Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Estonskou obranu překonal až Brabec. Češi zakončili kvalifikaci výhrou, ale v baráži budou nenasazení

Hodinu hry se trápili v zakončení, prokletí zlomil až stoper Jakub Brabec. Čeští reprezentanti porazili na závěr kvalifikace mistrovství světa Estonsko přes velkou střeleckou převahu 2:0 díky gólové dorážce bývalého plzeňského obránce a pojistce Jana Sýkory v samotném závěru. Svěřenci hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého, kterého znovu zastoupil asistent Jiří Chytrý, přesto obsadili ve skupině až třetí místo a v baráži budou nenasazeným týmem.

Radost českých fotbalistů
zdroj: ČTK autor: Petr David Josek

"Výhry si ceníme. Jsme rádi, že jsme kvalifikaci uzavřeli vítězstvím. Mohlo tam být lepší řešení věcí v útočné fázi, mohli jsme vstřelit více branek, ale aspoň jsme urvali vítězství 2:0. Co se týká umístění ve skupině, rozhodlo asi to, že se nám úplně nepovedla pasáž kvalifikace, v níž jsme prohráli v Belgii a pak doma neporazili Wales," řekl Chytrý.

Češi měli už od víkendu jistotu, že se dostanou do březnového play-off o světový šampionát v Kataru v příštím roce přinejhorším coby jeden ze dvou vítězů skupiny Ligy národů. Vzhledem k remíze Walesu s Belgií obsadili reprezentanti v kvalifikační skupině E se 14 body třetí místo a v baráži nebudou nasazeni. V semifinále tak nastoupí venku.

Čeští trenéři udělali čtyři změny v základní sestavě oproti čtvrtečnímu přípravnému utkání s Kuvajtem, který reprezentanti vyhráli 7:0. Jen na lavičce začal kapitán Souček, jemuž v případě žluté karty hrozilo, že by přišel o semifinále play-off. Do branky se vrátila gólmanská jednička Vaclík, na levém beku hrál Novák a v útoku dostal přednost Vydra.

Český celek byl v rekordním 17. utkání v kalendářním roce od úvodu aktivnější, přes defenzivu Estonců se ale zpočátku těžko prosazoval do šancí. V 26. minutě se Vydra dostal mimo střelecký úhel. Krátce nato musel kvůli zranění střídat Pešek a nahradil ho Sýkora. Ten si těsně před pauzou naskočil na Coufalův centr z pravé strany, ale hlavou zamířil těsně nad.

V 58. minutě napřáhl Sadílek a Estonce zachránil dobrým zákrokem Igonen. Z následného rohu už favorit udeřil. Po Sadílkově centru a zmatku ve vápně se přitlačil k míči Brabec a zblízka otevřel skóre. Připsal si druhý gól za reprezentační "áčko".

"Jsem rád za gól i z toho pohledu, že pomohl k výhře. Byl to pro nás důležitý gól, protože jsme se tam nemohli pořádně dostat. Dostal jsem se k odraženému balonu a jsem rád, že jsem to doklepl," uvedl Brabec.

Jakub Brabec slaví trefu v síti Estonska
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Přehled účastníků play-off:

Nasazené týmy: Portugalsko, Skotsko, Itálie, Rusko, Švédsko, Wales.

Nenasazené týmy: Turecko, Polsko, Severní Makedonie, Ukrajina, Rakousko, ČR.

Postupující na MS z 1. míst: Anglie, Belgie, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Srbsko, Španělsko, Švýcarsko.

V 68. minutě po dalším rohu zůstali ležet dva Češi, Zima dokonce s krvavým šrámem, ale izraelský rozhodčí penaltu neodpískal. Estonci, kteří se v poslední době výsledkově i herně zlepšili, po inkasovaném gólu přidali a v 83. minutě byli blízko senzačnímu vyrovnání. Za vápnem po otočce vypálil střídající Zenjov a domácí zachránil brankář Vaclík.

Za dvě minuty favorit definitivně rozhodl. Po chybě v estonské obraně vysunul Kopic Sýkoru a ten prostřelil Igonena. Plzeňský křídelník navázal na dvě branky ze čtvrtečního přípravného duelu s Kuvajtem.

"Snažili jsme se napadat, Kopi (Kopic) dobře vystihl jejich rozehrávku a dal mi to. Běžel jsem sám ze strany, od té doby, co jsem převzal balon, jsem měl v hlavě jednu myšlenku, že budu střílet. Jsem rád, že mi to tam spadlo," poznamenal Sýkora.

"Očekával jsem, že Češi budou ve druhé půli silní. Inkasovali jsme gól, ale vrátili jsme se do zápasu. Vaclík předvedl skvělý zákrok proti Zenjovově střele. Ale musím říct, že Češi si zasloužili vyhrát," řekl trenér Estonska Thomas Häberli.

Reprezentanti se vítězně rozloučili s kalendářním rokem, během něhož v létě postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Příště už je na konci března čeká play-off o světový šampionát.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství světa 2022 ve fotbale:

ČR - Estonsko 2:0 (0:0)

Branky: 59. Brabec, 85. Sýkora. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Masopust, Kopic - Paskotši, Kreida, Kuusk. Diváci: 10 076.

ČR: Vaclík - Coufal, Zima, Brabec, Novák - Král (60. Kuchta), Sadílek (69. Pavelka) - Masopust (60. Krmenčík), Barák, Pešek (28. Sýkora) - Vydra (69. Kopic). Trenér: Chytrý.

Estonsko: Igonen - Paskotši (86. Kirss), Kuusk, Tamm, Mets, Sinjavskij (61. Ojamaa) - Poom, Kreida, Vassiljev - Sappinen (76. Zenjov), Sorga (61. Anier). Trenér: Häberli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články