Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Noví postupující. Na MS se kvalifikovaly Belgie, Španělsko, Švýcarsko, a Německo

Praha – Již pětice evropských celků má jistotu, že si v příštím roce zahraje na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. K fotbalistům Itálie a Nizozemska, kteří si zajistili postup již v září, se přidaly Belgie, Španělsko, Švýcarsko a Německo.

Romelu Lukaku v dresu Belgie
zdroj: ČTK/BELGA/ autor: ERIC LALMAND

Belgičané si zajistili postup díky výhře 2:1 v Chorvatsku a ovládli skupinu A, stejný výsledek uhrálo i Švýcarsko v Albánii a vyhrálo skupinu E. Německo doma porazilo 3:0 Irsko a zajistilo si prvenství ve skupině C.

Belgie si na mistrovství světa zahraje po dvanácti letech. Svěřenci trenéra Marca Wilmotse dnes potřebovali k jistotě postupu bod, ale nakonec si připsali osmou výhru z devíti zápasů ve skupině. Hostům v Záhřebu zajistil dvoubrankové vedení už během prvního poločasu útočník Romalu Lukaku, který tak potvrdil svou výbornou střeleckou formu z Evertonu. Sedm minut před koncem sice snížil Niko Kranjčar, ale Chorvaté už Belgii podruhé během kvalifikace body nesebrali.

Švýcarsko rozhodlo o výhře v Albánii až v druhé půli. Dvě minuty po přestávce otevřel skóre Xherdan Shaqiri, v 78. minutě pojistil vedení druhým zásahem Michael Lang. Proměněná penalta Hamdiho Salihiho z předposlední minuty už radost hostů nezkazila.

Německu stačil podobně jako Belgii k postupu jediný bod, ale tým trenéra Joachima Löwa v Kolíně nad Rýnem neponechal nic náhodě. První branku do sítě Irska zaznamenal už ve 12. minutě Sami Khedira, v 58. minutě zvýšil André Schürrle a v nastaveném čase uzavřel skóre další záložník Mesut Özil.

Nizozemsko doma deklasovalo Maďarsko 8:1 a útočník Robin van Persie se díky hattricku stal historicky nejlepším střelcem "Oranjes". Kanonýr Manchesteru United dal v reprezentaci 41 branek a o jeden zásah překonal dosavadního rekordmana Patricka Kluiverta.

Výrazný krok k postupu na MS udělalo Rusko. Mužstvo Fabia Capella po výhře 4:0 v Lucembursku vede skupinu F o čtyři body před Portugalskem. To má však k dobru večerní zápas s Izraelem.

Anglie zvládla důležitý souboj s Černou Horou a po domácím vítězství 4:1 má před posledním zápasem jistotu minimálně baráže. O bod méně má ve skupině H Ukrajina, která porazila 1:0 Polsko.

Také ve skupině G se rozhodne o postupujícím a účastníkovi baráže až v úterý. Vedoucí Bosna a Hercegovina i druhé Řecko mají totiž shodně 22 bodů. Bosna vyhrála 4:1 nad Lichtenštejnskem, Řekové rovněž doma zdolali 1:0 Slovensko.

Island porazil Kypr a ukončil české naděje

Ve skupině B, ve které je i český výběr, se dařilo Arménii, jež doma porazila Bulharsko 2:1. Hosté hráli v deseti, když byl vyloučen Bundurov. Z následného přímého kopu technicky zakroutil míč k tyči Özbiliz a domácí vedli.

Bulhaři i v deseti vyrovnali, když se po hodině hry podobně jako Özbiliz prosadil z přímého kopu Popov. Jenže hned za tři minuty udělil německý sudí Brych po druhém žlutém napomínání červenou kartu k velké nelibosti hostů také Djakovovi a Arménie nakonec dvojnásobnou přesilovku využila. V 87. minutě dloubl balon přes brankáře Movsisjan a zajistil svému týmu první domácí body v kvalifikaci. Arménie se díky tomu vrátila do hry o druhé místo, na Bulharsko a Dánsko ztrácí bod.

Trenér Itálie Cesare Prandelli s vědomím zajištěného postupu šetřil v Dánsku některé opory. V základní sestavě tak dostali šanci například obránci Balzaretti, Ranocchia a De Silvestri, záložník Thiago Motta nebo útočník Osvaldo. Brankář a kapitán Buffon nastoupil k 137. reprezentačnímu zápasu a překonal dosavadního rekordmana Fabia Cannavara.

Hosté začali v Kodani lépe a v 28. minutě šli zásluhou Osvalda do vedení. Útočník Itálie se trefil v národním týmu téměř přesně po roce. Dánové vyrovnali v nastavení prvního poločasu po brance forvarda Bendtnera. 

Domácí Eriksen s Bjellandem nejprve po přestávce trefili brankovou konstrukci, v 79. minutě už otočil skóre opět Bendtner. Itálie však udržela neporazitelnost, když v první minutě nastavení vyrovnal střídající záložník Aquilani.

Island si doma v Reykjavíku dlouho nevěděl s posledním týmem skupiny Kyprem rady. Jeho obranu zlomil až po hodině hry úvodním zásahem útočník Sigthórsson, pojistku přidal čtvrt hodiny po něm záložník Sigurdsson.

Kvalifikace na MS 2014:

Skupina A

Chorvatsko - Belgie 1:2 (0:2) Branky: 83. Kranjčar - 15. a 38. Lukaku. Wales - Makedonie 1:0 (0:0) Branka: 67. Church.
 

Skupina B

Arménie - Bulharsko 2:1 (1:0) Branky: 45.+1 Özbiliz, 87. Movsisjan - 61. Popov. ČK: 45. Bodurov, 63. Djakov (oba Bulh.).

Skupina C:
Německo - Irsko 3:0 (1:0) Branky: 12. Khedira, 58. Schürrle, 90.+2 Özil. Švédsko - Rakousko 2:1 (0:1) Branky: 56. M. Olsson, 86. Ibrahimovic - 29. Harnik. ČK: 90. Arnautovic (Rak.).

Skupina D:
Estonsko - Turecko 0:2 (0:1) Branky: 22. Bulut, 47. Yilmaz. Andorra - Rumunsko 0:4 (0:1) Branky: 41. Keseru, 53. Stancu, 62. Torje z pen., 85. Lazar. Nizozemsko - Maďarsko 8:1 (4:0) Branky: 16., 44. a 53. Van Persie, 25. Strootman, 38. Lens, 65. vlastní Devecseri, 71. Van der Vaart, 90. Robben - 47. Dzsudzsák z pen.

Skupina E

Albánie - Švýcarsko 1:2 (0:0) Branky: 89. Salihi z pen. - 47. Shaqiri, 78. Lang. Slovinsko - Norsko 3:0 (2:0) Branky: 13., 15. a 49. Novakovič. Island - Kypr 2:0 (0:0) Branky: 60. Sigthórsson, 76. Sigurdsson.

Skupina F

Ázerbájdžán - Severní Irsko 2:0 (0:0) Branky: 58. Dadasov, 90.+5 Šukurov.ČK: 90.+4 Evans (Sev. Ir.). Lucembursko - Rusko 0:4 (0:3) Branky: 9. Samedov, 39. Fajzulin, 45.+2 Glušakov, 73. Keržakov.

Skupina G

Litva - Lotyšsko 2:0 (1:0) Branky: 7. Černych, 68. Mikoliunas. Rozhodčí: Reinert (Faer. ostr.). Řecko - Slovensko 1:0 (1:0) Branka: 44. vlastní Škrtel. Rozhodčí: Aytekin (Něm.).

Skupina H

Moldavsko - San Marino 3:0 (0:0) Branky: 59. a 89. Sidorenko, 55. Frunza. Rozhodčí: Rozados (And.). Anglie - Černá Hora 4:1 (0:0) Branky: 48. Rooney, 62. vlastní Boškovič, 78. Townsend, 90.+3 Sturridge z pen. - 71. Damjanovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy