Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Ostrava a Jablonec zahájily přípravu s minimálními změnami, Olomouc odletěla na Maltu bez šesti hráčů

Fotbalisté Ostravy i Jablonce zahájili zimní přípravu bez velkých změn v kádru. Baníku oproti podzimu scházeli záložníci Milan Lalkovič, jemuž skončila smlouva, a Milan Jirásek, který je na odchodu do Mladé Boleslavi. Příprava Olomouce se komplikuje hned od začátku. Tým trenéra Radoslava Látala odletěl na týdenní soustředění na Maltu kvůli pozitivním testům na koronavirus bez šesti hráčů včetně kapitána Romana Hubníka.

Žádnou novou posilu prozatím ostravský trenér Luboš Kozel v kádru neuvítal. Pouze na testy dorazil dvacetiletý gambijský hráč Muhammed Sanneh, jenž působil v estonské lize. "Bude tady několik dnů a uvidíme, jak bude vypadat," řekl Kozel.

Trenér sedmého celku nejvyšší soutěže i vzhledem ke krátkému přípravnému období výrazné změny v kádru nepředpokládá.

"I když letos v zimě není v podstatě žádný čas na zapracování případných posil do sestavy, snažíme se, aby aspoň jeden hráč přišel. Posílit bychom chtěli kraj hřiště," poznamenal Kozel.

Je nám líto, video expirovalo.
Baník Ostrava začal s přípravou na ligové jaro

Olomouc trénuje na Maltě bez Hubníka a dalších opor

Kromě Hubníka chyběli na palubě olomouckého speciálu také Šimon Falta, Milan Kerbr, Tomáš Zahradníček, Michal Reichl a Pavel Zifčák. Španěl Pablo González cestoval na Maltu po vlastní ose ze své vlasti a byl v týmovém hotelu očekáván později.

Kádr 20 hráčů a dvou gólmanů doplnili navrátilec z třineckého hostování Tomáš Zlatohlávek a Daniel Grygar z B týmu. "Absence klíčových hráčů základní sestavy je pro nás velkou komplikací," řekl kouč Radoslav Látal před prvním tréninkem.

Sigma měla původně v plánu cestovat do Turecka, ale nakonec využila nabídku na účast na turnaji ve Vallettě. "Jsou zde výborné klimatické podmínky a čekají nás dva kvalitní soupeři. Je jen škoda, že si nebudeme moct vyzkoušet herní varianty s členy kádru, kteří zde nejsou," litoval Látal.

Rada lituje předčasného odchodu Ladry, o Smejkala stál už dlouho

Jablonec posílil záložník Tomáš Smejkal a z hostování se vrátil útočník Davis Ikaunieks. Naopak Mladá Boleslav si z hostování stáhla křídelníka Tomáše Ladru a útočník Tomáš Čvančara se chystá s Opavou.

"Vždycky je lepší udělat co nejméně změn, abychom neměli velkou obměnu, když je takhle krátká příprava. To by nebylo moc dobré," řekl trenér Petr Rada.

Jedinou novou tváří v jeho týmu je zatím Smejkal, který přišel z druholigové Jihlavy. "Měli jsme o něj zájem už dřív, ale nedopadlo to. Je to perspektivní hráč, má kvalitu a čísla v Jihlavě měl nejvyšší. Teď ho ale čeká přechod do první ligy, je to něco jiného. Zapadnutí do kádru tady není problém u žádného hráče," poznamenal Rada.

Lotyšský útočník Ikaunieks se vrátil z hostování v Mladé Boleslavi, kde se příliš neprosadil. Do tréninku s jabloneckým týmem se zapojí v úterý. Opačným směrem naopak zamířil Ladra, kterého si Boleslav díky klauzuli ve smlouvě mohla s předstihem stáhnout z hostování.

"Bohužel odešel. Byli jsme s ním spokojeni a myslím si, že tady byl taky spokojený. Zapadl do party a cítil se tady dobře. Čekali jsme, že by tady mohl vydržet do léta, ale bohužel. Mladá Boleslav využila dodatek ve smlouvě a v zimě se vrátil," uvedl Rada.

Dynamo testuje mladého Konžana, odešla mu dvojice opor

České Budějovice testují mladého konžského obránce Jonathana Simbu. Na začátku zimní přípravy už naopak Jihočechům scházela trojice záložník Pavel Šulc a útočníci Mick van Buren s Lukášem Matějkou, kterým skončilo hostování.

Simba je zatím jediným nováčkem v týmu. "Jedná se o mladého fotbalistu, který přišel na zkoušku. Je to zajímavý hráč, jsou na něj dobré reference. Nemáme teď prostor, abychom mu dali prostor v přípravných zápasech, protože nás čeká jen jedno utkání. Takže uvidíme, jak bude vypadat v tréninku," řekl na startu přípravy Horejš.

Třináctý tým neúplné ligové tabulky přišel po podzimu o dvě opory. Nizozemec Van Buren se vrátil do Slavie a Šulc do Plzně, kam po hostování zamířil i Matějka.

"Je to bez diskuse velký zásah do sestavy. Mick s Pavlem pro nás byli klíčoví hráči, hlavně do ofenzivy. Musíme se s tím popasovat bez nich a dokázat je nahradit," poznamenal Horejš.

"Snažíme se přivést další hráče, ale není to lehké. Za pár dní už se znovu rozběhne liga a ostatní týmy také posilují. Pracujeme na příchodech hráčů, kteří by nám zapadali do systému a dokázali nahradit hráče z hostování. Děláme pro to maximum a věřím, že vytipovaní hráči k nám přijdou," doplnil.

Zlín zahájili přípravu s jedinou změnou. "Ševce" opustil útočník Pavel Vyhnal, kterému vypršela smlouva. Několik hráčů v čele s kapitánem Petrem Jiráčkem na prvním tréninku roku chybělo ze zdravotních důvodů.

"Není to klasická příprava, ta je o něčem jiném. Tohle je spíše naskočení zpět na koleje a nyní je potřeba ten vlak znovu rozjet," uvedl zlínský trenér Bohumil Páník.

K dispozici má téměř kompletní kádr až na pár marodů. "Ze zdravotních důvodů chybí (Marek) Hlinka a Jiráček. V dalších dnech by se k nám měl po zdravotní prohlídce připojit (Róbert) Matejov," uvedl Páník.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články