Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

O místo ve skupině Eura, kde je i Česko, si Řekové zahrají s Gruzií

Fotbalisté Řecka porazili v semifinále play-off kvalifikace mistrovství Evropy Kazachstán 5:0, ve finále si zahrají o doplnění české skupiny s Gruzií, která přehrála Lucembursko 2:0. V základní skupině F jsou na letním evropském šampionátu s Českem už Portugalsko a Turecko.

Řecko – Kazachstán
zdroj: Reuters autor: Louiza Vradi

Gruzie může i nadále snít svůj velký sen o prvním postupu na závěrečný turnaj. Kvůli karetnímu trestu jí přitom chyběla největší hvězda, Kviča Kvaracchelija z Neapole. Dokonale ho však zastoupil nečekaný hrdina, útočník Budu Zivzivadze z Karlsruhe, který dvěma góly rozhodl. Lucemburčané se sice radovali z vyrovnání na 1:1, jejich branka však po posouzení videorozhodčím neplatila. Hosté navíc dohrávali o deseti bez vyloučeného Chanota.

Řekové rozhodli ještě do přestávky, v prvním poločase deklasovali Kazachy 4:0 a s předstihem si zajistili postup. Domácí kanonádu v Aténách zahájil Bakasetas z penalty. Další tři góly si byly podobné, padly po vynikajících centrech z pravého křídla. Masouras a Tsimikas připravili trefy Pelkase, Ioannidise a Kourbelise. Hosté měli k dispozici několik standardek, využít je však nedokázali. Ve druhém dějství už síly na zvrat neměli, navíc si ještě dali vlastní gól.

Také další tři zápasy přinesly divoké výsledky. Polsko porazilo Estonsko hladce 5:1, přestože kanonýr Lewandowski si připsal jen jednu asistenci. Rovněž Wales využil domácího prostředí a poradil si s Finskem 4:1. Izrael musel vzít zavděk azylem v Budapešti a semifinále nezvládl, podlehl Islandu 1:4.

Největší drama nabídl duel v Bosně a Hercegovině. Domácí se tam ujali vedení, Ukrajina však dvěma góly v závěrečné desetiminutovce skóre otočila a vyhrála 2:1. Lepší z dvojice Wales – Polsko doplní skupinu D a vítěz finále Ukrajina – Island postoupí do "éčka".

Portugalci bez Ronalda porazili Švédsko

První soupeř české reprezentace na mistrovství Evropy v Německu je ve formě. Fotbalisté Portugalska v přípravném utkání porazili Švédsko 5:2, Seveřané upravili skóre až v závěru za hrozivého stavu. Domácí přitom nechali odpočívat Cristiana Ronalda a některé další klíčové hráče. Rusko porazilo Srbsko také hladce 4:0, byl to jeho první zápas s evropským soupeřem od invaze na Ukrajinu.

Portugalci se na Euru nepochybně zařadí mezi favority turnaje. Kvalifikací prošli hladce, ovládli ji bez ztráty bodu. První letošní zápas sehráli na domácí půdě v Guimaraesi. Trenér Roberto Martínez dal volno několika oporám, které se připojí až pro druhý duel se Slovinskem. Vedle Ronalda tak chyběli Joao Félix, Rúben Neves, Otávio, Vitinha, Danilo Pereira, Joao Cancelo a Diogo Dalot.

Na hřišti přitom vůbec nebylo znát, že šanci dostali také hráči širšího kádru. Domácí se do přestávky trefili třikrát, při chuti byli i ve druhém poločase a soupeř už jen mírnil debakl.

Srbové hráli v Moskvě podstatnou část přípravného duelu o deseti. UEFA v reakci na válečný konflikt všem ruským celkům zakázala hrát soutěžní zápasy. Na přípravu se ovšem zákaz nevztahuje, proto dala k uskutečnění zápasu svolení. Rusko ho ovládlo 4:0.

Koncem roku 2022 se Rusové měli střetnout s výběrem Bosny a Hercegoviny. Někteří z hráčů soupeře se ale proti pořádání zápasu ohradili, a tak z něj sešlo. Až do dneška posledním utkáním Ruska s evropskou reprezentací zůstávala prohra s Chorvatskem (0:1) ze 14. listopadu 2021 v kvalifikaci na MS v Kataru. Od té doby hráli Rusové se soupeři z Asie či Afriky, naposledy pak s Kubou, kterou loni v listopadu zdolali 8:0.

Play-off kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale – semifinále:

Gruzie – Lucembursko 2:0 (1:0)
Branky: 41. a 63. Zivzivadze. ČK: 56. Chanot (Luc.).

Polsko – Estonsko 5:1 (1:0)
Branky: 22. Frankowski, 50. Zieliňski, 70. Piotrowski, 74. vlastní Mets, 76. Szymaňski – 78. Vetkal. ČK: 27. Paskotši (Estonsko).

Wales – Finsko 4:1 (2:1)
Branky: 3. Brooks, 38. Williams, 47. Johnson, 86. D. James – 45. Pukki.

Izrael – Island 1:4 (1:2)
Branky: 31. Zahavi z pen. – 39., 83. a 87. A. Gudmundsson, 42. Traustason. ČK: 73. Revivo (Izrael).

Bosna a Hercegovina – Ukrajina 1:2 (0:0)
Branky: 57. Hadžikadunič – 85. Jaremčuk, 88. Dovbyk.

Řecko – Kazachstán 5:0 (4:0)
Branky: 9. Bakasetas z pen., 15. Pelkas, 37. Ioannidis, 40. Kourbelis, 87. vlastní Tapalov.

Ve finále se utkají dvojice Wales – Polsko (vítěz doplní skupinu D), Ukrajina – Island (vítěz doplní skupinu E), Gruzie – Řecko (vítěz doplní skupinu F).

Přípravná fotbalová utkání:

Moskva: Rusko – Srbsko 4:0 (2:0)
Branky: 22. Anton Mirančuk z pen., 32. Osipenko, 55. Alexej Mirančuk, 90.+1 Sergejev. ČK: 21. Gajič (Srb.).

Larnaka: Kypr – Lotyšsko 1:1 (1:0)
Branky: 34. Pittas – 85. Ciganiks.

Antalya: Černá Hora – Bělorusko 2:0 (2:0)
Branky: 27. Marušič, 45. Krstovič.

Ta' Qali: Malta – Slovinsko 2:2 (0:1)
Branky: 54. Guillaumier, 58. Pisani – 28. Šporar, 81. Šeško.

Guimaraes: Portugalsko – Švédsko 5:2 (3:0)
Branky: 24. Leao, 33. Nunes, 45. Fernandes, 57. Bruma, 62. Ramos – 59. Gyökeres, 90. Nilsson.

Úvodní zápas o udržení ve skupině C Ligy národů:

Faro: Gibraltar – Litva 0:1 (0:0)
Branka: 60. Kucys. ČK: 26. Coleing – 71. Girdvainis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články