Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Neuspěje-li nároďák v baráži, český fotbal přijde o miliony

Praha - Pokud národní tým nepostoupí přes Černou Horu na evropský šampionát, přijde český fotbal minimálně o 245 milionů korun, tvrdí čtvrteční vydání deníku Sport. Zhruba 200 milionů by Fotbalová asociace České republiky inkasovala od UEFA, 30 milionů by patrně dostala od sponzorů. Další miliony by putovaly na konto klubů, jako kompenzace od UEFA za účast hráčů na šampionátu. V případě úspěchu na Euru by částky byly ještě vyšší.

Trénink fotbalové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Pokud by reprezentace v baráži podlehla Černé Hoře a přišla tak o štědrou finanční odměnu, český fotbal by si prý poradil, řekl deníku Sport místopředseda FAČR Jindřich Rajchl. "Máme rozpočet postavený tak, aby byl vyrovnaný. Ani za minulé období (po neúspěšné kvalifikaci na MS 2010 – pozn. red.) jsme se nezadlužovali, navíc se nám podařilo podepsat více kvalitních sponzorských smluv. Obešli bychom se bez těch peněz, ale byl by to pak spíš takový udržovací režim," řekl Sportu doslova Rajchl.

Jinými slovy, FAČR by byla schopná hradit své "provozní náklady", na investice by však prostor dozajista nezbyl. Po případném neúspěchu v baráži, by se navíc fotbalová asociace ocitla v nevýhodné pozici pro vyjednávání se sponzory. Právě postup na šampionát je totiž z marketingového hlediska pro sponzory klíčový. "Nervozitu trochu cítím," připustil před baráží David Dušek, šéf společnosti STES, která má na starosti marketingová práva reprezentace.

Po druhé neúspěšné kvalifikaci v řadě by podle deníku Sport její současní sponzoři reprezentaci patrně neopustili, ale přesunuli by více peněz do bonusové složky, která je závislá na výsledcích. "Ve chvíli, kdy se v baráži uspěje, jednání se sponzory budou jednodušší. V opačném případě se jednání budou táhnout déle a budou složitější," prozradil Dušek.

Zdroj
deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články