Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Muzeum Slavie má novou trofej – repliku Středoevropského poháru

Kapitán Slavie z roku 1938 Ferdinand Daučík, který později trénoval i Barcelonu, s níž v 50. letech vyhrál dva ligové tituly, propojil oba kluby. Replika trofeje, kterou Daučík dobyl se Slavií právě v roce 1938, je nově v muzeu Slavie.

Jaroslav Tvrdík a Jordi Moix Latas s replikou Středoevropského poháru
zdroj: ČT4 autor: Roman Vondoruš

Originál ani věrnou repliku Středoevropského poháru, nazývaného také Mitropa Cup, žádný vítěz z let 1927 až 1939 nemá. Repliku na slavnostní tiskové konferenci před zápasem Slavia – Barcelona v Lize mistrů odhalili předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík a viceprezident Barcelony Jordi Moix.

"Daučík byl vizionář a inovátor, vyhráli jsme pod ním pět trofejí, dvakrát španělskou ligu," řekl Moix o rodákovi ze Slovenska.

Středoevropský pohár byl v první polovině 20. století nejvýznamnější klubovou soutěží v Evropě. Zúčastnily se ho například Inter Milán, Juventus Turín, AS Řím či vídeňské celky Austria a Rapid. Slavia nechyběla v jediném z 13 předválečných ročníků.

Soutěž přerušila druhá světová válka, a přestože po jejím konci byla znovu obnovena, kvůli vzniku Poháru mistrů evropských zemí v 50. letech (dnešní Ligy mistrů) začal její význam klesat, až v roce 1992 zanikla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články