Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Můžeme porazit každého, ale fotbal chybí, říká Cipro. Hra se mi nelíbí, dodává Vízek

Na Euru byla fotbalová reprezentace ve čtvrtfinále a teď ji čeká baráž o postup na mistrovství světa, jenže kritiky je víc než chvály. Fanoušci i odborníci peskují tým, jejž trápí i zranění opor. Trenér Jaroslav Šilhavý s asistentem Jiřím Chytrým věří, že jsou na dobré cestě. Ovšem předseda FAČR Petr Fousek o tom není přesvědčený. Požádal jsem o názor Františka Cipra, bývalého hráče a trenéra Slavie, a bývalého reprezentanta a glosátora fotbalové současnosti Ladislava Vízka.

Jak se díváte na třetí místo českého týmu v kvalifikaci na MS? Předseda FAČR Fousek je s ním nespokojený a chce to probrat na výkonném výboru. Zatímco trenér Jaroslav Šilhavý říká, že se o druhé místo bojovalo do posledního zápasu a že to nakonec odpovídá možnostem týmu, který měl i hodně zraněných a je na dobré cestě.

Cipro: "Podle mě je třetí místo špatné, mělo se uhrát druhé, protože postup si zajistil tým v Lize národů, takže nebudeme nasazení a to bude hodně složité. Národní mužstvo předvádí hroznou hru. Má sice hodně zraněných, chybí útočníci, Schick... ale to potká každé mužstvo. Jenže náš fotbal se mi nelíbí a konečně se o tom začíná mluvit. I liga je soubojová, je v ní moc taktiky, osobních soubojů, běhání, ale chybí fotbal – fotbalovost. Individuální věci postrádáme. My máme dobrá mužstva, ale nemáme fotbalisty. To je bolest našeho fotbalu už delší dobu. Tím způsobem hry je reprezentace schopná postoupit přes každého, ale fotbalu tam je málo."

Vízek: "Úplná ostuda to nebyla, ale před Walesem jsme měli být. Jak jsme s ním hráli doma – to ostuda byla. Oni chtěli vyhrát a naši ke konci zakopávali balony (zápas skončil 2:2). To jsem přes srdce nepřenesl. Ten fotbal se mi nelíbí, jen uznávám, že bylo pět hráčů zraněných. Holt na to měli smůlu. I když dokázali postoupit na Euro. A tam díky genialitě Schicka porazili Skotsko, zachránili nás on a Vaclík. A pak jsme si udělali jméno výhrou nad Nizozemskem, ale to bylo všechno. Neříkám, že je to málo, ale... koukat se na to nedá. A že tým je na dobré cestě? To říkají všichni trenéři, kteří se chtějí zoufale zachránit."

Kdyby to bylo na vás, nechal byste Šilhavého partu u týmu dál, nebo byste se rozhodoval třeba až podle toho, jestli tým postoupí z baráže na MS?

Cipro: "Teď bych určitě počkal. Už bavit se o tom je špatně. Postoupil i předtím na Euro. I když tam odehráli skvěle jeden dva zápasy – tak teď se o tom nemá cenu vůbec bavit."

Vízek: "Já bych tam Jardu nechal, když už postoupili. Ale dál už spíš ne. V baráži nebudou nasazení, tak to teď bude hodně těžké. Na Euru dělali amatérské chyby – například postavili Bořila se žlutýma kartama. Teď by Součka taky proti Bělorusku postavili, kdyby se neozvali novináři, aby nedostal další žlutou. Je fakt, že když Jarda Šilhavý přišel, tak to zklidnil – hráči se do reprezentace těšili. Jen teď mám pocit, že to zklidnil až moc. A že by to nějak obohatil, to ne. Já si myslím, že na devadesát procent přijde obměna. Takhle to ve sportu chodí. Dal bych tam Ivana Haška, který je sice v Libanonu, ale prohrává góly v devadesátých minutách a myslím, že se brzy vrátí domů. Ten jde s dobou, zná poměry doma i venku a podle mě je to větší kapacita."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články