výsledek volby, budeme standardně spolupracovat, ale absence dohody nám neumožňuje se aktivněji zapojovat a FAČR si musí pomoci sám."

Kluby se dohodly, že budou výsledek páteční volby respektovat, ovšem za předpokladu, že nové vedení nebude zasahovat do nezávislosti odborných komisí. "Kluby LFA apelují na FAČR, aby se zdržel jakýchkoli kroků, které by mohly být vnímány jako zásahy do nezávislosti činnosti komisí, které mají dopad na chod profesionálních soutěží. Zejména komise rozhodčích, která je pro vnímání fotbalu odbornou i laickou veřejností v celé jeho šíři klíčová," stojí v prohlášení LFA.

Kluby budou požadovat po kandidátech na předsedu garanci, že pokud budou z nového vedení připravovány proti jejich vůli zásahy do chodu komisí, tak že na funkci rezignují.

"Profesionální fotbal bude žádat tuto garanci po dvou kandidátech, a to Martinovi Malíkovi a Petru Fouskovi. Po třetím (Libor Duba) ne, protože se nenašel ani jeden klub, který ho podporuje," řekl předseda Slavie Jaroslav Tvrdík. "V případě, že takovéto prohlášení od nich nedostaneme, tak pravděpodobně kluby LFA takové kandidáty v hlasování nepodpoří. Je to rozhodnutí, na kterém se většinově kluby shodly," dodal.

Kdo proti Berbrovi?

Šéfa Slavie potěšilo Křetínského vyjádření, že Sparta nebude volit Berbra do funkce místopředsedy za Čechy. "Byly kluby, které jasně řekly, že nebudou volit Berbra. A to Sparta, Slavie nebo Bohemians. Ale nebylo to v rovině hlasování a ne všechny kluby vyjádřily svůj názor," dodal Tvrdík.

Rovněž připustil, že na stole byla varianta, že by se páteční volba zablokovala, prodloužil se mandát současnému vedení, na což se připravuje změna stanov, a nové volby by se konaly v prosinci. "O této variantě jsme hovořili. Vznikl by tak čas, který by se dal využít k zjištění toho, jaký problém pro FAČR vzniká v důsledku policejního obvinění. Kandidáti by také mohli lépe představit svou vizi. O tom se dnes hlasovalo. My jako Slavia jsme chtěli podpořit návrhy, že by bylo dobré valnou hromadu odložit a vytvořit pracovní skupiny, které by volbu připravily lépe. Ale zůstali jsme v menšině a musíme to respektovat," sdělil Tvrdík.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR si volí vedení ve zjitřené době

Větší počet delegátů na valné hromadě nežli zástupci profesionálního fotbalu má fotbal výkonnostní. Jenže LFA stojí v současné situaci, kdy jsou pozastaveny dotace z ministerstva, ve výhodné pozici hráče, který má v rukou důležité finanční prostředky. Ty teď ovšem ani formou půjčky asociaci neposkytne.

Berbrovo znovuzvolení na pozici místopředsedy je velmi pravděpodobné. Největším favoritem na post šéfa FAČR zůstává Martin Malík, který má převahu v české komoře. Kromě něj kandidují ještě Petr Fousek a Libor Duba. "Systém volby velmi nahrává panu Malíkovi. Chtěl bych věřit, že bude zvolen Petr Fousek, kterého považuju za čestného člověka a fotbalového diplomata, ale mám obavu, že tahle varianta nenastane. Nechci být pesimista, ale bojím se, že ke změně k lepšímu zítra nedojde," uvedl Jaroslav Tvrdík.

Malíka, jenž je šéfem obchodní a marketingové firmy STES, dceřiné společnosti FAČR, přitom šéf Slavie uznává jako kvalitního manažera. Jenže by podle něho byl pod vlivem kontroverzního Berbra, který je nyní jeho nadřízeným jako místopředseda představenstva STES.

"Považujeme za zvláštní a možná až neetické, jestliže podřízený místopředsedy Berbra z organizace STES kandiduje na jeho nadřízeného. Jakkoliv jinak chápeme Martina Malíka za docela kvalitního profesionálního manažera, tak jeho kandidaturu považujeme za neobvyklou," dodal s tím, že jako šéf Slavie bude výsledek voleb respektovat. Nikoli však jako zástupce čínské firmy CEFC, která je majitelem Slavie, ale také sponzorem FAČR. A zopakoval, že pokud bude ve výkonném výboru Berbr, CEFC přestane FAČR financovat a v pondělí vypoví sponzorské smlouvy.

Situací ve FAČR se zabýval i Fotbal fokus podcast ve své třetí části (od 42:55):

Zdroj
ČT sport, ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články