Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čech: Dnes bych nechytal, ale zbývají ještě dva dny

Praha - Brankář Petr Čech, který v sobotu utrpěl zlomeninu nosu, se dnes připojil k fotbalové reprezentaci v přípravě na dva barážové souboje s Černou Horou. S týmem v podvečer absolvuje trénink, na němž poprvé naplno vyzkouší ochrannou masku, kterou si přivezl z Milána. Zda v pátek nastoupí, ještě nechtěl odhadovat, ale pokud nebude patřičně připraven, dá přednost náhradníkovi.

Petr Čech s maskou na zlomený nos
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Pokud bych měl chytat dnes, tak bych rozhodně odmítl. Ale máme před sebou dva a půl dne. V žádném případě bych do toho nešel, kdybych nebyl připraven alespoň na devadesát procent. Na to jsou to moc důležité zápasy," řekl Čech.

Gólman Chelsea utrpěl zranění v ligovém utkání proti Blackburnu, který přes krvácivé zranění dochytal. Od toho dne kluboví lékaři řešili, zda mu dovolí odjet na sraz národního týmu. Nejdříve musel český reprezentant do Milána, kde mu vyrobili speciální masku, s níž dnes dorazil do Prahy. "Už se hlavně těším, až se vyspím. Cestování do Itálie mi dalo zabrat více, než kdybych naplno trénoval," prohlásil Čech v hotelu Praha před odpoledním tréninkem na Strahově.

Masku vyrobenou na míru z karbonových vláken si pochvaluje. Dokonce ji už jednou vyzkoušel přímo v akci. "Byl to takový lehký trénink přímo v Miláně, abych zjistil, zda vidím do všech úhlů a zda mě uchrání před přímým zásahem. Zatím jsem spokojen, ale uvidíme, co ukáže pořádný trénink," uvedl brankář, podle kterého se spojení masky s helmou nakonec ukázalo jako výhodné. "Helma bude masku držet ve stejné poloze."

Pokud se rozhodne hrát, nebude to poprvé, co bude muset překonat obavy z dalšího zranění krátce po úrazu. "Z někdejšího úrazu hlavy mám 70 stehů v obličeji a pokud bych se bál, neodchytal bych od té doby sto zápasů. Ale je pravda, že těch zranění na hlavě a v obličeji už mám nějak moc," povzdychla si opora Chelsea.

Petr Čech s obličejovou maskou
zdroj: ČT4/Facebook autor: Petr Čech

Výrobce masky vybíral klub. "Konzultovali to s námi, ale nenapadl nás nikdo, kdo by se tím u nás zabýval," řekl reprezentační lékař Petr Krejčí. "Chelsea měla s výrobcem dost zkušeností, už dříve pro ni vyráběl nějaké masky, totéž dělají pro hráče v italské lize, pro basketbalisty i ragbisty. A protože s maskou budu chytat ještě i další ligová utkání, chtěla mít Chelsea jistotu, že maska bude dokonalá," uvedl Čech.

Rezek: Baráž je pro mě jako finále mistrovství světa

Velkou důležitost přikládá dvojutkání s Černou Horou fotbalový útočník Jan Rezek. "Beru to, jako bychom hráli finále mistrovství světa. Jsme v baráži, o kterou nám šlo celou kvalifikaci. Hrajeme o mistrovství Evropy a dřív se mi ani nezdálo, že bych na něm mohl být, když v nároďáku byla tak silná předešlá generace," řekl.

K tomu, že se Češi dostali do baráže, pomohl i ve zlomovém zářijovém utkání ve Skotsku, kde v závěru vybojoval penaltu, z níž Michal Kadlec zajistil důležitou remízu. Stále ještě slýchá názory, že faul přifilmoval. "Když se bude v poslední minutě stejná situace opakovat s Černou Horou, tak si dám před obránce tělo a nahraju míč někomu před prázdnou bránu," řekl dnes s úsměvem Rezek.

"Podobným situacím, kterou jsem měl ve Skotsku, se ve fotbale nevyhnete. V souboji jsem cítil kontakt, ale trochu jsem tomu i přidal. Jsou to zlomky vteřiny, v nichž se musíte rozhodnout," líčil bývalý hráč Teplic a Sparty, který v květnu s Plzní oslavil ligový titul, k němuž přispěl jedenácti vstřelenými brankami.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články