Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brazílie poprvé prohrála domácí zápas kvalifikace MS, duel s Argentinou zdržely rvačky fanoušků

Argentina v kvalifikaci mistrovství světa porazila 1:0 Brazílii. Zápas tradičních jihoamerických rivalů na stadionu Maracaná narušily násilnosti fanoušků, kvůli kterým utkání začalo s půlhodinovým zpožděním.

Problémy odstartovaly při hymnách, kdy se příznivci začali na tribunách rvát a musela zakročit policie. Situaci se pokusili uklidnit i hráči Argentiny v čele s kapitánem Lionelem Messim, ale neúspěšně.

Hráči Argentiny proto odešli do kabin a vrátili se, až se situace uklidnila. "Začátek nebyl dobrý, když jsme viděli, jak policie bije lidi. Začnete myslet na rodinu, na lidi na tribunách. Fotbal šel v tu chvíli stranou," citovala Messiho agentura Retuers.

Messi také zkritizoval policii za přehnaný zásah. "Už jsme to viděli ve finále Poháru osvoboditelů, kdy také na lidi vzali obušky. A tady byli hráči, kteří měli na tribuně rodiny," prohlásil.

Policie obvinění odmítla s tím, že za problémy mohly nedostatečné bariéry mezi fanoušky Argentiny a Brazílie.

"Každá akce vyvolá reakci. A tyhle zápasy mají historii plnou fanouškovského násilí. Nejdřív jsme se snažili s fanoušky promluvit a až potom došlo na obušky. Nepoužili jsme gumové projektily ani slzný plyn," řekl plukovník Vagner Ferreira v rozhovoru pro stanici SporTV.

Když se začalo hrát, měla navrch Brazílie, ale naopak skórovali úřadující mistři světa. V 63. minutě se o to postaral Nicolás Otamendi. Šanci na zvrat domácím v závěru sebral Joelinton, který byl za strčení do protihráče vyloučen.

Brazílie zaznamenala třetí prohru za sebou a vůbec první domácí porážku v kvalifikaci mistrovství světa v historii. V tabulce má sedm bodů a drží šestou příčku, která jako poslední zajišťuje přímý postup.

V čele pořadí je po šesti kolech se ziskem 15 bodů Argentina. Druhé místo patří se 13 body Uruguayi, která porazila 3:0 Bolívii a vyhrála potřetí za sebou navíc bez inkasované branky.

O vítězství Uruguaye se dvěma góly postaral Darwin Núñez a s pěti zásahy vede pořadí střelců jihoamerické kvalifikace.

V dalších zápasech si Kolumbie poradila 1:0 s Paraguayí, Ekvádor stejným výsledkem zdolal Chile a Peru remizovalo 1:1 s Venezuelou.

Kvalifikace MS 2026 – jihoamerická zóna CONMEBOL:

Paraguay – Kolumbie 0:1 (0:1)
Branka: 11. Borré z pen.

Ekvádor – Chile 1:0 (1:0)
Branka: 21. Mena.

Uruguay – Bolívie 3:0 (2:0)
Branky: 15. a 71. Núňez, 39. vlastní Villamil.

Brazílie – Argentina 0:1 (0:0)
Branka: 63. Otamendi. ČK: 81. Joelinton (Braz.).

Peru – Venezuela 1:1 (1:0)
Branky: 17. Yotún – 54. Savarino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články