Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Nemohli jsme chybět na Euru, patříme tam, prohlásil italský brankář Donnarumma

Další blamáž z nepostupu na velkou akci odvrátili. Italové postoupili na mistrovství Evropy a napravili zaváhání z play-off o mistrovství světa loni v březnu. K postupu na šampionát v příštím roce stačila Italům pondělní bezbranková remíza s Ukrajinou.  

Gianluigi Donnarumma
zdroj: Reuters autor: Thilo Schmuelgen

Tým z Apeninského poloostrova se stejně jako Česko od roku 1996 představí na Euru poosmé za sebou. Při bodové rovnosti s Ukrajinou v konečné tabulce rozhodla lepší vzájemná bilance, jelikož Italové ji v září porazili na milánském San Siru 2:1. Skupinu C ovládla Anglie, kterou Italové v posledním finále evropského šampionátu zdolali na penalty.

"Nemohli jsme chybět na Euru, patříme tam, jsme součástí jeho historie. Musíme být hrdí na to, co jsme dokázali. Nebylo to snadné, proto jsme tak spokojení. Musíme poděkovat trenérovi a celému realizačnímu týmu a našim fanouškům, kteří nás nezavrhli a motivovali nás v těžkých dobách," řekl čtyřiadvacetiletý Donnarumma.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ukrajina – Itálie

Euro se odehraje od 14. června do 14. července. "Pojedeme do Německa jako úřadující šampioni a dáme do toho znovu maximum. Víme, že se nám může dařit, pokud si zachováme podobný přístup. Děkujeme fanouškům za neuvěřitelnou pomoc v posledních minutách. Všichni jsme byli na jedné lodi," uvedl gólman Paris St. Germain.

Italové loni v březnu v semifinále play-off o MS překvapivě doma podlehli Severní Makedonii. "Bylo zásadní vrátit se na velký turnaj. Vyřazení z bojů o postup na mistrovství světa jsem kvůli zranění prožil doma a trpěl jsem společně se spoluhráči. Mám velkou radost, že na Euro jedeme a představíme se na něm jako obhájci titulu," prohlásil šestadvacetiletý hráč turínského Juventusu Chiesa.

Spalletti dokončil práci Manciniho

Mužstvo dovedl na šampionát trenér Luciano Spalletti, jenž v srpnu nahradil odstoupivšího Roberta Manciniho. "Děkuju všem, byli jsme odhodlaní dosáhnout tohoto výsledku. Laťka je nastavena a to nejlepší teprve přijde," věří čtyřiašedesátiletý kouč, jenž na jaře oslavil s Neapolí italský titul.

Turnaj v Německu zná 20 z 24 účastníků, skupiny budou rozlosovány 2. prosince. O zbývající čtyři místa se bude hrát v březnovém play-off, v němž nebude chybět Ukrajina, která kvůli ruské vojenské agresi nastupuje k domácím zápasům na neutrálních hřištích. V říjnu například hostila Severní Makedonii v Praze, zatímco Italy v Leverkusenu.

"Až do závěrečného hvizdu jsme do toho dali všechno a do play-off půjdeme s hrdostí. Nyní máme čas se co nejlépe připravit. Pokud zůstaneme zdraví, máme slušnou šanci, že si povedeme dobře," řekl kapitán Taras Stepanenko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články