Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nečekal, že nastoupí. Pak Van Persie řídil devastaci Maďarska

Amsterodam - Nizozemský útočník Robin van Persie se díky hattricku v páteční kvalifikaci mistrovství světa s Maďarskem (8:1) stal historicky nejlepším kanonýrem "Oranjes". Třicetiletý fotbalista, který s 41 góly překonal rekord Patricka Kluiverta, přitom vůbec nevěděl, zda se kvůli zdravotním problémům na hřiště dostane. Trenér maďarské fotbalové reprezentace Sándor Egervári po debaklu odstoupil z funkce.

Robin van Persie a Louis van Gaal
zdroj: ČTK/AP

"Vlastně jsem ani nečekal, že budu hrát. Maličko jsme zariskovali, protože v posledních dnech jsem měl problémy s prstem. Ráno jsme rozhodli, že nastoupím na hodinu, a ani by mě nenapadlo, že by to mohlo takhle vyjít," řekl Van Persie.

V Amsterodamu otevřel skóre po čtvrthodině hry, minutu před pauzou pak vyrovnal čtyřicetigólový národní rekord Kluiverta. Jednoho ze současných asistentů v týmu Nizozemska Van Persie hned po své druhé trefě běžel obejmout k postranní čáře. V 53. minutě pak útočník Manchesteru United při svém 80. reprezentačním startu Kluivertův střelecký výkon překonal.

"V prvních pěti minutách jsem ztratil dva míče, což mě naštvalo. Tým ale dobře zareagoval a z těchto chyb neinkasoval. Po deseti minutách jsme předváděli opravdu dobrý fotbal," uvedl Van Persie.

Robin van Persie:

"Když jsem byl malý chlapec, byl jsem dobrý hlavičkář, potom jsem to nechal trochu plavat a hlavičky nepatřily k mým hlavním zbraním. V posledních letech jsem ale začal hru hlavou opět trénovat, což se mi nyní vyplatilo."

Ze svých tří branek bývalý hráč Feyenoordu a Arsenalu vypíchl tu druhou. "Největší moment večera byl můj druhý gól. Přihrávka od Arjena (Robbena) byla brilantní. Stačilo mi, abych do toho ťukl hlavou, i když první dotek byl trochu ramenem," přiznal Van Persie.

Pochvalu si vysloužil také od trenéra národního mužstva Louise van Gaala. "Překonání rekordu je skvělý úspěch. V konečném důsledku je ale vše o tom, jakým způsobem mu tým připravuje šance," upozornil Van Gaal. "Nejlepší na celém večeru bylo to, že jsme se pokoušeli tlačit soupeře po celých devadesát minut," dodal nizozemský kouč.

Z ostudné porážky vyvodil osobní odpovědnost maďarský kouč. "Pro maďarský fotbal je to ostudná facka a je naprosto bez debat, že jsem nabídl rezignaci," uvedl Egervári. Jeho týmu po amsterodamském debaklu patří v tabulce skupiny D čtvrtá příčka s dvoubodovou ztrátou na druhé místo, které může znamenat účast v baráži. Egervári vedl Maďarsko od července 2010, kdy nahradil Nizozemce Erwina Koemana.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články