Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi porazili Maltu 4:1, na MS se však nedostanou

Ta'Qali (Malta) - Čeští fotbalisté zvítězili na Maltě 4:1, jejich naději na postup však ukončil Island výhrou nad Kyprem. Vedení národnímu týmu přinesl již po třech minutách tečovanou střelou Tomáš Hübschman, ještě do poločasu zvýšil hlavou Lafata. Česká defenziva sice po nepřesvědčivém výkonu nezaznamenala nulu, když těsně po změně stran vrátil Maltě naději Mifsud, nedlouho poté však náskok pojistil Kadlec. V nastaveném čase ještě přidal branku střídající Pekhart.

David Lafata střílí druhý gól českého týmu.
zdroj: ČTK/AP

Češi postrádali kvůli zraněním a kartám šest hráčů obvyklé základní sestavy. Po delší době se tak v zahajovací jedenáctce objevili Rajtoral, Dočkal, Lafata či Hübschman, který se vrátil po zdravotních problémech s okem.

A byl to právě defenzivní záložník Šachtaru Doněck, kdo se postaral o klíčový okamžik zápasu. Už ve 3. minutě Hübschman napřáhl z dálky a díky teči Rowena Muscata vstřelil svůj první gól v národním dresu, který obléká už 12 let a dnes nastoupil k 55. utkání. Český tým se tak dostal do brzkého vedení a donutil Maltu tlačit se více do útoku.

Domácí velmi dobře napadali a Češi si situaci sami komplikovali složitou rozehrávkou, při které se jim na suchém trávníku často motal míč pod nohama. Takto chyboval Sivok, který zaváhal při zpracování, o míč ho obral Mifsud a po kličce se ocitl sám před Čechem, jehož však nepropálil. Chvíli předtím Čech zachraňoval nebezpečí před Mintoffem, který mohl jít dokonce na brankáře sám s Mifsudem, ale přihrávka bylo o kousek delší a Čech byl u míče jako první.

Klid na české kopačky přinesl až Lafata, který si v 34. minutě naskočil na Rajtoralův centr, využil špatného vyběhnutí brankáře Habera a hlavou trefil prázdnou branku. V posledních pěti startech za reprezentaci se tak trefil počtvrté. Bylo to poprvé, co český výběr dal na Maltě v jednom utkání více než jeden gól.

Jenže hned po změně stran přišla komplikace. Česká obrana zaspala, nechala projít kolmou přihrávku až na Mifsuda a ten potvrdil pověst obávaného kanonýra, když s přehledem obstřelil Čecha. Gólem tak oslavil stý start za národní mužstvo, v němž nasbíral už 38 branek, tedy více než celý současný český tým dohromady.

Malta - ČR 1:4 (0:2)

Branky: 47. Mifsud - 3. Hübschman, 34. Lafata, 51. V. Kadlec, 90. Pekhart. Rozhodčí: Jug - Ahar, Stančin (všichni Slovin.). ŽK: Mifsud - Sivok. Diváci: 9000.

Malta: Haber - Camilleri (80. P. Fenech), Caruana (57. Agius), Dimech, A. Muscat - Mintoff, Briffa, R. Muscat, Failla (87. R. Fenech) - Cohen - Mifsud. Trenér: Ghedin.
ČR: Čech - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec - Hübschman - Dočkal, Hušbauer, Plašil - V. Kadlec (73. Pekhart, 90.+3 Vaněk), Lafata (85. Jiráček). Trenér: Pešice.

Češi však měli rychlou odpověď, když se Lafatova nevydařená střela dostala k Václavu Kadlecovi a ten dopravil efektní patičkou míč do sítě potřetí. V reprezentaci se prosadil podruhé, poprvé po třech letech od debutu. Cohen sice mohl znovu snížit, když tečoval míč po střílené přihrávce těsně vedle, ale poté už si čeští hráči výhru zkušeně hlídali a předváděli i pohledné kombinace.

V poslední minutě se navíc hlavou trefil střídající Pekhart a postaral se tak o nejvyšší maltskou domácí porážku od listopadu 2009, kdy stejným výsledkem vyhrálo na středomořském ostrově Bulharsko.

Čeští fotbalisté se však na mistrovství světa nedostanou. Island zvítězil nad Kyprem 2:0, a přestože si ještě nezajistil druhou pozici, aby z ní spadl, muselo by Slovinsko minimálně bodovat v utkání ve Švýcarsku. Tím by v tabulce druhých týmů, jež určuje, které týmy se dostanou do baráže, mělo minimálně 10 bodů. Tedy více, než by Česko v této bilanci potenciálně mohlo získat, i kdyby vyhrálo v Bulharsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články