Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Papež přijal fotbalisty, dostal míč i podepsaný argentinský dres

Řím - Soukromé audience u papeže Františka před přípravným zápasem fotbalistů Itálie a Argentiny se zúčastnilo na dvě stě lidí. Zájem hráčů, trenérů i funkcionářů byl takový, že do Vatikánu dorazily výpravy osmi autobusy. Argentinští reprezentanti předali rodákovi z Buenos Aires stříbrný podnos a podepsaný dres s papežovým jménem.

Gianluigi Buffon a papež František
zdroj: ČTK/AP

"Sport je dar od Boha," řekl fotbalistům papež. "I když se stanete slavnými, zůstaňte lidmi. Ve sportu i v životě. A sport berte jako způsob, jak využít svůj talent," uvedl během audience v Apoštolském paláci. Varoval také před rasismem a diskriminací na stadionech.

Italové už na jaře po zvolení Františka oslovili Argentince, zda by s nimi sehráli na počest nového papeže přátelský zápas. Bývalý argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio se utkání ve středu večer na Olympijském stadionu v Římě jako divák nezúčastní.

"Naštěstí je to přátelský zápas. Bylo by pro mě těžké se rozhodnout, kterému týmu fandit," řekl s úsměvem papež, který je známým fotbalovým fanouškem a je čestným členem argentinského klubu San Lorenzo.

Pro Prandelliho znamená audience více než zápas

Iniciátorem vzájemného zápasu byl kouč italských fotbalistů Cesare Prandelli, který je silně nábožensky založený. Před audiencí prohlásil, že je pro něj setkání s papežem důležitější než samotný duel. "Fotbalové zápasy hrajeme každý den, každý týden, ale s papežem se třeba setkáte jedinkrát za život. Jsou to nové, úplně jiné emoce," řekl na setkání s novináři.

Zatímco Prandelli dnešní zážitek ve Vatikánu povýšil nad zápas, někteří hráči to cítili jinak. Například útočník Mario Balotelli s jeho názorem nesouhlasil. Podle rozhovorů pro média se také na papeže těšil, ale utkání má pro něj prioritu. "Jsem rád, že mě přijme papež František. Snad mi požehná k narozeninám," řekl Balotelli, jemuž bylo v pondělí 23 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články