Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fotbal hledá nového předsedu

Praha - Český fotbal by mohl mít od pátku nového šéfa, jenž nahradí ve funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Ivana Haška, který v červnu rezignoval. Je ale poměrně pravděpodobné, že stejně jako v minulosti dojde při páteční mimořádné valné hromadě k patové situaci při rozhodování o tom, zda na fotbalový trůn dosedne všeobecně favorizovaný Jindřich Rajchl, nebo Miroslav Pelta. 

Jindřich Rajchl
zdroj: isifa/LN autor: Pavel Wellner

Třetím kandidátem je divizní rozhodčí Martin Šifalda, jehož kandidatura je však považována spíše za snahu o zviditelnění a jeho jméno navíc neprojde procedurou. Dál ho totiž takřka jistě nepustí volební komise, protože nesplňuje administrativní podmínku počtu nominací. Několikadílnou bitvu o vedení českého fotbalu zažil fotbalový svaz už před šesti lety. Patová situace způsobená dvoukomorovým systémem skončila nakonec po vleklých valných hromadách smírem, po němž se stal předsedou Pavel Mokrý.

Rozdíl v současné situaci je v tom, že oba volební tábory nemají tak vyprofilované zákulisní vůdce. Na české straně zůstává neformálním lídrem Roman Berbr, zatímco po Jiřím Kubíčkovi zůstala Morava bez přirozeného tahouna. Zřejmě i v důsledku toho se až na poslední chvíli začala řešit úprava navrženého volebního systému, který v případném třetím kole vylučoval moravskou účast na volbě na základě toho, že ani jeden kandidát nepochází z Moravy. Výkonný výbor nakonec uklidnil blížící se rozmíšku úpravou jednacího řádu, a ke třetímu kolu tak nedojde. Oba hlavní kandidáti už také oznámili, že do něj nechtějí postoupit a sdělí to prý i před delegáty.

Je nám líto, video expirovalo.
Volba předsedy FAČR

"Fotbal musí mít silného předsedu s podporou v obou komorách," vysvětlil Pelta, proč třetí kolo zavrhl. Na rozdíl od minulosti bylo předvolební období poměrně klidné, bez agresivních výpadů. Atmosféru narušil až majitel plzeňské Viktorie Tomáš Paclík, na jehož návrh a s přispěním skupiny Rajchlových stoupenců ve výkonném výboru byl uprostřed rozehrané sezony odvolán šéf komise rozhodčích Luděk Macela. Paclík také prohlásil, že v případě Peltova zvolení Viktorii prodá, poté to ale dementoval.

Miroslav Pelta a Radim Zika
zdroj: isifa/LN autor: Jindřich Mynařík

Samotní kandidáti navzájem proti sobě nijak zvlášť ostře nevystupovali. Až v posledním týdnu Rajchl zaútočil na Peltu kvůli jeho někdejšímu výroku o "cinklém jaru" z policejních odposlechů, který z Pelty prý dělá nevhodného kandidáta. Vzápětí však uvedl, že pokud by Pelta vyhrál, s chutí by mu dělal místopředsedu. Jablonecký funkcionář zase připomněl, že Rajchl stále není příliš zkušený funkcionář a jeho největší devizou je znalost angličtiny.

Poukázal také na nevyřešené kauzy, které zůstávají po éře Ivana Haška, s níž je spojován právě Rajchl jako jeho nejbližší spolupracovník. Nynější místopředseda reagoval slibem, že on by chtěl být tvrdším předsedou než jeho předchůdce. Rajchl je považován za mírného favorita díky zjevné přízni Romana Berbra, bývalého rozhodčího, který dokonale ovládá zákulisí mezi delegáty na české straně. Bez většinové podpory v moravské komoře se ale neobejde a tam podle spekulací má zatím navrch právě Pelta, na jehož straně je také podle všeho většina profesionálních klubů, a především oba velkokluby Sparta se Slavií.

Dost pravděpodobná je však varianta, že ani v pátek odpoledne nový předseda FAČR znám nebude. Pak by došlo ihned po jednání, které se tradičně uskuteční ve smíchovském Národním domě, na takzvané "dohodovací" řízení za účasti pěti delegátů z každé komory. Na nich by bylo určit, kdy a jak se bude příště o novém předsedovi rozhodovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články