Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Na předsedu Fotbalové asociace kandidují Rajchl, Pelta i Vaclík

Praha - Fotbalová asociace uveřejnila oficiální a konečný seznam kandidátů na post předsedy. Žádné překvapivé jméno se mezi kandidáty neobjevilo, a tak se o pozici v čele FAČR budou stejně jako na poslední valné hromadě ucházet dosavadní místopředseda Jindřich Rajchl a jablonecký šéf Miroslav Pelta. Nově se pokusí získat předsednické křeslo majitel fotbalové Viktorie Plzeň, kterému se na poslední chvíli podařilo získat dostatečnou podporu nutnou k nominaci.

Miloslav Pelta
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Valná hromada, která bude rozhodovat o novém předsedovi, zasedne 17. listopadu v Nymburce. Fotbalová asociace je bez předsedy od červnové valné hromady, kdy rezignoval Ivan Hašek. FAČR se již jednou pokoušela nového předsedu zvolit. V září však kvůli procesním sporů na volbu samotnou nakonec vůbec nedošlo. Aby se patová situace neopakovala, připravují dvě pracovní skupiny zastupující českou a moravskou komoru dohodu o volebním modelu. Jde především o to najít shodu v tom, jak postupovat ve třetím kole volby.

Pokud ve volbách předsedy uspěje Rajchl, nebo Paclík, bude valná hromada na jejich místo volit ještě místopředsedu, nebo jednoho člena výkonného výboru. Na místopředsedu kandidují František Hrdlička, Josef Tancoš a Rostislav Votík, na člena výboru pak Roman Berbr, Josef Jícha, Josef Lébr, Jaroslav Starka a Miroslav Liba.

VIZITKY KANDIDÁTŮ

Tomáš PACLÍK
Datum a místo narození: 13. února 1966, Zábřeh
Funkcionářská kariéra: člen výkonného výboru FAČR (od 2011)
Vzdělání: matematicko-fyzikální fakulta v Praze 
Ostatní: do fotbalu vstoupil teprve loni, kdy se stal novým majitelem Viktorie Plzeň; bývalý učitel podniká mimo jiné v realitách nebo daňovém poradenství, je členem představenstva různých firem; v 90. letech se angažoval i v komunální politice; jeho jméno se objevilo v kontroverzních kauzách prádelny Dočista nebo papírenského podniku Morpa.

Miroslav PELTA 
Datum a místo narození: 27. listopadu 1964, Varnsdorf 
Funkcionářská kariéra: předseda FK Jablonec (1991-99 a od 2007), generální ředitel Sparty Praha (1999-2005), obchodní ředitel marketingové společnosti svazu STES (2005-07), někdejší dlouholetý člen výkonného výboru ČMFS 
Vzdělání: střední průmyslová škola stavební v Liberci 
Ostatní: šéf a majitel Baumitu Jablonec má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru, vedle fotbalu je též dlouholetým členem městského zastupitelstva v Jablonci za ODS; úspěšný podnikatel, jeho jméno se objevilo v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou v lize z roku 2004, avšak žádná podezření se nepotvrdila.

Jindřich RAJCHL 
Datum a místo narození: 27. září 1976, Hradec Králové 
Funkcionářská kariéra: výkonný ředitel Blšan (2002-05), člen dozorčí rady Dukly Praha (od 2008), místopředseda ČMFS/FAČR (od 2009) 
Vzdělání: právnická fakulta UK v Praze
Ostatní: právník, od roku 2001 obhajuje bývalého předsedu ČMFS Františka Chvalovského, brzy poté se stal šéfem Blšan; vede české a slovenské zastoupení internetové sázkové kanceláře Bwin; byl považován za pravou ruku Ivana Haška, kterého podporoval už při volbách v roce 2005; před časem byl zvolen do nového představenstva Sazky; jako své koníčky uvádí basketbal a americký fotbal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články