Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Paclík: Pelta mi nevadí, vadí mi lidé v jeho pozadí

Praha - Šéf fotbalové Viktorie Plzeň Tomáš Paclík oznámil, že hodlá kandidovat na předsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Jediným dosud známým Paclíkovým protikandidátem je ředitel jabloneckého klubu Miroslav Pelta. Mimořádná valná hromada, na níž bude volba předsedy probíhat, se uskuteční 17. listopadu v Nymburku.

Tomáš Paclík
zdroj: ČT24

Tomáš Paclík byl do doby než se stal majitelem Viktorie Plzeň známý především svou zakázkou na praní špinavého prádla pro Ministerstvo vnitra. Na post šéfa fotbalové asociace kandiduje prý jen proto, aby zabránil Miroslavu Peltovi získat tento post. "Kdyby nekandidoval (Pelta), do voleb ani nejdu," řekl doslova Paclík.

"Miroslav Pelta sám o sobě mi nevadí. Co mi vadí, jsou lidé, kteří jsou v pozadí za Miroslavem Peltou," dodal šéf Viktorie v pořadu České televize Hyde park. "Lidé v pozadí" jsou podle Paclíkových slov ředitel teplického klubu František Hrdlička a Dušan Svoboda z pražské Sparty. Pelta Paclíkova slova odmítá jako účelové konstrukce.

Majitel Viktorie Plzeň navíc na Peltovu adresu prohlašuje, že případné zvolení jabloneckého bosse by znamenalo izolaci českého fotbalu. "To, že bych izoloval český fotbal v mezinárodním fotbale, je k smíchu," kontruje Pelta, který se k Paclíkově osobě neměl potřebu vyjadřovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde park

Samotný program, kterým by se chtěl Tomáš Paclík prezentovat jako případný nový předseda fotbalové asociace, se v podobě v jaké ho představil, skládá pouze z několika obecných frází. Situace v českém fotbalu prý není špatná, je třeba ho ale profesionalizovat, konsolidovat a identifikovat jeho problémy. Konkrétní plány Paclík nepředstavil a většinu prostoru využil k upozorňování na nešvary svého rivala Pelty.

Pokud by Paclík po valné hromadě FAČR skutečně stanul v jejím čele, bral by prý svou roli pouze jako dočasnou a zůstal by jen do konce nynějšího volebního období. FAČR by tak po Ivanu Haškovi získala dalšího "zimního krále". Paclík by dle svých slov dále především šéfoval plzeňské Viktorii a na následující valné hromadě v roce 2013 by z funkce odstoupil. "Chtěl bych připravit půdu pro někoho, kdo by svaz za rok a půl po další valné hromadě převzal a řídil jej na úrovni, jakou si představuju," řekl Paclík.

Miroslav Pelta
zdroj: Isifa/LN autor: Jan Zátorský

Jednou z nutných podmínek k tomu, aby se kandidáti vůbec mohli účastnit volby, je deklarovaná podpora ze tří krajů, sedmi okresů nebo deseti klubů první či druhé ligy. Paclík podle svých slov takovouto podporou zatím nedisponuje přesto, že ji musí prezentovat do tohoto čtvrtka, kdy je uzávěrka přihlášek na předsedu FAČR. Za Paclíkem dosud otevřeně stojí pouze Plzeň, jejímž je šéfem. "Nevím, co se mi povede získat. Nejjednodušší možná bude získat podporu v krajích. Brzy budu vědět víc, věřím, že tu podporu mít budu. Počítám s tím, že další tři týdny nebudu dělat nic jiného než pracovat na své kampani," uvedl Paclík.

FAČR se pokoušela zvolit si nového předsedu namísto odstoupivšího Ivana Haška už v polovině měsíce září. Jednání však ztroskotalo na sporu ohledně výkladu stanov a vedení svazu je tak stále bez předsedy. Krom Pelty, který se uchází o post v čele svazu i nyní, kandidovali ještě Jindřich Rajchl a Robert Šifalda. Ani jeden z nich však úmysl účastnit se i nové volby doposud nezveřejnil. Rajchl  se však soudě dle dnešního vyjádření Tomáše Paclíka chystá kandidovat i tentokrát.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články